Ma lehetne a Pfizerre időpontot foglalni, de az oldal órák óta lehalt

2021. április 30. – 06:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken a Sinopharm mellett a Pfizerre is lehet időpontot foglalni péntekre a kórházi időpontokra az EESZT-ben, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök szerint a regisztráltaknak ma adják be a Pfizert, aztán hetekig kell várni erre a vakcinára, mert azokat félreteszik a 16–18 éveseknek.

Olvasónk hajnali háromkor írta, hogy tudott regisztrálni, ezt a képet küldte róla:

Péntek hajnalban kollégánk rokonának is sikerült időpontot foglalnia Pfizerre, pár órával később, reggel fél 7 körül egy gyors körbenézésben már nem sikerült időpontot találni rá, végül már az EESZT oldala is akadozott és lefagyott.

Az EESZT péntek reggel 8 körül
Az EESZT péntek reggel 8 körül

Annak ellenére, hogy ez az állapot órák óta nem változott, a kormányzati oldalon nem sokkal reggel fél kilenc után megjelent, hogy

„a regisztráltak számára péntek reggel 8 órakor Pfizer vakcinára is megnyílik az online időpontfoglaló. Az oltásra – kórháztól függően – ma délelőtt 10 óra és este 9 óra között kerülhet sor. A mai napi foglalásokhoz összesen 100 ezer adag Pfizer vakcina oltását ajánlják fel. Az online időpontfoglaló emellett továbbra is nyitva van Sinopharm oltásokra és a már jövő heti AstraZeneca oltásra is.”

A Pfizer korábbi közleménye szerint április 27-én több mint 355 ezer adag Pfizer–BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra, 30 százalékkal több, mint egy héttel korábban. Ezzel összesen 2,5 millió adag Pfizert hoztak be eddig Magyarországra.

Két nap alatt 770 ezer vakcina érkezik

Csütörtökön és pénteken összesen 768 400 adag koronavírus elleni vakcina érkezett és érkezik az országba. A csütörtöki 400 ezer adag Sinopharm- és 44 400 Moderna-vakcinával elérte a Magyarországba érkezett oltóanyag mennyisége a nyolcmillió adagot: a 4 094 545 adag uniós beszerzésből származó és a 3 905 600 adag keleti vakcina együttes mennyisége 8 000 145 adag.

A legtöbb oltóanyagot, 2 563 845 adag vakcinát eddig a Pfizer szállította (Sinopharmból 2,1 millió, Szputnyik V-ből 1,8 millió jött). Pénteken 324 ezer adag AstraZeneca-oltóanyag érkezik, akkor az abból leszállított mennyiség megközelíti majd az 1,5 millió adagot.

Az eddig leszállított vakcinák összesen 4 288 908 ember beoltására elegendők. A csütörtöki kormányzati tájékoztatás szerint eddig legalább egy oltást 3,87 millióan kaptak (ebből 1,8 millióan kapták meg mindkettőt). Ezekből az számolható ki, hogy eddig nagyjából 5,7 millió adagot használtak el a hazánkba érkezett vakcinákból. Vagyis most

több mint kétmillió adag oltóanyag áll rendelkezésre.

A pénteken érkező AstraZeneca és az oltásra várhatóan felhasznált vakcinák egyenlege ezt a számot várhatóan kissé még növelni is fogja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!