Törölniük kell nevükből és nevelési programjuból az idegen nyelv oktatását egyes óvodáknak

2020. november 16. – 17:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Törölniük kell a nevükből és a nevelési programjukból az idegen nyelvek – például francia, angol, spanyol – tanítását azoknak a magánóvodáknak, amelyek ezzel hirdetik magukat, írja a 24.hu. A nemzetiségi óvodák és a nemzetközi óvodák működésével nincs probléma.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a nem nemzetiségi óvodákban a nevelés-oktatás kizárólag magyar nyelven történhet, bármilyen idegen nyelvi nevelésre utaló kifejezés a nemzeti köznevelési törvénybe ütközik. Az óvodai nevelés országos alaprogramjáról rendelkező kormányrendelet nem tér ki az idegen nyelv oktatásáról, ezért az az óvodák programjában sem szerepelhet.

„Tekintettel arra, hogy a hatályos vonatkozó jogszabályi előírások értelmében az angol nyelv Magyarországon nem minősül nemzetiségi nyelvnek, így az ezen a nyelven történő óvodai nevelés nem jogszerű. Nemzetiségi óvodai nevelés keretében többek között német nyelven mint elismert nemzetiségi nyelven folyó óvodai nevelésre van lehetőség” – írta a fővárosi kormányhivatal az érintett óvodáknak küldött levelében.

Bármilyen név adható egy köznevelési intézménynek, ha az nem megtévesztő vagy nem tiltja más jogszabály, az ügyben eljáró kormányhivatal szerint azonban az idegen nyelvű oktatást kínáló óvodák esetében mindkét eset fennáll.

Az Emmi kiadott egy közleményt a hírre reagálva. Azt írják, a jövőben is lehet angol nyelvű foglalkozásokat tartani az óvodákban és a magukat „angol óvodáknak” nevező magánintézmények is tovább működhetnek, csak más, jogszerű nevet kell használniuk. A hatályos jogszabályok szerint az óvodák nem nevezhetik magukat idegen nyelvű (pl. angol) óvodának, ez a jogi környezet nem új, a szabálytalan névhasználat gyakorlata azonban most került a tárca látókörébe, ezért kaptak jelzést az érintett intézmények. Idegen nyelvű óvodai foglalkozás természetesen a továbbiakban is szervezhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!