Összefoglaló: öt-hat napon belül már 3 millió oltott lehet, és akkor újabb lazításról döntene a kormány

2021. április 8. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányinfó érdemi közlései:

  • 2 millió 608 ezer ember kapta meg legalább az első adagot, és közülük már több mint 1 millióan a másodikat is. A kormány tervei szerint öt-hat napon belül elérjük a 3 milliós oltottat, amikor a kormány újabb lazító intézkedéseket hozhat. A kormány tervei szerint, ha minden jól megy, májusra 4 millió beoltott is lehet Magyarországon, mert addigra ehhez elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre.
  • Az érdemi védettségi különbség az első oltás után áll be, így az április 19-i dátuma a tantermi oktatás visszaállítására vállalható, nem jár érdemi kockázattal, mondta Gulyás Gergely.
  • A kormány az európai és hazai hatóságok szakvéleménye alapján nem állítja le az AstraZeneca oltóanyagának beadását, mert véleményük szerint az is megbízható és védettséget biztosít.
  • A kormány a falusi munkahelyek és vállalkozások megőrzése végett hamarosan pályázatot indít.
  • 66 685 pedagógus kapott oltást, több mint 70 ezren regisztráltak, de a kormány folytatja a pedagógusok oltását, és arra kéri a tanárokat, hogy vegyék fel a vakcinát. A kabinet szerint elegendő az idő a pedagógusok védettségének kialakulására április 19-ig.
  • A fertőzöttségi adatok alapján Gulyás szerint valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán, a miniszter szerint április végén ki lehet majd ülni a teraszokra, a konditermeknek még várniuk kell a nyitásra. A sportrendezvényekre Magyarországon majd csak védettségi igazolvánnyal lehet kimenni, ez a júniusi futball-Eb mérkőzéseire is igaz. Gulyás szerint akkorra már akár 8 millió ember is be lehet majd oltva.
  • „Értékeljük a viccet, a kettőnek semmi köze egymáshoz” – mondta Gulyás a Telex kérdésére, miszerint van-e összefüggés a szerdától érvényes lazítások és a közelgő foci-Eb között. Gulyás szerint a nézőszámra vonatkozó kérdésünknek azért nincs értelme, mert júniusra „magunk mögött hagyhatjuk a járványt”, hiszen több mint 7 millió ember számára elegendő vakcina áll majd rendelkezésre.
  • Gulyás Gergely szerint a Petry-ügy felháborító, és joggal veti fel, hogy Németország jogállam-e még, vagy sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!