Publicus: A budapestiek többsége szerint ne a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan kampusza

2021. május 15. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava megbízásából április végén közel ezer fős reprezentatív közvélemény-kutatást készített a Fudan Egyetem megítéléséről a Publicus Intézet. A Nagyvásártelepre álmodott és kínai hitelből tervezett beruházásról a budapestiek 91 százaléka hallott már, és csak alig ötödük gondolja, hogy ez Magyarország számára előnyös lenne.

A lap szerint a kabinet terveinek támogatottságához képest szokatlan, hogy a fideszes tábor „mindössze” 62 százaléka gondolja, hogy a kínai egyetemnyitás inkább Magyarországnak előnyös, mint Kínának. Az ellenzéki szavazók közül csupán 6 százalék gondolja ezt így.

„A megkérdezettek elsöprő többsége (82 százalék) szerint jobb lenne, ha a területen inkább a tervezett Diákváros épülne meg, és a megkérdezett kormánypárti szavazóknak is nagyobb része támogatja a Diákváros megépülését, mint a Fudan Egyetemét. Tízből közel nyolc válaszadó egy helyi népszavazáson arra szavazna, hogy ne a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan kampusz” – írta a kutatás ismertetőjében a Publicus.

A héten Karácsony Gergely főpolgármester is megosztott egy nem reprezentatív kutatást, amely szerint a budapestiek döntő többsége nem ért egyet azzal, hogy megépüljön a kínai egyetem a városban. Az Opinio okostelefonnal rendelkezők között végzett felmérése szerint több mint 90 százalék elleni, hogy a kormány 500 milliárd forintos kínai hitelt akar felvenni a beruházáshoz, amelyet majd közpénzből kell visszafizetni.

A héten Palkovics László egyeztetésre hívta Karácsony Gergelyt és Baranyi Krisztinát az egyetem ügyében.

A Fudan építése körül óriási viták zajlanak, kormányoldalról azt hangsúlyozzák, hogy a világ egyik legjobb egyeteméről van szó, amelynek Budapestre településével Magyarország csak nyerhet. Az ellenzék viszont kritizálta a projektet egyebek mellett azért, 500 milliárd forintos kínai hitelből építenék kínai cégek, és mert kezdettől nem volt teljesen tiszta, mennyi helyet venne el a Diákváros elől.

De azt is gyakran emlegetik, hogy a kínai felsőoktatási intézmények a kínai kommunista párt közvetlen irányítása alatt állnak, így akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet egy ilyen intézmény, és hogy a magyar kormány ezzel a lépéssel is csak Kínához igyekszik láncolni Magyarországot nyugati orientáció helyett. Utóbbi miatt az USA is aggodalmát fejezte ki.

A kormány ezekre a vádakra úgy reagált, hogy a Fudan és a Diákváros-projekt nem üti egymást, és hogy ha a kínaiak Magyarországon akarnak kémkedni, ahhoz nem kell egyetem. Mindemellett a Fudan elleni ellenzéki narratíva úgy néz ki, jobban átment Budapesten, Karácsony Gergelyék friss felmérése szerint legalábbis a fővárosiak 90%-a nem kér a kínai egyetemből, melyről pár napja derült ki, hogy kiemelt beruházás lehet, ez esetben pedig kérdéses, hogy lehet-e népszavazást tartani az ügyről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!