Orbán Viktor: 4 millió pipa

2021. április 30. – 18:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„4 millió ✅ Oltani, oltani, oltani! Folytatjuk!” – ezt posztolta Orbán Viktor péntek kora este a hivatalos Facebook-oldalán. A miniszterelnök bejegyzése egy videóanimációt is tartalmaz, amely szerint „4 000 000 honfitársunk beoltva”.

Orbán egyébként már reggel bejelentette, hogy még ezen a napon meglesz a 4 millió beoltott, így szombattól tovább lazítanak a korlátozásokon. Mivel csütörtök estére csak 3 913 550 beoltott volt Magyarországon, a pénteki nem kis feladat, 86 450 oltás beadása lett, ebben segített a csodafegyver, azaz a Pfizer bevetése.

De még így sem volt egyszerű menet a pénteki oltónap.

Reggel kiderült, hogy lehet Pfizer-oltásra is időpontot foglalni, a miniszterelnök a Kossuth rádióban pedig arról is beszélt, hogy a regisztráltaknak ma még beadják a Pfizert, aztán hetekig kell várni erre a vakcinára. Csakhogy a regisztrációs oldal már reggel hét óra előtt lehalt (a kormány szerint ismét túlterheléses támadás volt a probléma oka).

Gyorsan elterjedt a hír, hogy az is megkapja az oltást, aki időpont nélkül elmegy az oltópontra, a kórházi oltópontoknál pedig hatalmas, több százméteres sorok alakultak ki. A nap ezután szinte másról sem szólt, mint hogy hol, mekkora a várakozó tömeg, és mennyi van még a Pfizer oltóanyagából.

Oltásra várakozó tömeg pénteken a Honvédkórháznál – Olvasói fotó / Telex
Oltásra várakozó tömeg pénteken a Honvédkórháznál – Olvasói fotó / Telex

A bűvös számok

A kormány a járványügyi könnyítéseket a beoltottsági számokhoz köti. Az első határt 2,5 millió beoltottnál húzták meg, méghozzá azért, mert a kormány számításai szerint ebben minden olyan 65 év fölötti benne van, aki regisztrált az oltásra. Ekkor kezdődtek az első enyhítések (kinyitották a boltokat, kitolták a kijárási korlátozást), április 23-án pedig meglett a 3,5 milliomodik oltás, ami újabb enyhítéseket hozott: kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, tömegesen el is lepték őket az emberek, Orbán is megitta a korsó sörét, a kijárási korlátozást pedig megint kitolták egy órával, este 11-re.

Orbán április elején még így tippelt a következő hetekre vonatkozó oltási ütemről, aminek a végén a bűvös 7 milliós szám áll (ami a lakosság – legalább az első adag oltással való – átoltottságának 70 százalékát jelenti):

 • május elején 4 millió beoltott lesz (ez lett meg pénteken Orbán Viktor bejelentése szerint);
 • május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra (ekkor jöhetnek a lagzik Gulyás szerint);
 • május közepén 6 milliónál fogunk tartani, ekkor „vagyunk kint a vízből” Orbán szerint;
 • június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Mi változik most?

A kormány már hétfő reggel véglegesítette az újabb enyhítéseket, amik a négymilliomodik beoltottól érvényesek. Eszerint szombattól:

 • 11 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom;
 • az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva;
 • védettségi igazolvánnyal látogathatók lesznek: a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár és a kaszinók);
 • bent a vendéglátóhelyeken csak az asztalnál ülve nem kell maszkot viselni, mert például a pultoknál vagy a mosdóban keverednek majd az oltottak a nem oltottakkal;
 • edzőterembe, uszodába a védettek és versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd;
 • látogathatók lesznek a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal;
 • a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyerekeiket is;
 • a sport- és kulturális rendezvényeken pedig nem kell maszkot viselniük a védetteknek és a kiskorúaknak sem.

A Magyar Közlönyben részletesen megjelent erről a rendelet, ebben már kitértek arra, hogy a „zenés-táncos rendezvények nem minősülnek kulturális rendezvénynek”, így a vendéglátóhelyeken sem lehet ilyeneket rendezni. Az utcán, tömegközlekedésen és a boltokban továbbra is kötelező a maszk, és „az egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk”. Maradnak a magán- és családi rendezvények korlátozásai is, vagyis tíz embernél több nem jöhet össze egyszerre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!