400 millió forintot csoportosít át a kormány a Fudan Egyetemért felelős társaságnak

2021. május 5. – 15:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Százmilliókat kell a Fudan Egyetemért felelős társaság részére elkülönítenie a pénzügyminiszternek. Eközben a kormány láthatóan úgy döntött, ahelyett, hogy tárgyalna az érintett önkormányzatokkal (Ferencváros, Budapest) a Fudannak szánt területekről, inkább átrajzolja a térképet – csak azt még egyelőre nem tudni, hogyan.

A nemrég megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány a „Budapesti Diákváros megvalósításával összefüggő intézkedések” alfejezet részeként kimondta, hogy a Fudan Egyetem és a Diákváros megvalósításáért egy „100%-ban állami tulajdonú zártkörűen működő részvénytársaság” felelős, ennek útján kell létrehozni a projekteket.

A kormány a Magyar Közlönyben ismét leszögezte, hogy Palkovics László miniszter kormánybiztosként felelős a Diákváros és a Fudan Egyetem projektjéért (Orbán Viktor április közepén adta át Fürjes Balázstól Palkovicsnak a Diákváros projektjét). A kormányrendelet arra is felszólította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy

a társaság részére különítsen el 400 millió forintot.

Frissítés: A cikk előző formájában milliárdos nagyságrendet írtunk, a kormányrendeletben helyesen 395 millió + 5 millió forint szerepel elkülönítve.

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy

„a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”.

Ennek érdekessége, hogy korábban úgy volt, hogy annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van, illetve a főváros is rendelkezik némi ingatlantulajdonnal benne. A budapestiek és ferencvárosiak beleegyezése nélkül azonban a IX. kerületi polgármester, illetve a főpolgármester nem akarta átadni a területeket, ezért helyi népszavazást kezdeményeztek róla.

A Diákváros látványterve a Snohetta tervei alapján – Forrás: BFK
A Diákváros látványterve a Snohetta tervei alapján – Forrás: BFK

Baranyi korábban jelezte, amennyiben a népszavazás a nem felé dől el, azaz ha a fővárosiak és a IX. kerületiek nem akarják, akkor nem is fogják rendelkezésre bocsátani az ingatlanokat az államnak. Elmondása szerint a kerületében lévő érintett területek összértéke 4 milliárd forint lenne. Hozzátette ekkor, hogy a kormány másfél éve tervezi a Diákvárost, ő viszont csak idén januárban hallott először a Fudan-ügyéről, arról, hogy „talán oda épülne egy kínai egyetemi kampusz” is.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány a magyar diákok olcsó lakhatása helyett ahhoz ragaszkodik, hogy kínai hitelből építtessen egy kínai elit egyetemet. Karácsony kétli, hogy egyszerre és egy helyen épülne fel a Diákváros és a Fudan Egyetem. Többször jelezte azt is, hogy nem engedi meg az atlétikai világbajnokság stadionjának felépítését, ha a kormány felrúgja a Diákvárosról kötött megállapodást.

Baranyi a Magyar Hangnak a friss Magyar Közlöny után elmondta, a kormány továbbra sem tárgyal a Fudan Egyetem kapcsán az érintett önkormányzatokkal, azt pedig

Ferencváros polgármestere nem tudja, a kormány hogyan helyezné el önkormányzati telkek nélkül a Fudan Egyetemet Budapesten.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden azt mondta: a Déli Városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a Diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól. Az viszont az új kormányrendelet nyomán sem világos, hogyan kerüli ki az „állami körön kívüli” területeket a kormány, miközben elméletben mindkét projektet meg kívánják valósítani.

Mint a Direkt36 nyomán a Telex is megírta: Kínától felveendő hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány az egyetem kampuszát Budapesten, 540 milliárd forintból. A Fudan az előkelő 34. helyen áll a világ legjobb egyetemeinek rangsorában, de a kínai kommunista pártközpont irányítása alatt álló intézmény diplomataképzése nemzetbiztonsági aggályokat is felvet, és a projekt miatt a budapesti amerikai nagykövetség is aggódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!