Karácsony bejelentette: elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

2021. május 15. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely bejelentette, hogy elindul az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelölti előválasztásán.

Az elmúlt bő tíz évet igyekezett Magyarország szolgálatába állítani, az elmúlt időszakban pedig azon kellett gondolkodnia, hogyan tud-e még többet adni ebben a szolgálatban – mondta a bejelentés felvezetésében Karácsony. „Egy életünk van, és egy hazánk” – tette hozzá a főpolgármester, aki az ország újraegyesítését tűzte ki céljául.

Elmondása szerint sokat töprengett a döntésen, és végül a családja féltő támogatása mellett azért vág bele a miniszterelnök-jelöltségbe, mert úgy érzi, hogy Magyarország nagy bajban van. Szerinte „sok baj közül talán az a legnagyobb, Magyarországot egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak, hogy Magyarország egy és oszthatatlan; egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott”.

„Nem azért jöttem ide, hogy stadiont ígérjek Nyírtassnak. És nem azért jöttem ide, hogy elmondjam, a falu polgármestere lesz hamarosan a leggazdagabb ember Magyarországon. Azt is el kell mondanom, hogy nem helikopterrel jöttem.”

Nyírtass Karácsony gyerekkorának helyszíne. Mint mondta, itt vesztette el hat éves korában az édesapját, testvéreivel együtt itt nevelte fel az édesanyja. Szerinte Nyírtass az elmúlt 30 évben talán akkor szerepelt először az országos hírekben, amikor Rogán Antal propagandaminiszter helikopterrel érkezett egy esküvőre. „Az újság, amelyik ezt megírta, az életével fizetett érte” – tette hozzá, utalva a Népszabadságra.

Karácsony arról is beszélt, hogy az örökkön küzdő magyarokért akar dolgozni. „Nem az 1 százalékos kiváltságosokért, hanem a különböző módokon élő, különböző pártokkal szimpatizáló, egyik napról a másikra élő 99 százalékért” akar küzdeni. A bejelentkezés végén felvillant Facebook-oldalán a kilencvenkilenc.hu című honlap, amelyen egyelőre nem található tartalom.

Karácsonyról hónapok óta lehetett tudni, hogy gondolkodik az induláson, a Fideszben pedig már 2020 ősszel is arra a forgatókönyvre készültek, a főpolgármester is Orbán Viktor kihívója lehet majd. Karácsony néhány hete hivatalosan annyit mondott, hogy akkor biztosan nem indul el, ha nem lesz előválasztás. Ez az akadály a napokban elhárult a főpolgármester elől, az ellenzéki pártok szerdán jelentették be, hogy az előválasztás minden részletkérdéséről megegyeztek, és lehet majd például online is szavazni. Az előválasztásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Karácsonyt pénteken kérte fel miniszterelnök-jelöltnek a Párbeszéd küldöttgyűlése, korábban az MSZP és az LMP is jelezte, hogy a főpolgármestert támogatják az előválasztáson. Az MSZP a bejelentés után hivatalos közleményben is jelezte, hogy Karácsony Gergelyt támogatja.

A miniszterelnök-jelölti előválasztáson Karácsony mellett indul még Jakab Péter (Jobbik), Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom). A hat pár közös miniszterelnök-jelöltjét két fordulóban választják majd ki, a második fordulóba a három legtöbb szavazatot kapott jelölt kerül.

Az előválasztás első fordulóját 2021. szeptember 18–26. között tartják, a második fordulóra pedig október 4–10. között kerül sor – itt dől majd el, ki lesz Orbán ellenzéki kihívója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!