A kórházakat megrohamozták az oltatni akarók, az egészségügyi online rendszer lehalt Orbán bejelentése után

2021. április 30. – 11:15

frissítve

A kórházakat megrohamozták az oltatni akarók, az egészségügyi online rendszer lehalt Orbán bejelentése után
Óriási sorban várakoznak oltásra a budapesti Honvéd kórház előtt a XIII. kerületben – Fotó: Haász János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas, több száz méteres sorok alakultak ki a kórházi oltópontoknál, miután reggel kiderült, hogy pénteken lehet Pfizer-oltásra is időpontot foglalni. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt péntek reggel, hogy a regisztráltaknak ma még beadják a Pfizert, aztán hetekig kell várni erre a vakcinára, mert félreteszik a 16–18 éveseknek.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ később pedig arról írt, hogy összesen 100 ezer adag Pfizer-vakcinát különítettek el a mai oltási programra. Arról viszont egy szót sem említettek, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) oldala reggel óta egyáltalán nem működik.

A regisztrációs oldal (EESZT) már reggel hét óra előtt lehalt, ezért sokan úgy gondolták délelőtt, hogy megpróbálják regisztráció nélkül, személyesen.

Több száz méteres sorok alakultak ki a fővárosi és vidéki oltópontoknál.

A Honvédkórházban az Uzsokiban és a Szent Imre kórházban is elfogyott a Pfizer

A Honvédkórháznál helyszíni tudósítónk szerint nagyjából 700 méteres lehetett a sor, több utcán keresztül kígyóztak az oltásra várók. Több emberrel is beszélt, akik az oltásra regisztráltak a vakcinainfón, de reggel már nem tudtak időpontot foglalni az EESZT felületén. Gyorsan elterjedt a hír, hogy az is megkapja az oltást, aki időpont nélkül elmegy az oltópontra.

Kígyózó sorok a Honvédkórháznál – Fotók: Haász János, Olvasó fotó / Telex Kígyózó sorok a Honvédkórháznál – Fotók: Haász János, Olvasó fotó / Telex
Kígyózó sorok a Honvédkórháznál – Fotók: Haász János, Olvasó fotó / Telex Kígyózó sorok a Honvédkórháznál – Fotók: Haász János, Olvasó fotó / Telex
Kígyózó sorok a Honvédkórháznál – Fotók: Haász János, Olvasó fotó / Telex

Előre engedték azokat, akinek sikerült időpontot foglalniuk, de ilyen alig van a sorban állók között. Nagyjából hatosával engedték be az embereket, több katona is a helyszínen volt. Azoknak pedig nem kellett sorban állniuk, akik a második oltásra jöttek, az erről szóló igazolás felmutatásával gyorsabban bejutottak az épületbe.

Délre a Honvédkórházban elfogyott a Pfizer-oltóanyag.

A kórház hivatalos közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy „az újonnan érkezőket csak Astra Zeneca vagy Sinopharm oltóanyaggal tudják beoltani”.

Kígyózott a sor az Uzsoki Kórházból, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházból és a Szent Rókus Kórházból is. Utóbbinál még délelőtt kitettek egy táblát, hogy fényképezni tilos. A Sportkórházhoz is többen érkeztek, itt a sorban egy fiatalember rosszul lett és összeesett, emiatt három orvosból egy kiszállt az oltásból.

Információnk szerint kora délutánra az Uzsokiban, a Városmajori Klinikán és a Szent Imre kórházban is elfogyott a Pfizer.

A fővárosi Szent Ferenc Kórház ugyanakkor 14 óra körül még azt írta Facebook-oldalán, hogy az EESZT átmeneti meghibásodása miatt a mai nap időpontfoglalás nélkül is beadnak Pfizer-vakcinát.

Sorszámokat osztanak

A Győri Petz-kórház oltópontjánál is több száz méteresre duzzadt a sor. A katonák és rendőrök karszalagot és hozzájáruló nyilatkozatot osztogattak a sorban állóknak – akinek jutott, az biztosan kapott oltást. Mindenki lázas telefonálgatásba kezdett, futótűzként terjed a hír, hogy aki délig ideér, az még talán beállhat a sorba. Aki regisztráltként kínai vakcinára várt, azt viszont kiszedték az emberkígyóból és előrevitték. A sor akkora volt, hogy volt, aki már kisszékkel érkezett.

Az egri Markhot Ferenc Kórháznál is több százan várakoztak a nap folyamán, az embereket katonák irányították.

A budapesti Szent Rókus Kórház és környéke – Fotó: Kolozsi Ádám, Olvasói fotó / Telex A budapesti Szent Rókus Kórház és környéke – Fotó: Kolozsi Ádám, Olvasói fotó / Telex
A budapesti Szent Rókus Kórház és környéke – Fotó: Kolozsi Ádám, Olvasói fotó / Telex
A budapesti Szent Rókus Kórház és környéke – Fotó: Kolozsi Ádám, Olvasói fotó / Telex

Kolléganőnk az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnél állt sorban. Ő még a legelső héten regisztrált oltásra, de azóta sem került sorra. Azt mondta, kapott egy sorszámot, ami szerint ő volt

a kétszázadik.

