Karácsony Gergelyt hivatalosan is felkérték: legyen végre miniszterelnök-jelölt

2021. május 14. – 15:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délután a Párbeszéd hivatalosan is bejelentette, hogy a párt társelnöke, Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök-jelöltjük az ellenzéki pártok előválasztására – írja a párt közleménye. Persze mindez attól is függ, hogy a főpolgármester elfogadja-e a felkérést.

„A koronavírus-járvány és a gazdasági válság pusztító következményeiből adódóan Magyarországon zöld és szociális fordulatra, a kiváltságos kevesek 1 százalékának uralma helyett a többség 99 százalékának szolgálatára van szükség” – írja a Párbeszéd, utalva Karácsony csütörtöki posztjára, amiben szombatra ígért bejelentést, megtoldva a #99kontra1 hashtaggel.

A párt szerint „olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség,

  • aki képes arra, hogy összetartsa a sokszínű ellenzéki szövetséget;
  • aki személyében is hitelesíti, elkötelezettségével megerősíti a zöld és szociális fordulat esélyét;
  • akinek személye nem megosztja, hanem erősíti az ellenzéki egységet;
  • aki az ellenzéki pártokon is túlnyúló közösséget tud teremteni a változásért tenni akaró nemzeti konzervatív, szabadelvű, szociáldemokrata és zöld elkötelezettségű polgárokból, civil és társadalmi szervezetekből;
  • aki képes arra, hogy újraegyesítse az Orbán-rezsim által tudatosan, hatalmi szándékból kettészakított Magyarországot.”

Fürjes Balázs szavaival élve egy üveg jó pezsgőben lehet fogadni arra, hogy Karácsony Gergely azt jelenti majd be szombaton, hogy elvállalja a felkérést. Elvégre a kétfordulós szavazás a miniszterelnök-jelölt személyéről Karácsony pozícióját erősítené, a főpolgármester mellé pedig az előválasztáson beállna a Párbeszéd mellett az MSZP és az LMP is.

A hat párt szempontjait az előválasztással kapcsolatban ebben a cikkben fejtettük ki, az ellenzéki könyöklés öt legfontosabb pontját pedig itt elemeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!