Karácsony: A budapestiek 90 százaléka nem akarja a Fudan Egyetemet

2021. május 6. – 08:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapestiek döntő többsége nem ért egyet a Budapestre tervezett Fudan Egyetem felépítésével – derül ki abból a friss, nem reprezentatív kutatásból, amit az Opinio Intézet készített 18–49 év közötti, okostelefonnal rendelkező budapesti lakosokkal.

A megkérdezett férfiak 84, a nők 64 százaléka hallott már arról, hogy a kínai Fudan Egyetem Budapesten építené fel a kampuszát, és

több mint 90 százalékuk ellenzi azt, hogy a felsőoktatási intézményre a magyar kormány 500 milliárd forintos hitelt akar felvenni.

A 473 fős mintán végzett kutatás alapján nincs jelentős eltérés a Fudan megítélésében a válaszadók végzettsége, neme, illetve életkora alapján, írja az Euronews.

A felmérés eredményét Karácsony Gergely főpolgármester is megosztotta a Facebookon. Bejegyzésében utalt arra, hogy a miniszterelnök korábban azt ígérte:

„Nem lesz olyan beruházás, amit a budapestiek nem akarnak.”

A Direkt36 nyomán a Telex is megírta: Kínától felveendő hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány az egyetem kampuszát Budapesten, 540 milliárd forintból. A Fudan az előkelő 34. helyen áll a világ legjobb egyetemeinek rangsorában, de a kínai kommunista pártközpont irányítása alatt álló intézmény diplomataképzése nemzetbiztonsági aggályokat is felvet, és a projekt miatt a budapesti amerikai nagykövetség is aggódik.

Közben már az is kiderült, hogy a pénzügyminiszternek százmilliókat kell a Fudan Egyetemért felelős társaság részére elkülönítenie. A kormány pedig láthatóan úgy döntött, ahelyett, hogy tárgyalna az érintett önkormányzatokkal (Ferencváros, Budapest) a Fudannak szánt területekről, inkább átrajzolja a térképet.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azt már korábban jelezte, hogy helyi népszavazást kezdeményeznek az érintett területek átadásáról. Amennyiben a népszavazás a nem felé dől el, azaz ha a fővárosiak és a IX. kerületiek nem akarják, akkor nem is fogják rendelkezésre bocsátani az ingatlanokat az államnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!