Kormányinfó: Védettségi igazolvánnyal lehet majd meccsre menni

2021. április 8. – 10:40

frissítve

Kormányinfó: Védettségi igazolvánnyal lehet majd meccsre menni
Gyulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfó sajtótájékoztatón – Forrás: Médiaklikk / M1

Másolás

Vágólapra másolva

Hárommillió oltott felett, napokon belül további enyhítési, nyitási döntéseket hozhat a kormány Gulyás Gergely szerint, aki úgy vélte, májusig 4 millió ember oltására elegendő vakcina áll majd rendelkezésre Magyarországon, júniusra pedig már 7 milliónál több embert lennénk képesek beoltani, így magunk mögött tudhatnánk a járványt.

Sem újabb védelmi, sem pedig enyhítő intézkedéseket nem jelentett be az eheti kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az oltási programról, vakcinatervekről, és Petry Zsolt ügyéről beszélt, a Telex kérdésaire csak válogatottan válaszolt csütörtökön.

Gulyás például viccnek titulálta a Telex összefüggését firtató kérdését, miután kiderült, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) április 7-éig várta az idénre halasztott futball-Európa-bajnokságot rendező tizenkét város jelzését, hogy mennyi nézőt tudnak beengedni a mérkőzésekre. A szervezet szlovén elnöke, Alexander Ceferin márciusban azt mondta, elképzelhetetlen, hogy zárt kapusak legyenek a meccsek, és elveszik a rendezési jogot azoktól a rendező városokat, amelyek nem engednek be nézőket a találkozókra.

Magyarországnak is szerdáig kellett elküldenie ezt számot, mert Budapesten négy meccset rendeznek júniusban. Egybeesés, hogy kedden jelentette be Orbán Viktor, hogy megvan a két és fél millió oltás, és április 7-én megkezdődik az ország nyitása.

Szerda reggeltől kinyithattak a boltok, újraindulhattak a szolgáltatások, és a kijárási tilalom is az eddigi 20 helyett csak 22 órakor lép életbe.

A kormány április 19-ig meghosszabbította a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét, minden másban azonban átállt a nyitás, valamint az oltásprogramban általuk sikernek vélt eredmények győzelmi kommunikációjára. Ugyanakkor nemcsak a focis, esetleges összefüggés, a szerda reggeli brutális járványadatok is ezernyi kérdést vetettek fel a nyitással kapcsolatban.

Az ugyanakkor biztos, hogy dübörög a magyar oltási program is. Csakhogy a kormány leginkább az egy adaggal beoltottakra támaszkodna a nyitáskor, annak ellenére, hogy a vakcinák első dózisa még nem nyújt teljes védettséget. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, a felmerülő kérdésekre pedig a kormánytól várunk választ.

  • 2 millió 608 ezer ember kapta meg legalább az első adagot, és közülük már több mint 1 millióan a másodikat is. A kormány tervei szerint öt-hat napon belül elérjük a 3 milliós oltottat, amikor a kormány újabb lazító intézkedéseket hozhat. A kormány tervei szerint, ha minden jól megy, májusra 4 millió beoltott is lehet Magyarországon, mert addigra ehhez elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre.
  • Az érdemi védettségi különbség az első oltás után áll be, így az április 19-i dátuma a tantermi oktatás visszaállítására vállalható, nem jár érdemi kockázattal, mondta Gulyás Gergely.
  • A kormány az európai és hazai hatóságok szakvéleménye alapján nem állítja le az AstraZeneca oltóanyagának beadását, mert véleményük szerint az is megbízható és védettséget biztosít.
  • A kormány a falusi munkahelyek és vállalkozások megőrzése végett hamarosan pályázatot indít.
  • 66 685 pedagógus kapott oltást, több mint 70 ezren regisztráltak, de a kormány folytatja a pedagógusok oltását, és arra kéri a tanárokat, hogy vegyék fel a vakcinát. A kabinet szerint elegendő az idő a pedagógusok védettségének kialakulására április 19-ig.
  • A fertőzöttségi adatok alapján Gulyás szerint valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán, a miniszter szerint április végén ki lehet majd ülni a teraszokra, a konditermeknek még várniuk kell a nyitásra. A sportrendezvényekre Magyarországon majd csak védettségi igazolvánnyal lehet kimenni, ez a júniusi futball-Eb mérkőzéseire is igaz. Gulyás szerint akkorra már akár 8 millió ember is be lehet majd oltva.
  • „Értékeljük a viccet, a kettőnek semmi köze egymáshoz” – mondta Gulyás a Telex kérdésére, miszerint van-e összefüggés a szerdától érvényes lazítások és a közelgő foci-Eb között. Gulyás szerint a nézőszámra vonatkozó kérdésünknek azért nincs értelme, mert júniusra „magunk mögött hagyhatjuk a járványt”, hiszen több mint 7 millió ember számára elegendő vakcina áll majd rendelkezésre.
  • Gulyás Gergely szerint a Petry-ügy felháborító, és joggal veti fel, hogy Németország jogállam-e még, vagy sem.

