Orbán Viktor és a tömeges oltás káosza

Legfontosabb

2021. április 30. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha hóvége, akkor számmágia.

Épp egy hónapja, március 30-án mutatta be először a Rogán Antal vezette kormányzati propagandagépezet, hogy mennyire fontos a kormánynak a számokkal való bűvészkedés. Orbán Viktor ugye azt mondta egy nappal korábban, hogy aznap eléri a beoltottak száma a kétmilliót. Aznap nem érte el, így másnap a kormányzati tájékoztatás valami abszurd kabaréba ment át, és csak annyit közöltek, hogy „ezekben az órákban átlépjük a 2 millió beoltottat”.

Nem lett volna mindegy? De. És nekik mégse volt.

Most Orbán Viktor ismét mert nagyot mondani. Április 30-án reggel a közrádióban lenyilatkozta, hogy május elsején lazítunk, mert pénteken elérjük a 4 millió beoltottat. Lehet menni uszodába, színházba, sőt, meccsre is, ráadásul történetesen utolsó hazai meccsét játssza ebben a szezonban a történetesen már bajnok Kubatov-csapat, a Fradi.

Közben vélhetően már csütörtök éjjel világosan láthatta minden érintett, hogy ez nem akármilyen kihívás. Mert csütörtök estére csak 3 913 550 beoltott volt (ezt némi nyelvbotlással, de Orbán is elmondta a rádióban), vagyis a pénteki feladat 86 450 oltás beadása lett. Ez nem lehetetlen, de sok. Sok még akkor is, ha volt már néhány olyan nap, amikor ennél többet beadtak, és akkor is, ha elindult a héten a tömeges oltási kampány – hiszen az eredetileg arra szánt Sinopharm vakcina elfogadottságának, hogy úgy mondjuk, nem tettek jót az elmúlt hetek. (Előbb egy akadémikus orvos-biológus írt arról, hogy a Sinopharmmal beoltott magyaroknál több esetben nem alakult ki kellő védelem, majd miután a kormány táblázatban bemutatta, hogy a kínai vakcina jobb a Pfizernél, szakértők arra jutottak, hogy épp a kormány vakcinatáblázatából derül ki: a kínai oltás kevésbé hatékony, mint a többi.)

Nem volt más hátra, be kellett vetni a csodafegyvert: a Pfizert.

Ami a kormány szerint ugyan messze nem olyan jó, mint a kínai, de a nép hülye, könnyen összezavarják az agyát a szakértők, vagy az, hogy ezt kapták az egészségügyi dolgozók és a futballisták is. Ezért csütörtök éjjel valaki a homlokára csapott:

„a bitangját, hiszen a konyhafiókban van még 100 000 adag Pfizer!”

Nyilván nem éjjel hozta meg a Titokzatos Maldív-szigeteki Köröket Is Megjárt NER-közeli Repülőgép. Pláne, hogy épp a tegnapi kormányzati adatközlésből lehetett tudni, hogy nagyjából kétmillió adag fel nem használt vakcina van az országban. Oké, ezek egy része a második oltásra kell nyilván, de biztos, hogy erről a 100 000 adagról jó ideje tudott mindenki, akinek tudnia kellett – csak hallgatott, mert hallgatni arany (vagy legalábbis jüan, sok-sok jüan).

Csuda módon a kormánykommunikációs gépezet egyik zászlóshajója, az egykor szebb napokat megélt újság, az Origo péntek hajnali 0:11-kor arról értesült, hogy rendkívüli oltási akció indul pénteken, és tudomásuk szerint Pfizert is kaphatnak a kórházi oltópontokon, akik foglalnak időpontot az EESZT-n. (Vélhetően ezután hajnalban beindult a Mókus őrs hangulatát idéző riadólánc, hogy egészségügyi dolgozók és katonák reggelre készenlétben legyenek.) Erre rátett még egy lapáttal a miniszterelnök érett politikai éleslátásról tanúskodó reggeli rádiónyilatkozata, miszerint aki Pfizert akar, ma menjen, mert holnaptól „hetekig” nem fognak senkinek Pfizert adni, azt ugyanis a 16-18 éveseknek tartogatják. (Ez önmagában is nyilvánvaló blöff volt, csak májusban 1,3 millió adag Pfizer érkezik az országba, ennek a korosztálynak a létszáma töredéke ennek.)

Innentől az történt, amit várni lehetett: oltáshiszti, oltáskáosz. Fórumokban, emailekben, cseteken terjedő információk kora hajnalban, majd fél 7 körül összeomló online felület. Természetesen ismét elővették a túlterheléses támadásos szöveget, ahogy az elmúlt egy évben mindig – hiszen az elmúlt egy évben minden ilyen kampányszerű bejelentés után eszméletlenül gyorsan összeomlott az arra kitalált/fejlesztett/kijelölt felület; amúgy ilyenkor látszik, milyen

hihetetlenül nagy a nemzetközi túlterhelésestámadás-lobbi ütőképessége és milyen jó a reakcióideje.

Ezek után tömegek, sok száz méteren át kígyózó, több ezres tömegek jelentek meg kórházi oltópontoknál. Ez egy pandémia idején önmagában elég komoly kockázati tényező (egy tömegbe összeterelődni egy csomó oltatlan embernek, természetesen nulla távolságtartással), de a részükről érthető. Hiszen már nem tudtak időpontot foglalni – mert foglalás közben lefagyott vagy már el se indult az online felület –, de hallották, mit mondott reggel a miniszterelnök, és nem akartak hetekre kimaradni az oltásból, vagy olyan vakcinára kényszerülni, amit nem szívesen fogadnának el.

Orbán Viktor és kampánystábja hihetetlen ügyességgel mutatott példát abból, már nem először, hogyan lehet egy teljesen pozitív, jó dolgot, az oltást, támadások céltáblájának kitenni, nevetséges, szürreális vagy felháborító helyzeteket teremteni körülötte, mint tette azt a másik teljesen átláthatatlan és a gránitszilárdságú alaptörvény sebességével változó oltási tervvel, tette azt a kétmillió beoltott körüli hercehurcával, vagy tette azt március elején az adatalapú tömeges oltásnál. Mindezt nyilván nem politikai okokból teszi, hiszen az oltás, ahogy Orbán már ezerszer elmondta, neki nem politikai ügy, bezzeg az ellenzékének, az oltásellenesség csimborasszóinak, na, nekik politikai ügy; nyilván ezért csinált belőle Orbán is politikát. Vagy ha elhisszük, hogy mégse, akkor a kérdés már csak az: miért? Miért, ha nem politikai okokból? A gazdaság újraélesztése miatt? A fiatalok körében szeretne népszerűbb lenni? Vagy tényleg csak a foci? Sajnos erre csak tippek vannak, de egyik sem tűnik olyan erősnek, mint az a hatás, amit eredményezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!