Karácsony bemutatott egy térképet, ami szerint a kormány csak blöfföl a Diákvárosról

2021. április 15. – 20:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony szerint a kormány meghátrált a Diákváros ügyében, de nem eléggé. A főpolgármester olyan térképeket tett ki, amelyek cáfolják Fürjest: ezek szerint a kínai Fudan Egyetem részben mégiscsak a Diákváros tervezett helyét foglalná el.

Miután Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár csütörtök délután egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy a ferencvárosi Duna-partra tervezett Diákváros építési elképzeléseit nem módosítja a Fudan Egyetem beköltözése, úgy tűnt, vége a kínai egyetem miatti konfliktusnak. Fürjes ugyanis azt mondta, hogy a Diákváros érintetlen koncepcióval megy tovább, a kínai egyetem nem annak épületei helyén fog felépülni, hanem a fejlesztési terület északi sarkában, ahová eredetileg sem diákszállásokat, hanem főleg irodaházakat terveztek.

Karácsony Gergely posztja szerint azonban ez mégsem teljesen így van. A budapesti főpolgármester ugyan a Főváros nevében azt írta, hogy „a határozott kiállásunkkal sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt a ferencvárosi Diákváros ügyében”, de szerinte „még nem eléggé”. Karácsony szerint nem felel meg a valóságnak Fürjes állítása, a Diákváros területét is érinti a kínai egyetem, és ezt egy térképpel, a Diákváros eredeti terveinek térképével szemléltette. Ezen valóban úgy látszik, hogy ahova a kínai egyetemet tervezik, ott az eredeti tervekben diákszállás és a Diákváros irodái szerepeltek, vagyis mint Karácsony írja, a kínai egyetem igenis az eredetileg tervezett Diákváros területének egy részét foglalná el.

A Diákváros tervezett helye a januári mestertervben, vörös vonallal pedig a Fudan Egyetem tervezett területe. Forrás: Balogh Samu Facebook
A Diákváros tervezett helye a januári mestertervben, vörös vonallal pedig a Fudan Egyetem tervezett területe. Forrás: Balogh Samu Facebook

Az már Balogh Samu, Karácsony kabinetfőnökének a posztjából derül ki, hogy ez a térkép a Déli Városkapura vonatkozó mestertervből származik, amit a Főváros vezetése idén januárban kapott meg a kormánytól. „Ahogy a térképen is látható, a kormány által a mai napon bemutatott elképzelés éppen a diákszállások nagyobb részének helyet adó területet adná oda a Fudan Egyetem campusának. A mai kormányzati bejelentés tehát csak egy újabb blöff volt, amivel a kialakult kínos helyzetet kívánta a kormány kezelni. A kormány valódi szándékát csak a vonatkozó kormánydöntés nyilvánosságra hozatalával lehetne tisztázni” – írja Balogh.

Miután kiderült, hogy az állam 400 milliárdos kínai hitelből a Fudan Egyetem kampuszát építené meg részben a Diákváros területén, Karácsony Gergely belengette, hogy nem engedi megépülni a Déli Városkapuba tervezett atlétikai stadiont, és lemondja az atlétikai vb-t. Gulyás Gergely erre azt állította, hogy a Fudanról szóló döntés nem hogy „nem áll szemben a Diákvárossal, hanem értelmet ad neki”. Fürjes ennek szellemében konkretizálta ma a Fudan elhelyezésére vonatkozó terveket, de Karácsonyék szerint ezek éppen nekik adnak igazat, és bizonyítják, hogy a Diákváros eddigi tervei veszélyben vannak a kínai egyetem miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!