Gulyás bármelyik EB-meccsre szívesen kimegy Budapesten, az alapítványi formáról pedig azt mondta, hogy szabadabb működést eredményez az egyetemeknek, ugyanakkor aki nem kéri, annak nem kell erre a működésre átállnia.

Gulyás Gergely szerint legalábbis, ráadásul úgy vélte, a főváros vezetése 10 hónap alatt semmit sem tett a Szabolcs utcai hajléktalankórház ügyének megoldása érdekében, noha „Karácsony Gergely eközben a kormánnyal lelkesen küzd”, mondta.

A miniszter úgy vélte, mindenben kompromisszum-készek voltak eddigi is, és a felújítást is elhalasztották, a továbbiakban pedig Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztert bízták meg azzal, hogy a fővárossal tárgyaljon. Gulyás szerint a „kormánynak nem érdeke, hogy egy hajléktalankórház ügyében folytasson parttalan vitát” Budapesttel.

Gulyás Gergely nem kívánt pontos dátumot meghatározni a különböző védelmi intézkedések várható hatálya esetében, de azt nem tartotta kizártnak, hogy néhány higiéniai és védekezési szabályt hosszabb távon, még jelentős társadalmi átoltottság setén is fenn kell tartani. Abban ugyanakkor Gulyás biztos, hogy 2021-ben véget érnek majd a korlátozások, legalábbis döntő mértékben.

Számszerűsíteni nem tudná a hasznát, viszont szerinte minden olyan utazás nyereség, amit nem tömegközlekedési eszközzel tesznek meg az emberek, így csökkentik a találkozásokat és a fertőződés esélyét.

A kormány jó együttműködésre törekszik a Magyar Orvosi Kamarával, ezért nem kívánja kommentálni, hogy a MOK szerint is mehessen be a sajtó a kórházakba. A kormány szerint az orvosok nagy többsége nem gondolja úgy, hogy a sajtó kamerákkal „ugrándozzon” ott, ahol emberek életéért küzdenek.

1827 embert kezelnek jelenleg intenzív osztályon, de ez nem egyenlő a lélegeztető gépen lévőkkel.

Ezt válaszolta Gulyás az újabb kínai vakcinafajták estleges engedélyezését érintő kérdésre. A miniszter szerint az engedélyezés kizárólag az illetékes hatóság dolga.

A legidősebbeknél 90 százélék, a 65 feletti korosztálynál 80 százalék felett van az oltottság. Vannak olyanok, akiket például a gyerekük regisztrált, de aztán nem kérték az oltást, Gulyás ismét elmondta, hogy mindenkit arra kérnek, hogy oltassa be magát.

A miniszter a regisztráltak beoltását követő tervek, intézkedések ügyében elküldött több kérdésünkre reagálva úgy vélte, valóban április végéig mindenkit, aki eddig regisztrált, be tudnak oltani, de azt reméli, hogy a vakcinát igénylő magyarok száma nőni fog, és egyre többen fognak regisztrálni. Gulyás szerint nem megugorhatatlan akadály az online vakcinaregisztráció, de más formában, például Müller Cecília leveleivel is igyekeztek és igyekeznek elérni azokat, akik még nem kértek oltóanyagot.

