Pali bácsi végre ázhat és sakkozhat – ilyen volt a szombati nyitás

2021. május 1. – 18:09

frissítve

Pali bácsi végre ázhat és sakkozhat – ilyen volt a szombati nyitás
Május 1-én kinyitottak az állatkertek – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Boldog és felszabadult látogatókkal találkozhatott szombaton, aki a Városliget két éppen megnyíló látványossága, az Állatkert és a Széchenyi fürdő környékén járt. Tömeg egyik helyen sem volt, a két intézmény dolgozói gondoskodtak arról, hogy tényleg csak az léphessen be, akinek van védettségi igazolványa.

„Erre vártam, mióta bezárták” – mondta nekünk egy nyugdíjas, aki csaknem fél év után tudott először megmártózni a Széchenyi Gyógyfürdő vizében. Erről beszélt egy házaspár is, akik szintén rendszeres látogatói voltak a fürdőnek a járvány előtt.

Mivel megkapták már mindkét oltást, mindannyian azt mondták, hogy nem félnek attól, hogy esetleg megfertőződnek.

Pali bácsi végre lebeg

Egy másik boldog törzsvendég, Pali bácsi utoljára pont a szülinapján volt novemberben a fürdőben. Most nagyon örül, hogy fél év után végre újra eljöhetett úszni és sakkozni.

A gyógyfürdők még november 11-én zártak be, a törzsvendégek pedig már nagyon várták az újranyitást. A fürdő egyik munkatársa szerint reggel hét órakor már 60-70 ember állt sorba a bejáratnál. Napközben egyszerre 3-400 ember tartózkodott bent, ami nagyjából tizede a járvány előtti csúcsidős számoknak.

Pali bácsi a Széchenyi fürdőben – Fotó: Bődey János / Telex
Pali bácsi a Széchenyi fürdőben – Fotó: Bődey János / Telex

Miután pénteken beoltották a 4 milliomodik magyar állampolgárt is, szombaton életbe lépett az újabb nyitási fázis. Ennek értelmében május elsejétől a védettségi igazolvánnyal rendelkezők használhatják a szállodákat, az éttermek belső tereit, látogathatják a fürdőket és az állatkerteket, és mozizhatnak is.

Jól járnak azok is, akiknek már hiányoztak a sport- és kulturális rendezvények. Szombattól ugyanis ezeket is lehet látogatni a védettségi igazolvány birtokosaként, ráadásul még maszkot sem kell viselni. A 18 év alattiaknak nem kell igazolvány, ők bárhova mehetnek a szüleikkel. Ezenkívül mostantól éjfélig lehet az utcán tartózkodni, a boltok pedig este 11-ig nyitva tarthatnak.

Sakkparti a Széchenyi fürdőben a fürdőnyitás legelső napján – Fotó: Bődey János / Telex
Sakkparti a Széchenyi fürdőben a fürdőnyitás legelső napján – Fotó: Bődey János / Telex

Egy háromfős családdal azelőtt sikerült beszélnünk, hogy bejutottak volna a Széchenyi fürdőbe. A család két felnőtt tagja még csak egy oltást kapott, de azt mondták, ha betartják a szabályokat, nem hiszik, hogy félniük kell attól, hogy elkapják a vírust.

Védettségi igazolvány nélkül csak azok juthattak be ázni, akik külön beutalóval rendelkeztek, vagy még nem múltak el 18, azonban nekik kötelező volt a maszk viselése. A fürdő dolgozói mind megkapták már az oltást.

Végre krokodil!

A Széchenyi Fürdő mellett a Fővárosi Állat- és Növénykert is szombat reggel nyitotta meg újra a kapuit közel fél év után. Egy hölgy a 4-5 év körüli unokaöccsével érkezett vidékről, hogy megnézzék az állatokat (a kisfiúnak a krokodil tetszett a legjobban). A nő azt mondta, már átesett a betegségen és két oltás után nem volt már mitől félnie, de unokaöccse érdekében azért vigyázott rá, hogy sose legyenek tömegben. Igaz, nem is voltak annyira sokan, hogy bárhol tömegjelenetek alakulhassanak ki.

Majmok a Fővárosi Állatkertben – Fotó: Bődey János / Telex
Majmok a Fővárosi Állatkertben – Fotó: Bődey János / Telex

A bejáratnál az Állatkert dolgozói és a nekik besegítő polgárőrök szigorúan ellenőrizték mindenkinek a védettségi igazolványát. Bár sokan próbáltak oltási papírjaikat lengetve bejutni, plasztikkártya nélkül senkit sem engedtek be. Egy idős házaspárt például azért fordítottak vissza, mert a védettségi igazolványhoz az útlevélszámukat adták meg, azonban most csak a személyi igazolványuk volt náluk.

Egy olvasónk Veszprémben is hasonló nyugalmat tapasztalt. „Ma reggel vegyes érzelmekkel elindultam kislányommal a veszprémi állatkertbe, azt hittem parkolni sem tudok majd, ehhez képest nyitás után egy órával alig volt 10-20 autó a parkolóban, odabent látogatókkal az első egy órában alig találkoztunk, délután 2 órakor mikor eljöttünk már jelentősen többen voltak de nem volt tömegnek mondható akkor sem. Belépésnél duplán ellenőrizték a védettségi kártyámat. Ez volt a legjobb állatkert látogatás életemben, kevés ember, jó idő” – írta.

Egy ötfős család azért választotta hétvégi programnak a Fővárosi Állatkertet, mert a sok lazítás ellenére továbbra is szabadtéren érzik magukat leginkább biztonságban. Ők a járvány előtt is rendszeres látogatók voltak, most pedig

leginkább az egyhetes kiselefántra voltak kíváncsiak.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a Telexnek azt mondta, hogy a kiselefánt az abszolút kedvenc a látogatók körében. Hanga szerint mind az intézmény dolgozói, mind az állatok nagyon várták már, hogy újra kinyithassanak, a szóvivő szerint az állatokat nem éri sokként a látogatók visszaérkezése.

Imádják a bébielefántot – Fotó: Bődey János / Telex
Imádják a bébielefántot – Fotó: Bődey János / Telex

Egyfelől, az első napokban nem várnak akkora tömeget, Hanga szerint fokozatosan fog nőni a látogatók száma. Másfelől, az elmúlt hónapokban is próbáltak ügyelni arra, hogy az állatokra ne legyen túl rossz hatással a látogatók hiánya.

A járvány előtt általában a reggeli órákban, nyitás előtt tartották az állatsétáltatásokat, a tevék és a lovak körbejáratását az Állatkertben. Most ezt napközben csinálták, hogy a sétányok mentén lévő kifutók állati lakói érzékeljenek némi mozgást, ingert a látogatóterek irányából. Az oroszlánfókák mindennapi rutinjának pedig ugyanúgy a része maradt a látványetetés és tréning.

Corvin Mozi, korlátozott érdeklődés mellett – Fotó: Bődey János
Corvin Mozi, korlátozott érdeklődés mellett – Fotó: Bődey János

A fürdők és az állatkertek mellett a kisebb mozik is kinyitottak, ám a jó időben a Corvin Mozinál alig valaki akart beülni filmet nézni. Délután három körül az éppen futó gyerekfilmekre egy-egy család volt kíváncsi, egy felnőtteknek szólóra pedig senki sem, így az a film végül elmaradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!