Hosszú a sor az Uzsoki Kórház előtt is – Fotó: Demeter Ági / Telex
Hosszú a sor az Uzsoki Kórház előtt is – Fotó: Demeter Ági / Telex

Székesfehérváron vizet osztanak, mobil mosdót állítanak fel

„Mivel nagyon sokan érdeklődnének a Pfizer vakcina mai beadása iránt, az időpontfoglaló oldal pedig nem, vagy csak akadozva működik komoly sorok alakultak ki az oltópontoknál.

Sajnos önkormányzatként nincs lehetőségünk befolyásolni az oltási program bármilyen elemét, de minden létező segítséget felajánlottunk a Kórháznak, valamint a sorban állók számára hamarosan vizet osztunk és mobilmosdókat állítunk fel a Városgondnokság segítségével”

– írta Facebook-oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. Remélte, hogy a helyzet mielőbb megoldódik, és megköszönte az oltásra várók türelmét, valamint az oltópontokon dolgozók rendíthetetlen kitartását.

Hosszú sorok Székesfehérváron – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Hosszú sorok Székesfehérváron – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Olvasónk megerősítette, hogy több száz ember várakozott a székesfehérvári kórháznál is. A katonák állítása szerint azt mondták, hogy azok is kaphatnak oltást, akik korábban regisztráltak a vakcinainfón, de péntek reggel nem jelentkeztek időpontra az egészségügyi rendszerben. Beszámolója szerint a katonák nagyon készségesen osztották az oltási hozzájárulási papírokat mindenkinek.

Teljesen megbénult a rendszer

Több olvasónk is jelezte, nem csak nekik, a háziorvosuknak is teljesen lefagyott az EESZT rendszere, így péntek reggel gyógyszert sem tudtak felírni. Tíz óra körül azonban az orvosok modulja – amely független a lakossági felülettől – helyreállhatott, két budapesti háziorvos ugyanis azt mondta a Telexnek, hogy náluk kifogástalanul működik a rendszer. Délben azonban egyikőjük már arról tájékoztatott minket, hogy az ő moduljuk is megbénult, így receptet, beutalót, leletet sem lehet feltölteni a rendszerbe.

Információnk szerint az EESZT leállása miatt a gyógyszertári rendszerek is kezdtek összeomlani, így egyes gyógyszertárakban nem fértek hozzá a receptekhez, a gyógyszereket sem tudták kiadni.

A kórházi dolgozók az utolsó utáni pillanatban értesültek arról, hogy ma nagyobb mennyiségű Pfizer-vakcinát olthatnak el, a háziorvosok viszont egyáltalán nem tudtak erről. Ők egyébként szabadulnának az oltással járó tehertől. „Az oltópontokon úgyis ott ülnek, nekünk meg az oltások megszervezése üti a többi tevékenységet” – fogalmazott egyikőjük.

A reggeli bejelentés miatt kialakult káoszról kérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot és az operatív törzset is, ha válaszolnak, ezzel is frissítjük a cikket.

Van, ahol csak alap regisztrációt kérték

Időközben egy másik kolléganőnk megkapta az oltást, ő egy Budapest környéki oltóponton próbálkozott, ahol alig 15 perc alatt sorra került, és amikor eljött, akkor is csak 15 ember állhatott sorban.

Országos Korányi Pulmonológiai Intézet – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Országos Korányi Pulmonológiai Intézet – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Azok, akik oltották, arról beszéltek, hogy iszonyatos a káosz, „éjjel fél háromkor jött az email az ottani intézménybe, hogy ma lesz ez az akció, senki nem számított rá. Szerintük teljesen nyilvánvaló, hogy a négymilliós nyitás és a közelgő focimeccs miatt találták ki ezt hirtelen.”

Alap regisztrációja volt annak az olvasónknak is, aki 10 óra előtt érkezett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézethez.

„Előttünk már beengedtek 25 embert, így elsők voltunk a sorban. Várnunk kellett egy keveset, mert nyilván fejetlenség volt, mindenkit csak éjfél után értesítettek, többeket hajnalban hívtak be szolgálatra”

– írta.

Végül 20 perc várakozás után beengedték, és csak azt ellenőrizték, hogy regisztráltak-e korábban oltásra. „10 óra 30 perckor pedig már meg is kaptuk az oltást. Mikor kijöttünk, az oltópontnál és a korház bejáratánál már hatalmas sor állt, a Budakeszi úton rendőr irányította a forgalmat”, tette hozzá olvasónk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!