Értékeljük a viccet, a kettőnek semmi köze egymáshoz, mondta Gulyás a Telex kérdésére, miszerint van-e összefüggés a szerdától érvényes lazítások és a közelgő foci Eb között. Gulyás szerint a nézőszámra vonatkozó kérdésünknek azért nincs értelme, mert júniusra „magunk mögött hagyhatjuk a járványt”, hiszen több mint 7 millió ember számára elegendő vakcina áll majd rendelkezésre.

Forrás: Médiaklikk / M1
Forrás: Médiaklikk / M1

Azt ugyanakkor Gulyás nem tudta megmondani, közülük hányan vannak beoltva. Gulyás szerint ez az arány is azt erősíti, hogy. védőoltás, amely az egészségügyben dolgozók esetében számára már decemberben és januárban is rendelkezésre állt, milyen jelentős mértékben csökkenti a megbetegedések arányát.

Gulyás Gergely a több kerékpárral és a biciklis közlekedési tervekkel kapcsolatos kérdésre válaszolta a címben szereplő állítást. A miniszter úgy gondolja, hogy a fővárosban biciklivel lehet, autóval viszont kevésbé lehet közlekedni, és szavai alapján ennek Karácsony Gergely főpolgármester politikája lehet az oka.

A minisztert kérdezték a tervezett diákváros és a Fundan kíni egyetem Budapestre költözése miatt fennálló egyeztetési kötelezettségről is, Gulyás szerint erről már régebb óta folyik tárgyalás a fővárossal, és úgy vélte, hogy egy diákváros éppen azt célozza, hogy azt megtöltsék diákokkal.

A gazdaság tekintetében Magyarország lényegesen jobban fog állni az EU többi tagállamához képest, méghozzá azért, mert „kétszer olyan gyorsan oltunk”, mint a többi ország. Ugyanakkor az idei növekedési várakozások a nyitástól függhetnek.

Gulyás Gergely szerint a felelőtlenség olyan mértéke az az elbizonytalanító kommunikáció, amit az ellenzék a vakcinákkal szemben folytatott, hogy azt korábban még ő sem feltételezte volna róluk.

A statisztikai vitáknak nincs sok értelmük, azt kell nézni, hogy 2019-hez képest hányan haltak meg 2020-ban és 2021-ben. Többlethalálozás tekintetében Magyarország az EU legjobb harmadában van Gulyás szerint, viszont az unióban szerinte különböző országok más-más szempontok alapján jelentik a Covid–19 miatt elhunytakat. A miniszer szerint Magyarország minden koronavírussal összefüggő halálozást jelent.

Nem akart találgatásokba belemenni Gulyás Gergely arról, hogy oltják-e majd ezt a korosztályt, de hosszan beszélt arról, hogy miért van szükség a lakhelyalapú regisztrációra a vakcinák elosztásakor és beadásakor. Azt megerősítette, hogy továbbra is regisztrációalapú lesz a vakcináció Magyarországon.

Forrás: Médiaklikk / M1
Forrás: Médiaklikk / M1

Áprilisban 4 millió fölött lesz az oltottak száma, a behívásnál nem a regisztráció időpontja irányadó, hanem a veszélyeztetettség mértéke.

Gulyás Gergely szerint az Európai Gyógyszerügynökség, valamint a gyártó szerinti előírások szerint adják be a vakcinákat, ezért marad a 12 hét.

„Még egyszer szeretnék mindenkit megnyugtatni, nem kell senkinek sem félni egyetlen Magyarországon beadható vakcinától sem”

– jelentette ki Gulyás. A miniszter megismételte, hogy inkább tartja üzleti érdekellentétnek az AstraZeneca körül kialakult aggályokat, mint megalapozott tudományos álláspontnak. A hatóságok bevizsgálták és az Egyesült Királyságban már több mint 18 millió ember meg is kapta a vakcinát, az oltás kockázata jelentősen, szinte összemérhetetlenül kisebb, mint a megbetegedésé.

