Hiába kérdeztek a kínai egyetem nemzetbiztonsági kockázatáról ellenzéki politikusok

2021. április 13. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatos aggályaikat hangoztatták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után a testület ellenzéki tagjai kedden tartott online sajtótájékoztatójukon.

Stummer János (Jobbik), a testület elnöke kínosnak nevezte a hallgatást és tanácstalanságot, ami szerinte a témában az állam képviselőit jellemezte az ülésen, ahol a jobbikos politikus szerint nem kaptak választ arra, hogy:

  • kik tárgyalnak magyar részről az együttműködés tető alá hozásáról,
  • megtörtént-e a tárgyalást folytató személyek rendkívüli nemzetbiztonsági átvilágításuk a projekt miatt,
  • merült-e már fel nemzetbiztonsági kockázat a kínai intézmény és a Budapesti Corvinus Egyetem közös magyarországi üzleti képzésével kapcsolatban,
  • illetve, hogy az illetékes szolgálatok szerint jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha teljes átláthatóság mellett tárgyalnak a témáról, hogy a polgárok eldönthessék, megéri-e ez a hatalmas befektetés.

A bizottság MSZP-s delegáltja, Molnár Zsolt arról beszélt, hogy a Fudan Egyetem magyarországi kampusza komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet Magyarország, az Európai Unió és a NATO számára is.

Ungár Péter (LMP), aki már tegnap is a kínai titkosügynökökről kérdezett a parlamentben, most azt mondta: a kormányzati szervek azért tagadják a Fudan Egyetem budapesti működésének nemzetbiztonsági kockázatát, mert nem akarják azt meglátni. Pedig szerinte az, hogy a felsőoktatás sokszor szolgál fedett műveletek tereként, illetve az, hogy a diplomataképzés, ami minden valószínűség szerint létesülni fog ezen az egyetemen, különösen érzékeny nemzetbiztonsági szempontból, szinte közhely. Az LMP-s politikus arról is beszélt, hogy nem lesz ellenőrizhető, hogy az oktatók és más munkatársak, „akik a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt dolgoznak, mennyire fogják sérteni a magyar nemzeti érdeket”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kínai Fudan Egyetem úgy nyitna kampuszt Magyarországon, hogy a magyar állam ahhoz egy kínai hitelfolyósítótól vesz fel hitelt, amiből egy kínai kivitelezőt fizet majd, miközben magyar állami területre húzzák fel a beruházást. A Kínai Népköztársaság egyeteme egyébként azt a Diákvárost szorítaná ki, amit egy norvég építész iroda tervezett meg, és amit korábban kormánypárti és ellenzéki politikus egyaránt elismertek.

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő este az ATV műsorában arról beszélt, hogy nem tartja se problémásnak, se veszélyesnek, ha diplomataképzést fog tartani a kínai állami egyetem a magyar fővárosban. Aki ezzel nem ért egyet, a külügyminiszter szerint csak a keletről érkező tudással szemben próbál meg politikai bizalmatlanságot kelteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!