Gulyás: A Diákváros megépül, köszönjük Karácsonynak a reklámot

2021. április 13. – 15:26

frissítve

Gulyás: A Diákváros megépül, köszönjük Karácsonynak a reklámot
A Diákváros látványterve a Fudan Egyetem kampusza nélkül – Forrás: Snøhetta

Másolás

Vágólapra másolva

„A Diákváros fontos kormányzati terv, amely fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett, ezért nem értjük, hogy Főpolgármester úr miért kíván terméketlen vitát folytatni a kormánnyal” – így reagált az ATV szerint a Miniszterelnökség arra, hogy a Karácsony Gergely kilátásba helyezte: lemondja az atlétikai vb-t, ha nem lesz Diákváros.

A Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökség szerint Budapest főpolgármestere „napok óta szórakoztató vitát folytat saját magával, miközben saját Facebook-oldalán a kormány Diákvárosra vonatkozó terveit reklámozza”. Ezt a reklámot ugyanakkor megköszönték.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely hétfőn jelentette be, hogy kész lemondani a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséről a főváros, amennyiben nem épül meg a ferencvárosi Diákváros. A Diákváros megszületését a kormány tervei írhatják fölül, kiderült ugyanis, hogy az állam a kínai Fudan Egyetem kampuszát építené meg inkább részben ezen a területen, több mint 400 milliárd forintot jelentő kínai hitelből.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban arról írt, hogy a főváros „semmilyen módon nem megy bele abba”, hogy Diákváros helyett kínai elit kampusz épüljön Ferencvárosban, és már akkor belengette, hogy az atlétikai vb-re készülő stadiont is kész elkaszálni az ügy miatt.

A legutóbbi kormányinfón Gulyás arról beszélt, hogy Karácsony Gergely megválasztása után már megállapodást kötött a kormány a fővárossal a Diákvárosról. A kancelláriaminiszter szerint a Fudan Egyetem budapesti kampuszának a megnyitásáról szóló döntés nem hogy „nem áll szemben a Diákvárossal, hanem értelmet ad neki”.

A Kínai Népköztársaság egyetemének tervezett magyarországi kampusza egyébként többek szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot is felvet. Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn ugyanakkor azt mondta: nem tartja se problémásnak, se veszélyesnek, ha diplomataképzést fog tartani a kínai állami egyetem a magyar fővárosban.