A miniszter szerint május végéig több mint 7 millió oltás az ország rendelkezésére fog állni, ezért Gulyás bizakodó, szerinte június végére mögöttünk lehet a járvány. Az iskolák április 19-i nyitásában nem látnak kockázatot, májusban pedig a tervek szerint nemcsak írásbeli, hanem szóbeli érettségik is lesznek.

A politikus a 16 és 18 év közötti korosztály oltásáról azt mondta, hogy majd az NNK és Müller Cecília fog dönteni. Egyelőre az látszik az adatokból, hogy bár nem veszélytelen erre a korosztályra a vírus, a kockázat az ő esetükben „nagyon-nagyon csekély”.

A miniszter az idevágó kérdésre felháborítónak nevezte, hogy túl azon, hogy ő személy szerint Petry Zsolt minden szavával egyetért, de Németországban csúfosan korlátozták elbocsátásával a véleményszabadságot.

Úgy vélte, hogy amíg a jogállamiság eszméje az Európai Unióban ezt védi, nemcsak elfogadhatatlan Petry Zsolt menesztése a véleménye miatt, hanem az illetékes hatóságoknak fel is kellene lépnie, már ha „Németország még jogállam még”.

A fertőzöttségi adatok alapján Gulyás szerint valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán, a miniszter szerint április végén ki lehet majd ülni a teraszokra, a konditermeknek még várniuk kell a nyitásra.

A sportrendezvényekre Magyarországon majd csak védettségi igazolvánnyal lehet kimenni, ez a júniusi futball-Eb mérkőzéseire is igaz. Gulyás szerint akkorra már akár 8 millió ember is be lehet majd oltva.

Több mint százezer pedagógust oltanak be a tantermi oktatás újraindítása előtt még áprilisban, a regisztráltak megjelenési hajlandósága jó volt, hiszen 85 százalékuk meg is kapta a vakcinát, de még folytatja a programot az esetükben a kormány, számolt be kérdésre válaszolva Gulyás.

Pont a legnagyobb ellenzéki párt, a DK az, amely aláírásokat gyűjt a vakcinákkal szemben, és ezt hivatalosan máig nem állították le – válaszolta Gulyás az ellenzék „vakcinaellenességét” firtató Magyar Nemzet-kérdésre. A miniszter szerint az ellenzék felelőtlensége így is csekély számban emberéleteket veszélyeztetett, de ha a kormány intézkedéseit kritizáló nyilatkozatokra hallgattak volna az emberek, akkor több mint egymillió emberrel kevesebben vehettek volna fel vakcinát.

Gulyás szerint a kormány örül annak, ha az ellenzék változtat eddigi vakcinaellenes hozzáállásán, de szerinte ez akkor lenne hiteles, ha a DK hivatalosan is befejezné például kampányát a keleti vakcinák ellen.

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy a kormány hamarosan falusi munkahelyek és vállalkozások megőrzése miatt pályázatot indít. Első körben 25 milliárd forintos pályázati keresztösszegből 5 ezer fő alatti településeken 10 főnél kisebb vállalkozások pályázhatnak 2-10 millió forint közötti keretösszegre. Uniós követelmények miatt egy lezárt üzleti évvel kell majd rendelkezni a pályázóknak. A részletes kiírás a palyazat.gov.hu oldalon jelenik majd meg, de erről külön is tájékoztatni fognak.

Szentkirályi Alexandra – Forrás: Médiaklikk / M1
Szentkirályi Alexandra – Forrás: Médiaklikk / M1

Gulyás ismertette az Európai Gyógyszerügynökség idevágó állásfoglalását, és biztonságosnak nevezte az oltóanyagot.

Minden oltás jobb, mint a betegség – mondta, és utalt arra, hogy üzleti érdekek állnak, a szerinte a sajtóban az AstraZeneca ellen indult támadások mögött.

