Helyi népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetemről Baranyi Krisztina

2021. április 17. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi népszavazásokat kezdeményez Baranyi Krisztina, kilencedik kerületi polgármester a Fudan Egyetem Ferencvárosban épülő kampuszának ügyében – derült ki a polgármester Facebook-bejegyzéséből.

Annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több a mint a fele Ferencváros tulajdonában van és a Főváros is rendelkezik némi ingatlantulajdonnal. A budapestiek és ferencvárosiak beleegyezése nélkül azonban nem akarják átadni a területeket, ezért kezdeményeznek róla helyi népszavazást.

Baranyi azt is felemlegette, hogy a 2019-es önkormányzati választásokat követően a kormány még arról beszélt, hogy „nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak”. Ehhez képest a tervekről nem született a Fővárossal megállapodás, sőt Baranyi szerint a beruházás részleteit is titkolja a kormány.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Déli Városkapura keresztelt fejlesztési területre készült tervek politikai nézettől függetlenül elnyerték minden politikus és szakember tetszését. A ritka politikai idillt az a hír kavarta fel, hogy a kínai Fudan Egyetem a Diákváros területére költözik, és számos forrásból azt lehetett tudni, hogy a kampusz kínai hitelből, magyar–kínai tervezésben, kínai cégek segítségével épül – ami egyértelműen törölte volna a korszerű és szakmailag elismert mestertervet. A kínai egyetem kampusza ellen Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt: azt ígérte, hogy kész lemondani a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséről a főváros, amennyiben nem épül meg a ferencvárosi Diákváros.

Az Diákváros „megrövidülését” cáfolta Gulyás Gergely és Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Karácsony azonban blöffnek titulálta a kijelentésüket, és bemutatott egy térképet, ami alapján valóban a Diákvárostól venne el területeket a kínai projekt. Pénteken aztán kiderült, hogy Orbán Viktor leváltotta Fürjest, és helyette Palkovics Lászlót nevezte ki a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezetének kialakításáért felelős kormánybiztosává.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!