Megtaláltuk Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea leendő otthonát

Megtaláltuk Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea leendő otthonát
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A XII. kerületi Széchenyi-kilátó melletti utcákból a budai hegyek egyik legszebb panorámája nyílik a városra. A környéken (amely Budapest egyik legdrágábbja) sok régi, patinás villaépület és újabb luxusingatlan is áll.

Az egyik, a kétezres évek stílusában épült házat jelenleg kívül-belül tatarozzák, egy jókora verandaféleség épül hozzá, ottjártunkkor is nagy volt a sürgés-forgás. Az ingatlan kertjében egy kisebb tó található, magában a házban a tulajdoni lapok tanúsága szerint négy lakás van, együtt közel 500 négyzetméteresek, és hatalmas teraszok is tartoznak hozzájuk. A házhoz az egyik oldalról ugyan elég közel van a szomszéd ahhoz, hogy teljesen elzártnak lehessen nevezni, a másik oldalán fekvő telek viszont teljesen üres. (A házról nem teszünk közzé képeket, és a címet sem írjuk le a leendő lakók személyiségi jogainak tiszteletben tartása miatt.)

Információink szerint a házat Mészáros Lőrincnek és Várkonyi Andreának újítják fel, ide költöznek majd.

Magántőkealapba rejtették ezt is

Az elmúlt hónapokban kevés dolog tartotta annyira lázban a jól informált magyarokat, mint Mészáros Lőrinc magánéletének alakulása és az új kapcsolat gazdasági vonatkozásai. Ennek megfelelően sorozatosan futottak be információk a Telexhez arról, vajon hol kezd új életet Budapesten belül Magyarország leggazdagabb embere és új párja, Várkonyi Andrea.

Egy névtelenséget kérő forrás a napokban jelezte nekünk, hogy úgy tudja, a Svábhegyre, az említett házba költözik majd Mészáros és Várkonyi. A tipp ezúttal jó volt: a ház négy lakása a tulajdoni lapok szerint korábban is egy kézben volt, és tavaly novemberben egyszerre cseréltek gazdát, a vevő pedig az Art-Com Kft., melynek tulajdonosa az EKHO magántőkealap. A magántőkealapok jellegzetessége, hogy nem lehet a színfalak mögé látni, nyilvánosan elérhető dokumentumokból nem derül ki, kiknek a vagyonával sáfárkodnak. De az őket kezelő cégekre ez már nem igaz: az EKHO esetében is látszik, hogy a kezelője a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

A tavaly év vége óta tulajdonos Art-Com Kft. főtevékenysége egyébként ingatlanok kezelése, tehát éppenséggel üzleti hasznosításra is vásárolhatták volna a Széchenyi-hegyi házat. Ugyanakkor a novemberi házvásárlás időben klappol ahhoz az információhoz, hogy maguk Mészárosék költözhetnek majd ide, és a helyszínen járva is úgy tűnt, hogy a környék, az épület leginkább lakhatási célokra alkalmas.

Jól jött az ügyvédi felszólítás

A kivitelező brigád egyik tagjánál az utcán érdeklődtünk, tud-e arról, hogy Mészárosék érdekeltségébe került az ingatlan, amin dolgoznak, vagy hogy ők költöznének ide, de azt felelte, „nem nyilatkozhatok”. Egy perccel később kijött a kapu elé egy biztonsági őr, aki addig nézett minket marcona arckifejezéssel, míg be nem szálltunk az autóba.

Hogy tényleg a cikkben tárgyalt ház lesz-e Mészárosék új otthona, arról elküldtük kérdéseinket az EKHO Magántőkealapot kezelő Status Capital Zrt.-nek. A cég válaszában közölte, hogy kérdésünk „a magántőkealapok gazdálkodási körébe tartozó adatokra irányul, amely tárgykör üzleti titoknak minősül, így arról nem áll módjukban információt adni”.

Kaptunk viszont egy érdekesebb levelet néhány órával az alapkezelő válasza előtt, egy ügyvédi felszólítást Várkonyi Andrea jogi képviselőjétől. Ebben felhívták a figyelmünket arra, milyen jogszabályokat kell betartanunk, ha Várkonyi és Mészáros jövőbeli lakóhelyével foglalkozunk, de

eközben indirekt módon elismerték azt is, hogy valóban ide fog költözni az ország legvagyonosabb párja.

A levélben ugyanis az szerepelt: tudomásukra jutott, hogy Várkonyi jövőbeli otthonáról gyűjtünk információkat és fényképezzük azt.

A ház kalandos háttere

A XII. kerület luxusházainak tulajdoni lapját böngészve gyakran találkozhatunk válogatott körökkel, ezzel szembesültünk a szóban forgó ház esetében is. A kétezres években épült ingatlan tulajdonosa eredetileg a Silk-Bau Kft. volt, melynek nevére keresve izgalmas háttér sejlik fel: a cég egy ukrán milliárdos maffiózó, Aleksander Angert (akiről a Paradise Papers offshore-szivárogtatás kapcsán lehetett olvasni), szárnysegédje, Nyikolaj Fomicsev és egy bizonyos Cs. Györgyné tulajdona volt.

A Silk-Bau ma már végelszámolás alatt áll, a széchenyihegyi házat az eljárás keretében elárverezték 2016-ban, az irányár 790 millió forint volt. Az új tulajdonos a korábban szállítmányozással foglalkozó zalaegerszegi vállalkozó, Éder Zoltán lett, majd részint egy liechtensteini bejegyzésű, szintén szállítmányozásban utazó cég. Éderrel kapcsolatban tavalyi hír, hogy ő lett a hévízi Hotel Aquamarin tulajdonosa. A ház lakásai aztán 2020-ban a Pannon Sz Kft.-hez kerültek, ami viszont a Jellinek Dániel-féle Indotek Csoporthoz tartozik, és ezután jött a sorban az Art-Com (vagyis az EKHO Magántőkealap). A 444 információi szerint a házat 1,14 milliárd forintért kínálták eladásra tavaly ősszel.

Mészáros Lőrinc és előző felesége, Mészáros Beatrix, aki korábban jelentős szerepköröket töltött be a cégbirodalomban, tavaly váltak el. Az ország leggazdagabb embere és Várkonyi Andrea egykori tévés kapcsolatáról tavaly nyár végén röppentek fel az első pletykák. A következő hónapok folyamán elég sok jel utalt már arra, hogy együtt lehetnek, például Várkonyi Whitedog Kft. nevű – az utóbbi időben szárnyaló – médiavállalkozása egy Mészáros érdekeltségébe tartozó ingatlanba költözött, illetve a volt műsorvezető többször mutatkozott feltűnően drága ékszerekben. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig március 15. után arról posztolt, hogy a nemzeti ünnep hosszú hétvégéjét Dubajban töltötte Mészáros Lőrinc és új párja, bár ezt hivatalosan nem ismerték el.

A kapcsolatot első kézből végül csak múlt héten erősítették meg, amikor a kormányközeli Hot! magazin Várkonyi és a felcsúti milliárdos házassági tervének szentelte a címlapsztorit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!