Karácsony: Különösen nem támogatjuk a Fudan Egyetem megépítését a Diákváros helyén

2021. május 17. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Különösen nem támogatjuk a ma megismertek alapján, és minden lehetséges jogi-politikai eszközt megragadunk, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne”

– jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel a Fudan Egyetem beruházásról folytatott tárgyalást követően.

Karácsony közölte, hogy a tárgyaláson kiderült: a Fudan által kitúrt Diákváros a tervezett terület töredékrészén valósulna meg, egy zsúfolt, túlépített területen. A főpolgármester kijelentette: bízik Orbán Viktor miniszterelnök ígéretében és „gránitszilárdságú” szavaiban, hogy amit nem támogat Budapest vezetése, azt nem fogja megépíteni.

Hozzátette: a Diákváros építése közérdek, az 540 milliárdos kormányzati támogatással építendő kínai magánegyetem nem, ezért ragaszkodnak az eredeti megállapodáshoz, amit 2019-ben kötöttek a kormánnyal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésén.

Baranyi Krisztina elmondta: a hétfői tárgyaláson Palkovics miniszter a főváros és a kerület egyetértését kérte a Fudan Egyetem építéséhez, a kormány azt várja tőlük, hogy tárgyaljanak, működjenek együtt. A polgármester szerint azonban a tervek úgy változtak meg, hogy előtte semmilyen egyeztetés nem volt, a partnerség ebben az ügyben nem lehetséges.

Baranyi bejelentette, hogy mivel a tervezett népszavazást az ügyben idén a veszélyhelyzet miatt várhatóan nem tudják megtartani, ezért a kormány nemzeti konzultációjának mintájára fővárosi konzultációt tartanának a budapestiekkel, akarják-e a Fudan Egyetemet a Diákváros helyére. Ez egy online véleménynyilvánító konzultáció lesz júniusban, amit fórumok, beszélgetések előznek majd meg. (A főváros nagyot nem kockáztat, hiszen egy felmérés szerint a budapestiek többsége szerint ne a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan kampusza.)

Karácsony egy korábbi kijelentését visszaidézve, miszerint Budapest lemondhatja az atlétikai vébét, elmondta: reméli, nem kell felmondani a kormánnyal az együttműködést, és nem fognak eljutni odáig. Az atlétikai stadion félig már amúgy is készen van, a vébé lefújása a befejezésén már amúgy sem változtatna.

Mint megírtuk, a Direkt36 megszerzett egy előterjesztést, amit az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) a február 24-i kormányülés előtt készítettek a kínai Fudan Egyetemről. Ebben az áll, hogy Vang Ji kínai külügyminiszter 2019 júliusában két napot tárgyalt magyar politikai vezetőkkel Budapesten, ekkor dőlt el a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszának építése.

A dokumentum szerint a kínai külügyminiszter azt is világossá tette, hogy a kampuszépítést rendkívül fontosnak tartja a kínai állam, a Budapest–Belgrád vasút építésével egyenértékűnek. A Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumok szerint a Fudan magyar kirendeltsége tehetős külföldi diákokat megcélzó fizetős magánegyetem lesz.

A Diákváros és a Fudan hirtelen helyet cserél

Mint arról beszámoltunk, körülbelül egy hete két új törvénytervezet jelent meg a parlament honlapján: az egyik meghatározza, melyik állami ingatlanokat kapja majd a Fudan Egyetem, a másik, hogy melyikeket a Diákváros. A helyrajzi számok alapján felrajzoltuk a térképre a helyüket, és nem az jött ki, amit kormányzati oldalról eddig állítottak, miszerint „az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól”.

Palkovics László korábban azt nyilatkozta, hogy a déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól. A Fudan az új terv szerint nemcsak hogy területet vesz el a Diákvárostól, hanem a legjobb helyeket kapja meg, komplex fejlesztés ide vagy oda.

A tervezet által meghatározott elhelyezkedés még inkább szembemegy Fürjes Balázs, a Diákvárosért korábban felelős államtitkár által mondottakkal. Az államtitkár akkor azt mondta, hogy a Déli Városkapu fejlesztési terület északi sarkában üzleti-irodai fejlesztéseket terveztek, ennek a helyére kerül majd a kínai kampusz. A Diákváros pedig, aminek épületei a Nagyvásártelep körül és a vízparton lesznek, érintetlen koncepcióval megy tovább. A két intézmény elhelyezkedése egyenesen fordítva lesz, mint ahogy Fürjes egy térképen ábrázolta. Azaz: a fő helyen a Fudan, a sarokban a Diákváros.

A Fürjes által korábban bemutatott változat
A Fürjes által korábban bemutatott változat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium álláspontja szerint a Fudan első külföldi kampusza és a 8500 egyetemi hallgató kollégiumi elhelyezését biztosító Budapest Diákváros bizonyos kiszolgáló funkciókon – pl. sportcsarnok, konferenciaközpont – megosztozva, de összességében ugyanazokat a funkciókat ellátva – egymást erősítve – épülhet fel.

Előzmények

A kormány, mint arról korábban beszámoltunk, korábban úgy döntött, hogy a ferencvárosi Déli Városkapu Diákváros nevű értékes fejlesztési területét (részben vagy egészben, nem volt tisztázott) a kínai Fudan Egyetem fogja megkapni. Várhatóan kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát.

Karácsony Gergely főpolgármester élesen kelt ki a tervek megváltoztatása ellen. Mint írta, a világhírű norvég építésziroda, a Snøhetta elkészítette a terveket, milyen is lehet a Budapesti Diákváros a Ferencvárosban. Sok zöld, kapcsolat a vízzel, funkcionális épületek, modern környezet. Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. Hozzátette: nem akarja, hogy kínai vállalatok építsenek kínai hitelből betonmonstrumokat oda, ahol magyar diákok is lakhatnának.

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért, ezen belül a Diákvárosért is felelős államtitkár igyekezett megnyugtatni mindenkit, miszerint a Déli Városkapu északi sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad, de a következő napon a kormány átadta Fürjes Balázs Diákvárosra vonatkozó hatáskörét Palkovicsnak.

Válaszként Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester bejelentette: helyi népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetem Ferencvárosban épülő kampuszának ügyében. Karácsony pedig úgy nyilatkozott: egyetlen négyzetmétert sem hagynak elvenni a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!