Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Nagy Jánost vették őrizetbe korrupció gyanúja miatt

2020. december 2. – 22:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután még csak azt lehetett tudni, hogy egy vezető minisztériumi dolgozót vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmények miatt, de este az Agrárminisztérium közölte, hogy Nagy János helyettes államtitkárról van szó.

A minisztériumi közleményben azt áll, hogy Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

Nagy István agrárminiszter kezdeményezi Nagy János felmentését, írják a közleményben, és a minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját. A felmentésről szóló rendelet még szerdán meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Nagy János 2005 óta dolgozott különböző minisztériumokban, 2010 é 2014 között osztályvezető volt, majd négy évvel később főosztályvezető lett az Agrárminisztérium elődjeiben. 2018-ban nevezték ki helyettes államtitkárnak.

Az ügyészség szerint 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó „jogtalan előnyt ajánlott” azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó az elnyerni tervezett, több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5%-os tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek.

A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban pedig kormányisztviselőként is megszerezte. Ezután csapott le a rendőrség bevonásával az ügyészség, amely őrizetbe vette a két érintettet és indítványozta bűnügyi felügyeletüket, amiről csütörtökön dönt a bíróság.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!