Karácsony: Budapest nem akar kínai kampuszt

2021. április 8. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A főváros „semmilyen módon nem megy bele abba”, hogy diákváros helyett kínai elit kampusz épüljön Ferencvárosban, közölte Facebook-oldalán a főpolgármester.

„Ha a kormány mégis felrúgja az erről kötött megállapodást, ha megint kiderül, hogy fabatkát se ér a miniszterelnök kimondott szava, akkor az bizony a kormánynak fontos stadion megépítését is érinti” – írta Karácsony Gergely. Bár a főpolgármester nem fejtette ki, minden bizonnyal a 2023-as atlétikai világbajnokságra készülő stadionról van szó.

A politikus a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely kijelentésére reagálva úgy fogalmazott, hogy a kormány szerint a magyar diákok olcsó lakhatását az szolgálja, ha a ferencvárosi diákváros helyére „a Kínai Kommunista Párt elveit és befolyását szolgáló elitegyetemet telepítik 500 milliárdos kínai hitelből”.

„A magyar diákok olcsó lakhatása sokkal fontosabb, mint a kínai befolyásszerzéshez való szolgalelkű asszisztálás a magyar adófizetők pénzén” – írta Karácsony Gergely.

Kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát – a több mint 500 milliárd forintos beruházás rengeteg elemében hasonlít a Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai szerződéseire, derül ki a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumokból. A projektből mintegy 100 milliárdot fizetne előre a magyar állam, a többit vagy euró-, vagy jüanalapú kínai hitelből fedeznék.

Az ügyben Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is levelet írt Palkovics László miniszternek és Orbán Viktor miniszterelnöknek szerdán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!