Magyarországon csak olyan vakcinát adunk be, ami megbízható, hatékony, és védelmet biztosít a koronavírus okozta súlyos megbetegedéssel szemben

– ismételte meg sokadszor Gulyás.

Gulyás Gergely szerint az oltási programmal összefüggésben, várhatóan a jövő héten tudnak újabb döntéseket hozni ebben. Emiatt is a vakcinaregisztrációra és az oltakozásra kért mindenkit a miniszter.

Pillanatnyilag 4 millió alatt van valamivel az oltásra regisztráltak száma, remélik, hogy ez tovább nő, és így még ebben a hónapban nem is 3, hanem akár 4 millió embert, tehát minden regisztráltat be tud oltani Magyarország. Mindez a kormány vakcinabeszerzéseinek köszönhető Gulyás szerint.

Ezt állítja legalábbis Gulyás Gergely, aki szerint épp a Pfizer esetén, amelyekkel az oltásra jelentkezett pedagógusokat oltották, már az első oltás beadása érdemi védettség, akár 80%-os hatékonysággal jelentkezik. A miniszter szerint a pedagógusok oltása rendben zajlott le, a tantermi oktatás április 19-i újraindítása tehát megalapozott döntés.

2 millió 608 ezer ember kapta meg legalább az első, és közülük már a második adagot is több mint 1 millióan. Az oltásprogramot értékelte szerdai ülésén a kormány – jelentette a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt is mondta, a szerdai kormányülésen is megállapították, hogy a korlátozások nem állítják meg a vírust.

Az újranyitásokkal a torlódást igyekeztek mérsékelni – mondta, és ismertette a szerdától érvényben lévő szabályokat. Gulyás szerint összesen már majdnem 4,2 millió ember van, akit beoltottak, vagy oltásra jelentkezett.

Gyulyás Gergely – Forrás: Médiaklikk / M1
Gyulyás Gergely – Forrás: Médiaklikk / M1

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília beszélt a közbeszédben sokat forgó AstraZenecáról is. Azt mondta, megvárják az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos véleményét, és a magyar hatóságok annak tükrében formálnak majd állást a brit–svéd vakcina alkalmazásáról.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerdán délután azt közölte, hogy a vizsgálatok alapján kijelenthető:

nagyon ritka mellékhatásként előfordulhat vérrögképződés és alacsony vérlemezkeszám az AstraZeneca oltásánál, így ezt fel kell tüntetni a mellékhatások között, ugyanakkor a vakcinának továbbra is több az előnye, mint a hátránya.

A vérrögképződéses esetek miatt ideglenesen leállították a vakcina tesztelését a 18 év alattiaknál, mert szeretnék megvárni, hogy több információjuk legyen ezekről az esetekről.

  • Van összefüggés a szerdától érvényes lazítások és a közelgő foci-Eb között?
  • Mit lehet tudni most, hány nézőt engedhetnek be az Eb-n a Puskás Arénába?
  • Lát Gulyás Gergely párhuzamot Petry Zsolt Herthából és Hrutka János Spíler TV-ből való kirúgása között?
  • A kaszinókban is biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vendég tartózkodhasson?
  • Terveznek bármiféle pluszszabályt a „fertőzésveszélyes” helyekre?
  • Mikorra várható, hogy az összes mostanáig regisztrált ember (3,8 m?) megkapja az első adagját?
  • Milyen ütemben nő a regisztráltak száma?
  • Mi a terv arra, ha elfogynak a regisztráltak, de még van 3-4 millió beoltatlan felnőtt magyar állampolgár?
  • Kötelező lesz például az oltás, vagy kampány lesz, vagy mi lesz?
  • Hogyan érik el azokat az embereket, akik nem is idősek, de nem is használnak internetet?
  • Mi a terv azokkal, akiknek nincs háziorvosa és/vagy magyar tajszáma?
  • Mi lesz/lehet a következő kormányzati intézkedés azután, miután beoltották az összes regisztráltat?
  • Mondana Gulyás Gergely példákat arra, hogy a védettségi igazolvánnyal milyen előnyök járhatnak?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!