Kiemelt beruházás lesz a Fudan Egyetem építése

2021. május 6. – 19:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiemelt beruházás lehet a Fudan Egyetem budapesti kampuszának építése – derül ki az atv.hu cikkéből. A portál megkérdezte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, kezdeményezi-e, hogy kiemelt legyen a Fudan-projekt, ő pedig igennel felelt.

Az atv.hu azt írja, amennyiben Palkovics elképzelése megvalósul, akkor „egyes vélemények szerint” Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester nem kezdeményezhetnek népszavazást a kínai egyetem ügyéről – márpedig minden arra mutat, hogy megvalósul, hiszen a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kifejtette, hogy a kormány kész kiemelt fejlesztéssé nyilvánítani a Fudant, „ha ilyen előterjesztés érkezik”. Az atv.hu által idézett vélemények arra alapozhatnak, hogy a Kúria korábban hozott olyan ítéletet az atlétikai stadionról szóló népszavazási kérdés Nemzeti Választási Bizottság általi elkaszálása kapcsán, amely szerint jogos volt, hogy nem engedtek erről referendumot kiírni, hiszen „a népszavazási kérdés a 42/2018. (III. 13.) Korm. rendelet módosítására irányul, ennél fogva az nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, ezért az az Alaptörvény 8. cikk (2) bekezdésébe ütközik.”

Baranyi Krisztina ugyanakkor a cikk megjelenése után jelezte az atv.hu-nak, hogy az ő értelmezésük szerint ez a húzás nem befolyásolja sem a helyi, sem a fővárosi népszavazás megtartását, hiszen olyan vagyonelemekről van szó a Fudan építése esetén a Diákvárosban, melyek a Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában vannak. Palkovics László két hete, az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, tárgyalni akar Baranyi Krisztinával és Karácsony Gergellyel. Szerinte meg fognak tudni állapodni, mert amit kínál nekik, „az nem semmi”, egy ékszerdoboz. De Baranyi szerda reggel az ATV-n arról beszélt, eddig semmiféle ajánlatot nem kapott Ferencváros Palkovics minisztertől.

Érkezett ellenben szerdán egy kormányhatározat, amely azt küszöböli ki, hogy a Fudan egyetem felépítéséhez a kormánynak egyezkednie kelljen a IX. kerületi önkormányzattal. Ebben Orbán Viktor arra hívja fel a Diákváros-Fudan projektért kormánybiztosként felelős Palkovics Lászlót, hogy úgy „határolja le” a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területet a Diákvárosban, hogy annak „a kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”. Baranyi szerint ez a határozat sem akadályozza meg egy referendum kiírását.

A Fudan építése körül óriási viták zajlanak, kormányoldalról azt hangsúlyozzák, hogy a világ egyik legjobb egyeteméről van szó, amelynek Budapestre településével Magyarország csak nyerhet. Az ellenzék viszont kritizálta a projektet egyebek mellett azért, 500 milliárd forintos kínai hitelből építenék kínai cégek, és mert kezdettől nem volt teljesen tiszta, mennyi helyet venne el a Diákváros elől. De azt is gyakran emlegetik, hogy a kínai felsőoktatási intézmények a kínai kommunista párt közvetlen irányítása alatt állnak, így akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet egy ilyen intézmény, és hogy a magyar kormány ezzel a lépéssel is csak Kínához igyekszik láncolni Magyarországot nyugati orientáció helyett. Utóbbi miatt az USA is aggodalmát fejezte ki.

A kormány ezekre a vádakra úgy reagált, hogy a Fudan és a Diákváros-projekt nem üti egymást, és hogy ha a kínaiak Magyarországon akarnak kémkedni, ahhoz nem kell egyetem. Mindemellett a Fudan elleni ellenzéki narratíva úgy néz ki, jobban átment Budapesten, Karácsony Gergelyék friss felmérése szerint legalábbis a fővárosiak 90%-a nem kér a kínai egyetemből.

(A cikk egy korábbi verziójában az atv.hu nyomán azt állítottuk, hogy biztosan nem lehet népszavazást kiírni kiemelt jelentőségű beruházások ügyében, ezt később a hivatkozott cikk változása nyomán korrigáltuk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!