Mészáros Lőrincék egy másik luxusvillát is vettek tavaly ősszel a Hegyvidéken

Mészáros Lőrincék egy másik luxusvillát is vettek tavaly ősszel a Hegyvidéken
Ilyen a kilátás a környékbeli utcákból – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég a Telexen számoltunk be elsőként arról, hogy a jelek szerint megvan Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea új otthona a XII. kerületben. A széchenyihegyi házról szóló cikkünk után azonban kaptunk egy újabb tippet:

kiderült, hogy néhány utcával arrébb, Farkasvölgyben ugyanaz a Mészáros-cég ugyanakkor vásárolt még egy ingatlant, ami hivatalosan szintén lakóház.

A kettes számú ház környékét már nem kell bemutatni, a XII. kerület egyik magasabban fekvő villanegyedéről van szó, ahol gyakorlatilag kizárólag luxusházak sorjáznak az erdő szélén. A felső kategóriás ingatlanok négyzetméterára a hirdetésekben átlagosan 1,5 millió forint körül alakul, de van olyan, ami a 2 millió forintot is eléri.

A panoráma innen is hasonló, mint Mészárosék korábban bemutatott új házából, bár talán eggyel kevésbé exkluzív (nagyobb részt foglal el a látképből a gazdagréti lakótelep, mint a Duna és a pesti belváros). A szóban forgó ingatlan a kilencvenes években épült, de már nem igazán ismerhető fel az eredeti állapota, a manapság domináns korstílusnak megfelelően fehér-szürke, minimalista kockaházzá alakították nagy ablakokkal és teraszokkal.

A Telex figyelmét az utca egy lakója hívta fel arra, hogy a jelenleg is átalakítás alatt álló háznál gyakran fordulnak meg Mészárosék, „napi szinten ott vannak az építkezésen”, írta nekünk. Megnéztük az ingatlant a földhivatali nyilvántartásban, és azt találtuk, hogy

pontosan ugyanakkor és ugyanazzal a módszerrel került a Mészároshoz köthető tőkealap érdekeltségébe, mint a másik hegyvidéki luxusingatlan.

Ha az új tulajdonosok mindkét házba be akarnak ugrani egymás után megnézni, hogy áll a munka, nem kell nagy utat megtenniük, autóval öt perc a távolság a két helyszín között.

Aki olvasta az előző cikkünket, már a kerítésre tűzött tábla alapján gyanút foghat, hogy a két épületnek köze lehet egymáshoz, ezen ugyanis fel van tüntetve beruházóként az az Éder Zoltán, aki a másik ház tulajdonosi körében már felbukkant.

A zalaegerszegi Éder – aki alapvetően szállítmányozásban utazik – tavaly azzal került be a hírekbe, hogy ő lett a hévízi Hotel Aquamarin tulajdonosa. Egyes erről szóló cikkekben ezt úgy tálalták, hogy Mészáros riválist kapott Hévízen, ám az ingatlanbizniszek inkább arra utalnak, hogy a két fél között valamiféle üzleti nexus lehet. Éder viszonylag új szereplő az ingatlanpiacon, de korábban volt közös cége a Horn-kormány volt titkosszolgálati miniszterével, Nikolits Istvánnal is (Zamárdi Lakeside Investment Kft., Éder ebből már kiszállt). A vállalkozó több mint harmincéves fuvarozóbirodalma jelentős, járműflottájában 2017-ben a Közlekedésvilág magazin cikke alapján közel háromszáz nyerges szerelvény dolgozott.

Ez az új, „kettes számú” ingatlan A és B részre van osztva, Éder Zoltán mindkettőt a kétezres évek elején vásárolta egy év eltéréssel. Az 1943 négyzetméteres B telek a tulajdoni lap tanúsága szerint a mai napig az övé, az 1658 négyzetméteres A-t viszont tavaly ugyanazon a novemberi napon adta el a Mészáros-érdekeltség Art-Com Kft.-nek, amelyen a másik, széchenyihegyi ház is gazdát cserélt. A különbség a kettő között, hogy az utóbbinál Éder és az Art-Com között még tulajdonos volt egy liechtensteini szállítmányozócég, majd a Jellinek Dániel-féle Indotek Csoport egyik leányvállalata. Édernek és az Indoteknek hivatalosan nincs semmi közük egymáshoz, de a két ingatlan adásvétele közel egy időben történhetett, mert a földhivatalba aztán egyszerre mentek be a bejegyzési kérelmek.

Az Art-Com Kft. a nemzeti tőkésosztály körében pár éve divatba jött módon kapcsolódik a volt felcsúti polgármesterhez: tulajdonosa az EKHO Magántőkealap, melynek nagyságáról, szerkezetéről a lényegéből fakadóan nyilvános információk nem érhetők el, de az látszik, hogy Mészáros Lőrinc cége, a Status Capital Zrt. kezeli. Érdekes kérdés, hogy miért rejti Mészáros – akiről köztudomású, hogy ő a leggazdagabb magyar – még a magánházait is ebbe az átláthatatlan konstrukcióba.

Mi is az a magántőkealap?

A magántőkealapok létrehozását egy 2014-es törvény teszi lehetővé, amelynek köszönhetően gyakorlatilag egy vagyonrejtegetési kiskapu nyílt a magyar szupergazdagok világában: már nem kell offshore céghálókba pakolni a pénzt ahhoz, hogy szélesebb közönség számára láthatatlan legyen.

Ha egy ilyen alap tulajdonosi köre meghatározott (zárt) – vagyis az alap nyilvánosan nem toborozhat befektetőket –, akkor a befektetői kör teljesen rejtve maradhat a nyilvánosság elől, semmilyen hozzáférhető adatbázisból nem tudhatunk meg semmit arról, kiknek a vagyona kerül az alapba. Az egyetlen hozzáférhető információ a magántőkealapokkal kapcsolatban az, mely cég kezeli őket, általában innen lehet sejteni, legalább részben milyen pénz állhat mögöttük. Ettől függetlenül a magántőkealapok óriási vagyonok eltitkolására adnak lehetőséget, és ilyen minőségükben a politikai korrupció, a pénzmosás, a versenyjogi visszásságok kizárása elleni küzdelmek ellen hatnak.

Ahogy az előző háznál, úgy itt is megnéztük, milyen tulajdonosi körök kezein mentek át az ingatlanok az építtetésük óta. A Mészárosék által megvásárolt ház eredetileg a PK-ITC Ingatlanhasznosító Kft.-é volt, majd jogutódlással átkerült az ITC Üzemeltetési és Ingatlanforgalmazási Kft.-hez, ami a Mistletoe Holding B.V. nevű izraeli cég tulajdona. A Mistletoe-nak korábbról annyi nyoma van a magyar nyelvű interneten, hogy 1999-ben félmilliárd dolláros ingatlanberuházásba kezdtek a Duna Plaza mellett. Éder Zoltán 2002-ben vásárolta meg a házat az izraeliektől, majd tavaly ősszel továbbadta az Art-Comnak. A B telek és ház hátterében izgalmasabb figurák is felbukkannak: a korábban magánszemélyek között öröklődő ingatlan 1999–2000-ben a Vizoviczki-birodalommal is kapcsolatba hozható Szirák családé volt, akiknek rengeteg telkük és házuk van a környéken. Tőlük az Interact Kft.-hez, majd 2003-ban Éder Zoltánhoz került az ingatlan, aki a mai napig birtokolja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!