A nemzetbiztonsági bizottság elé mehet Palkovics a Fudan Egyetem ügyében

2021. április 20. – 16:39

frissítve

A nemzetbiztonsági bizottság elé mehet Palkovics a Fudan Egyetem ügyében
A Déli Városkapu látványterve – Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Másolás

Vágólapra másolva

A bizottság három ellenzéki tagja szeretné megosztani a miniszterrel az egyetemmel kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályaikat, miszerint ha egy egyetem, ami a kínai kommunista pártközpont irányítása alatt áll, diplomataképzést indít Budapesten, nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, akkor az bizony nagyon komoly hírszerzési tevékenységre utal.

Palkovics László egy hétfői interjúban a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatban felmerült nemzetbiztonsági kockázatokat annyival rendezte le, hogy „nem ért a titkosszolgálati ügyekhez”, áll a nemzetbiztonsági bizottság három ellenzéki tagjának (Stummer János, Molnár Zsolt, és Ungár Péter) közleményében.

Mint írják, Palkovicsnak ebben az egy dologban bizonyosan igaza van, mert ha nem így lenne, akkor tudná, hogy ha egy egyetem a kínai kommunista pártközpont irányítása alatt áll, diplomataképzést indít Budapesten, nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, akkor az bizony nagyon komoly hírszerzési tevékenységre utal. A Fudan Egyetem pont ilyen, teszik hozzá.

Palkovics Lászlót ezért a három ellenzéki képviselő várja a nemzetbiztonsági bizottságba: bíznak benne, hogy a nemzetbiztonsági szempontból nagyon is valós aggályaikat megoszthatják vele, és talán benne is aggodalmat kelthetnek.

Stummerék már egy ülésen feszegették ezt a kérdést, de nem kaptak válaszokat. Szijjártó Péter külügyminiszter úgy nyilvánult meg az ügyben, hogy nem tartja se problémásnak, se veszélyesnek, ha diplomataképzést fog tartani a kínai állami egyetem a magyar fővárosban. Aki ezzel nem ért egyet, a külügyminiszter szerint csak a keletről érkező tudással szemben próbál meg politikai bizalmatlanságot kelteni.

Bekebelezik a kínaiak a nyugatias Diákvárost?

A kormány, mint arról korábban beszámoltunk, korábban úgy döntött, hogy a ferencvárosi Déli Városkapu Diákváros nevű értékes fejlesztési területét a kínai Fudan egyetem fogja megkapni. Várhatóan kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát.

Karácsony Gergely főpolgármester élesen kelt ki a tervek megváltoztatása ellen. Mint írta, a világhírű norvég építész iroda, a Snøhetta elkészítette a terveket, milyen is lehet a Budapesti Diákváros a Ferencvárosban. Sok zöld, kapcsolat a vízzel, funkcionális épületek, modern környezet. Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. Hozzátette: nem akarja, hogy kínai vállalatok építsenek kínai hitelből betonmonstrumokat oda, ahol magyar diákok is lakhatnának.

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért, ezen belül a Diákvárosért is felelős államtitkár igyekezett megnyugtatni mindenkit, miszerint a Déli Városkapu északi sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad, de a következő napon a kormány átadta Fürjes Balázs Diákvárosra vonatkozó hatáskörét Palkovicsnak.

Válaszként Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester bejelentette: helyi népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetem Ferencvárosban épülő kampuszának ügyében. Karácsony pedig úgy nyilatkozott: egyetlen négyzetmétert sem hagynak elvenni a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!