Aki nem enged be nézőket az Eb-meccsre, elveszíti a rendezési jogot

2021. március 17. – 16:06

frissítve

Aki nem enged be nézőket az Eb-meccsre, elveszíti a rendezési jogot
Nézők korlátozott számban a Puskás Arénában szeptember 24-én, amikor a Bayern München a Sevillával játszott a Szuperkupa döntőjében

Másolás

Vágólapra másolva

Április 19-én kerül pont az idei Európa-bajnokság ügyére, akkor kiderül, melyik helyszíntől veszik el a rendezést. Az MLSZ április 7-ig jelzi, mennyi nézőt vállal Budapest a júniusi meccsekre.

Fontos kijelentéseket tett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Alexander Ceferin az idénre halasztott Európa–bajnokságról a Skysportsnak. Azt mondta, mind a 12 rendező városnak garantálnia kell, hogy nézőket engednek be a stadionokba.

A 12 rendezőnek, így Budapestnek is április hetedikéig jeleznie kell, mennyi nézőt tudnak beengedni a stadionokba. Az UEFA végrehajtó bizottsága április 19-én ül össze, és akkor hoznak végső döntést, milyen keretek közt rendezik meg az eseményt.

„Ideális esetben 12 országban rendezzük meg a tornát, de ha ez nem lehetséges, akkor 11 vagy akár 10 ország rendezheti meg a meccseket”

– mondta a szlovén sportvezető.

Az Eb-belépők javarésze már 2019-ben elkelt, az újratervezés nem kis feladata lesz az UEFA-nak. Ceferin arról nem beszélt, de elég valószínű, hogy vendégdrukkerek nem utazhatnak, csak az adott ország lakói mehetnek be a stadionba. Íme a lehetséges helyszínek:

  • Amsterdam (Hollandia) – Johan Cruyff Arena
  • Baku (Azerbajdzsán) – Olympic Stadium
  • Bilbao (Spanyolország) – San Mames
  • Bukarest (Románia) – Arena Nationala
  • Budapest (Magyarország) – Puskás Aréna
  • Koppenhága (Dánia) – Parken Stadium
  • Dublin (Írország) – Aviva Stadium
  • Glasgow (Skócia) – Hampden Park
  • London (Anglia) – Wembley Stadium
  • München (Németország) – Allianz Arena
  • Róma (Olaszország) – Stadio Olimpico (itt lesz a nyitómeccs június 11-én)
  • Szentpétervár (Oroszország) – Krestovsky Stadium

Korábban több országban is gondok merültek fel, a Tour de France például Dániából indul, ami nehézségeket okozott a szervezésben. Az írek és skótok is kihátrálnának a rendezésből, míg Boris Johnson angol miniszterelnök ugyanakkor már jelezte, hogy több meccset is szívesen átvállalna Anglia. Az elődöntőket és a döntőt egyébként is a Wembley-ben rendezik meg. Angliában már májusban kinyitják a stadionokat a szurkolók előtt. Hollandiában 5 ezer ember a hétvégén már ott lehet a stadionokban.

„Jeleztük, hogy kitartunk az Eb-rendezés mellett, a határidőig a szakemberek álláspontja alapján jelezzük az UEFA-nak, mennyi néző, milyen feltételek melletti beengedése reális Budapesten”

– ismertette az MLSZ a hivatalos álláspontját a Telexnek.

Magyarország tavaly novemberben Izland 2-1-es legyőzésével jutott ki az Európa-bajnokságra, a tervek szerint a címvédő Portugáliát június 15-én (18 óra), a világbajnok Franciaországot június 19-én (15 óra) fogadja a Puskás Arénában, míg a németekkel szemben Münchenben játszik 23-án. Azzal az összecsapással zárul a csoportkör.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!