Hihetetlen fordítással jutott ki Magyarország a futball-Eb-re

Legfontosabb

2020. november 12. – 23:11

frissítve

Hihetetlen fordítással jutott ki Magyarország a futball-Eb-re
Nego Loic (k) gólöröme a Magyarország – Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország is ott lehet a jövő évi Európa-bajnokságon, amelynek Budapest is házigazdája lesz. Pedig az utolsó esély veszni látszott Izland ellen, mert az elején Gulácsi Péter hibája után gólt kaptunk, de az utolsó percekben fordítani tudtunk.

A magyar futballválogatott az Európa-bajnoki selejtezőkön elbukott, közvetlenül nem tudott kijutni a jövőre halasztott Európa-bajnokságra. A pótselejtezőkön pótvizsgázhatott, ahol az első akadályt Bulgária jelentette, és az októberi szófiai győzelem (3-1) után Izland érkezett a Puskás Arénába, a tét a kijutás volt. Öt éve Norvégiában ugyanezen a napon nagy sikert ért el a magyar labdarúgó-válogatott, miután 1-0-ra nyert a most karanténban lévő Kleinsheisler László lövésével.

A koronavírusos, a meccset így csak az edzőtáborból követő szövetségi kapitány, Marco Rossi a Szófiában győztes csapaton változtatott, és a kezdőcsapatba Lang Ádám helyére Botka Endrét, míg Sigér Dávid helyére a csapat legértékesebb játékosát, Szoboszlai Dominikot állította.

A negyedik percben jutott el először szögletig Izland, és Gulácsinak közbe is kellett avatkoznia. Apróbb bizonytalanságot lehetett felfedezni már ekkor, de még nem tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. A 11. percben aztán az ő nagy hibája után került előnybe Izland. Egy váratlan húzással a középpályán, gyors támadást vezettek, Gudmundsson iramodott meg, az összezáró Holender és Orbán szabálytalanul tartóztatta fel. A labda mögé Gylfi Sigurdsson állt, és a léc alá lőtt, elég erősen. Gulácsi fogni akarta, nem ütni, ez lett a veszte, mert a kezei között a kapuba csúszott a labda.

Gulácsi kezei között becsúszott a labda – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Gulácsi kezei között becsúszott a labda – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Lipcse kapusa a kezei közé temette az arcát, érezte ő is, hogy ezért a gólért nem lehet felmenteni. A magyar csapatot nem kellett temetni, de el kellett telnie egy kis időnek, amíg ezt a pofont kiheverte. A 19. percben Szalai harcolt ki szögletet, a beadás nem volt veszélyes. Egy perc múlva Szoboszlai beívelése már igen, újabb szöglet lett. A 22. percben Szoboszlai szöglete után a rövid sarokra nagyszerűen érkező Orbán fejelhetett, de a kapus a helyén volt, nem jött ki róla a labda. A válogatott egyértelműen feléledt, átvette a játék irányítását, ehhez persze az is kellett, hogy megnyugodjon.

A 29. percben óriási izlandi helyzet maradt ki, egy céltalan előreívelést nem tudott megszerezni Szalai a felezővonalnál, azonnal indult belőle a kontra, Finnbogasson húzott el a jobb oldalon, középen Bjarnason kísérte a támadást, ment is felé a labda, de Botka a kapu torkából mentett. Bravúros mozdulat volt, nem ritka, amikor öngóllal végződik az ilyen mentési kísérlet.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A 33. percben Sallai lövését vetődve hárította Halldorson, ugyanő védett magabiztosan, amikor végre egy gyors magyar támadást láttunk, és miután Holender veszélyeztetett. A 41. percben Kalmár lépett be aktívan a támadásba, ezzel zavart is okozott, és csak szabálytalanul tudták feltartóztatni a kaputól 18 méterre. Pontosan innen rúgta be Szoboszlai a szlovákoknak tavaly márciusban ugyanilyen talajon, most azonban 20 centit tévedett, fölément a labda.

Izland a kirúgásból azonnal válaszolt egy veszélyes kontrával. A recept egyszerű volt, a kapus felrúgta a felezővonalig a labdát, megnyerték az aktuális párharcot, Gudmundsson tökéletes ütemben indult, a labda tökéletes ütemben jött, és már bent is volt a tizenhatoson belül. A lövése azonban gyenge lett, és Gulácsi magához ölelte a labdát. A félidő végére maradt még egy megpattanó Szoboszlai bomba, amit Halldorson oldalra ütött. Sigurdsson is próbálkozott, akkor pedig Gulácsi volt a helyén.

A második félidő már a magyar csapaté volt

Hatalmas magyar helyzettel indult a játékrész. Szalai Ádám és Szoboszlai is sarokkal tette tovább a labdát, Szalai Attila a tizenhatoson belülről lőhetett, három izlandi is elvetődött, az egyikükről az üres kapu felé vágódott a labda, de végül centikkel fölément. A kapus már verve volt, nem volt szerencsénk ennél a helyzetnél.

A második félidőben a mieink uralták a meccset, megvolt a labdatartás, keresték a lehetőséget, hogyan lehet eljutni a kapuig. A 60. perc környékén Szalai nem tudott kapura fordulni, Nagy Ádám ütközött, Kuipers játékvezető továbbot intett. Nemsokára egy megpattanó labda okozott izgalmat, de mellément, a szöglet pedig veszélytelen volt. Változtatott a magyar csapat ezután: Lovrencsics és Sigér jött a csapatba, előbbi Fiolát váltotta, utóbbi Kalmárt.

A 2016-os Európa-bajnokságon hasonló volt a meccs, Magyarország akkor is hátrányba került, utána fölényben játszott, Izland eközben szívósan védekezett, de az utolsó percekben sikerült csak az egyenlítés. Most is.

Sokat volt nálunk a labda, folyamatosan ott voltunk az izlandi kapu előtt, igaz az ellenfél kontrái veszélyesek voltak. Ha sokáig az átütőerő nem is volt meg, a 88. percben már igen. A csereként beállt Loic Nego reagált a leggyorsabban egy izlandiról elé csorgó labdára, és közelről a jobb alsóba gurította, ezzel lett 1-1. Egyik csapat sem őrizte ezek után a döntetlent, a pálya kinyílt, ezt pedig kihasználta a magyar csapat.

Izlandnak volt egy helyzete a 92. percben, amiből aztán mi vezettünk kontrát, Szoboszlai iramodott meg, kapura tört, és 23 méterről lőtt, a lapos labdája a bal kapufa segítségével a hálóban kötött ki, és 2-1-gyel már nálunk volt az előny.

Ezt pedig már sikerült megtartani, noha Izland mindent egy lapra tett fel, de maradt a magyar előny a végéig, 2-1-re nyertünk. Magyarország 2016 után ismét ott lehet az Eb-n, és jövőre hazai pályán játszhat két csoportmeccset, mivel Budapest lesz az egyik helyszíne a tornának. A csoportbeli ellenfeleink Németország, Franciaország és Portugália lesznek.

Magyarország-Izland 2-1 (0-1)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Nego (88.), Szoboszlai (92.), illetve G. Sigurdsson (11.)
sárga lap: Szalai A. (63.), illetve G. Sigurdsson (5.), Ingason (95.)
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics, 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai
Izland: Halldorsson – Palsson, R. Sigurdsson, Arnason, Magnusson – Sigurjonsson (Ingason, 87.), Gunnarsson (Skulason, 83.), G. Sigurdsson, J. Gudmundsson (Bodvarsson, 73.) – Bjarnason, Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!