Palkovics a Fudanról: Ha egy ország kémkedni akar, ahhoz nem kell egyetem

2021. április 19. – 21:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha egy ország kémkedni akar, ahhoz nem kell létrehoznia egy egyetemet, meg tudja azt oldani máshogyan is – a Fudan egyetemmel kapcsolatban egyebek mellett erről beszélt Palkovics László a Hír tv Magyarország élőben című műsorában.

Az innovációs és technológiai minisztert nemrég nevezte ki Orbán Viktor a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztossá. Többször elhangzott a műsorban, hogy a Fudan a világ 34. legjobb egyetemének számít.

A miniszter beszélt arról is, hogy a Fudan már két évvel ezelőtt megjelent Magyarországon, a Corvinusszal közösen végez képzést. A várhatóan 2024-től idetelepülő egyetemen többek között gazdasági, műszaki (pl. járműipari, mesterséges intelligencia) és orvostudományi képzések lesznek. Diplomataképzésről, nemzetközi kapcsolatok szakról nem esett szó az interjúban.

Nemcsak külföldiek, hanem magyarok is bejuthatnak majd az egyetemre, „Erre az egyetemre mindenki bejuthat, aki megfelel a bejutás feltételeinek. Ez az egyetem egy pont olyan módon működő egyetem lesz, mint bármelyik angol egyetem. Oda is egyébként bejutnak magyar hallgatók” – mondta Palkovics.

Velkovics Vilmos szóba hozta, hogy sokszor elhangzik kritikaként a Fudannal kapcsolatban, hogy a Kínai Kommunista Párt, a kínai kormányzat direkt irányítása alatt áll, hogy titkosszolgálati előretolt bázisként tud majd működni. Palkovics szerint nem lesz ideológiai oktatás. „A titkosszolgálatokhoz nem értek, de ha egy nagy ország Magyarországon titkosszolgálati tevékenységet akar végezni, ahhoz nem kell neki egy egyetem, ezt meg tudja oldani számos más módon is” – mondta. Egy egyetemet létrehozni macerás és drága, egy egyetemet azért hoznak létre, hogy oktasson meg kutasson – tette hozzá. A teljes interjút itt lehet megnézni.

Kémkedés, nemzetbiztonsági aggályok

A Direkt36 nyomán a Telex is megírta, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány az egyetem kampuszát Budapesten – a több mint 500 milliárd forintos beruházás rengeteg elemében hasonlít a Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai szerződéseire. Vita van arról is, hogy a Kínai Népköztársaság egyeteme részben kiszorítaná-e azt a Diákvárost, amit egy norvég építész iroda tervezett meg, és amit korábban kormánypárti és ellenzéki politikus egyaránt elismertek.

A Fudan Egyetem megjelenése sokakat felháborított, főleg azért, mert a kormány támogatja a külföldi egyetem beköltözését, míg a CEU-t elüldözte. A két egyetem egyébként hasonló szakokat indított/indít Budapesten. Ráadásul az építkezésre bejelentkező Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatot az elmúlt években a világ számos táján gyanúsították meg korrupcióval és kémkedéssel.

Sőt, nemzetbiztonsági aggályok magával a sanghaji Fudan Egyetemmel szemben is felmerültek. Ahogy a Direkt36 korábbi cikkéből kiderül: az egyetem együttműködik a kínai hírszerzéssel, külön kémiskolát működtet, és a Kínai Kommunista Párt elitképzőjeként a Fudan tanárainak és hallgatóinak legalább negyede párttag.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy nem tartja se problémásnak, se veszélyesnek, ha diplomataképzést fog tartani a kínai állami egyetem a magyar fővárosban. Aki ezzel nem ért egyet, a külügyminiszter szerint csak a keletről érkező tudással szemben próbál meg politikai bizalmatlanságot kelteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!