Nem úgy néz ki, hogy a Fudan a Diákváros sarkába szorulna, épp ellenkezőleg

2021. május 12. – 14:44

frissítve

Nem úgy néz ki, hogy a Fudan a Diákváros sarkába szorulna, épp ellenkezőleg
A Diákváros korábbi látványterve – Forrás: Snøhetta

Másolás

Vágólapra másolva

Két új törvénytervezet jelent meg a parlament honlapján: az egyik meghatározza, melyik állami ingatlanokat kapja majd a Fudan Egyetem, a másik, hogy melyikeket a Diákváros. A helyrajzi számok alapján felrajzoltuk a térképre a helyüket, és nem az jött ki, amit kormányzati oldalról eddig állítottak, miszerint „az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes két törvénytervezetet nyújtott be a napokban, a tervezetek előadója Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter. A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról címet viselő tervezetben az áll, hogy megalapítják a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt, és ingyen négy állami tulajdonú ingatlant adnak át a részére. A tervezet felsorolja az ingatlanok helyrajzi számát, ami alapján felrajzolható a Fudan Egyetem majdani területe.

Mint a térképen is látszik, a Fudan Egyetem megkapja a Nagyvásártelep hatalmas, központi telkét a vízpart túlnyomó részével (a térképen pirossal jelölve). Nem túlzás azt mondani, hogy ezzel a legjobb fekvésű telkeket kapja a kínai egyetem.

A másik tervezet ugyanígy meghatározza a Diákváros számára juttatandó ingatlanokat is, amiket (zöld színnel) szintén berajzoltunk a térképre. Mint látszik, ez egy kisebb terület, ráadásul nem vízparti.

Az átadandó ingatlanok helyrajzi száma alapján felrajzolt térkép ellentmond a legutóbbi időkben hangoztatott kormányzati kijelentéseknek. Mint arról beszámoltunk, legutóbb Palkovics László nyilatkozta, hogy a déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól. A Fudan a törvénytervezet szerint ugyanis nemcsak hogy területet vesz el a Diákvárostól, hanem a legjobb helyeket kapja meg, komplex fejlesztés ide vagy oda.

A tervezet által meghatározott elhelyezkedés még inkább szembemegy Fürjes Balázs, a Diákvárosért korábban felelős államtitkár által mondottakkal. Az államtitkár akkor azt mondta, hogy a Déli Városkapu fejlesztési terület északi sarkában üzleti-irodai fejlesztéseket terveztek, ennek a helyére kerül majd a kínai kampusz. A Diákváros pedig, aminek épületei a Nagyvásártelep körül és a vízparton lesznek, érintetlen koncepcióval megy tovább.

A Fürjes Balázs által ismertetett tervezet
A Fürjes Balázs által ismertetett tervezet

Ha hihetünk a benyújtott tervezet adatainak, akkor a két intézmény elhelyezkedése egyenesen fordítva lesz, mint ahogy Fürjes egy térképen ábrázolta. Azaz: a fő helyen a Fudan, a sarokban a Diákváros.

ITM: Lesznek közös funkciók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunknak küldött közleménye szerint a Fudan első külföldi kampusza és a 8500 egyetemi hallgató kollégiumi elhelyezését biztosító Budapest Diákváros bizonyos kiszolgáló funkciókon – pl. sportcsarnok, konferenciaközpont – megosztozva, de összességében ugyanazokat a funkciókat ellátva – egymást erősítve – épülhet fel.

A kormány célja, hogy az összehangolt fejlesztések egyszerre szolgálják a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítését, biztosítsanak korszerű, világszínvonalú képzést és lakhatást a magyar és nemzetközi hallgatóknak Budapesten, és tegyék élhetővé, vonzóbbá, zöldebbé a városrészt, tették hozzá.

A Budapest Diákváros kiemelten közérdekű beruházásként, a kormányzati munkamegosztásban bekövetkezett változásokhoz igazodó törvényi rendelkezések mentén valósulhat meg. Az érintett városvezetők, Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina polgármester előtt nyitva áll a lehetőség, hogy akár már a jövő hétre tervezett egyeztetésen javaslatot tegyenek a diákvárosi projektelemek elhelyezésére, az önkormányzati tulajdonú területek felsőoktatási célú hasznosítására, írja a minisztérium.

Előzmények:

A kormány, mint arról korábban beszámoltunk, korábban úgy döntött, hogy a ferencvárosi Déli Városkapu Diákváros nevű értékes fejlesztési területét (részben vagy egészben, nem volt tisztázott) a kínai Fudan Egyetem fogja megkapni. Várhatóan kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát.

Karácsony Gergely főpolgármester élesen kelt ki a tervek megváltoztatása ellen. Mint írta, a világhírű norvég építésziroda, a Snøhetta elkészítette a terveket, milyen is lehet a Budapesti Diákváros a Ferencvárosban. Sok zöld, kapcsolat a vízzel, funkcionális épületek, modern környezet. Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. Hozzátette: nem akarja, hogy kínai vállalatok építsenek kínai hitelből betonmonstrumokat oda, ahol magyar diákok is lakhatnának.

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért, ezen belül a Diákvárosért is felelős államtitkár igyekezett megnyugtatni mindenkit, miszerint a Déli Városkapu északi sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad, de a következő napon a kormány átadta Fürjes Balázs Diákvárosra vonatkozó hatáskörét Palkovicsnak.

Válaszként Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester bejelentette: helyi népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetem Ferencvárosban épülő kampuszának ügyében. Karácsony pedig úgy nyilatkozott: egyetlen négyzetmétert sem hagynak elvenni a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!