Karácsony Gergely: Nekem ilyen hiperpasszív angoltudásom van

2021. május 17. – 21:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának hétfői adásában Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP–Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is vendég volt. Karácsony nyelvtudásáról is beszámolt, Gyurcsány pedig elmondta, miért a felesége, Dobrev Klára szerinte a legalkalmasabb ellenzéki jelölt.

Szombaton jelentette be Karácsony Gergely, hogy miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson. Rónai Egon kérdésére azt mondta, azért csak most, mert eddig a járvány elleni védekezésre koncentrált. Karácsony azt monda, hogy nem a személyes ambíció szólt a döntése mellett. „Nem magam és a hatalom miatt megyek fel és tépem fel az ajtót. Az ilyen típusú vezetést, ami a hatalom megszerzéséről szól, azt már megszenvedtük.”

„Olyan vezetőt keressenek, aki nem erőből akar megosztani, hanem jó szavakkal egyesíteni, úgy érzem, ezt tudom nyújtani” – mondta Karácsony, aki elárulta, a feleségével beszélt sokat arról, hogy induljon-e az előválasztáson. A felesége hamarabb is jutott arra a következtetésre, hogy ebbe bele kell vágniuk.

Karácsony erősnek tartja magát, szerinte aki végig tudja csinálni az előválasztást, majd a választást is, az erős ember.

A beszélgetésben szóba került Karácsony nyelvtudása is. A budapesti főpolgármester erre azt mondta, hogy az angol egyik speciális szeletét tudja, ami nem feltétlenül mélyebb, mint az általános nyelvtudás, jobban megérti a szaknyelvet, mint a bulvárlapok szövegét, de azért a Beatles-számok szövegei sem hozzák zavarba, ő leginkább a Come togethert játszaná. Azért egy ígéretet is tett.

„Megválasztásom után vállalok egy angol nyelvű nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyiken például bejelentem, hogy a Fudan Egyetem nem fog megépülni. Vadul nem kell tanulnom, de próbálom majd kicsit felfrissíteni, nekem egy ilyen hiperpasszív angoltudásom van, most egy kicsit aktivizálom.”

A napokban arról is írtak a kormánypárti lapok, hogy milyen tudományos fokozata lehet Karácsonynak, valóban van-e doktori címe. A miniszterelnök-jelölt erre azt mondta,

hogy soha nem használt ilyen címet, azt állította, hogy egy életrajzában valóban szerepelt doktori cím, de azt nem ő írta.

Azt mondta, szeretett tanítani is egyetemen, szerinte nem is volt rossz, több hallgatója nála is sikeresebb lett. Megismételte, hogy a doktori iskolából nem rúgták ki, hanem a politikai pályafutása miatt hagyta ott.

A beszélgetés a Fudan Egyetemre is kitért, amiről pont hétfőn egyeztettek Palkovics László miniszterrel. Karácsony azt mondta, ez az ügy is hozzájárult ahhoz, hogy vállalja az előválasztást. „A magyar nép utálja, a Fidesz-szavazók sem értik, hogy kerül ide a kínai kommunista párt egyeteme” – mondta. Karácsony felemlegette, hogy a Diákváros terve politikai táborokon átívelő megállapodás volt, amiből végül egy nagyon kicsi, magyar narancs típusú Diákváros-szerűség maradt a Fudan Egyetem kárára. Karácsony minden lehetséges jogi és politikai eszközt megragad, hogy ne valósulhasson meg ez a projekt, egyébként örülne, ha a 2022-es választásnak ez lenne az egyik témája, de szerinte még a Fidesz-kormánynak is káros politikailag ez az ügy.

Gyurcsány szerint Dobrev a legjobb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Az Egyenes beszéd vendége volt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció pártelnöke is, aki leginkább arról beszélt, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül miért éppen a felesége, Dobrev Klára a legalkalmasabb.

Szerinte ezek szólnak mellette:

  • az összes jelölt közül csak neki van államigazgatási tapasztalata,
  • a legnagyobb ellenzéki párt áll mögötte,
  • a jogász, közgazdász tapasztalata,
  • drámaian széles nyelvtudása,
  • neki van a legszélesebb külföldi kapcsolatrendszere,
  • Dobrev kompromisszumkész, de erős és szinte kegyetlenül kemény is tud lenni, tudja, mivel kell szembenézni a Fidesz után.

Gyurcsány azt mondta, hogy végül is mindegy, ki megy majd szembe Orbán Viktorral, mert olyan erős az ellenzéki leváltó hangulat, inkább csak az a kérdés, hogy ki tud majd jobban kormányozni, és a DK elnöke szerint a felesége az.

Gyurcsány szerint lehetetlen megmondani, hogy az előválasztáson a résztvevők kire fognak majd szavazni, nem is nagyon lehet előre megmérni. Úgy számol, hogy az ellenzéki szavazók ötöde, hetede vesz majd részt ebben a szavazásban.

A pártelnök arról is beszélt, hogy ő kevesebbet fog szerepelni a következő időszakban, Dobrev Klárát láthatják majd többet a választók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!