Orbán: Szamárság, hogy a kínai vakcinával nem lehet majd utazni

2021. április 30. – 09:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor megtartotta szokásos péntek reggeli interjúját a Kossuth rádióban. Szokás szerint az operatív törzs üléséről érkezett az állami rádióba, és ahogy az utóbbi hetekben, úgy most sem ismertette a friss járványügyi adatokat.

A bűvös négymillió

Orbán egy bejelentéssel nyitott: mivel csütörtök este a beoltottak száma elérte a hárommillió-„kilencszáztizenvalahányezret”, így arra számítanak, hogy pénteken vagy szombaton a beoltottak száma eléri a négymilliót. Így aztán szombattól módosul a kijárási tilalom kezdete, kitolódik éjfélre, a vendéglátóhelyek este 11-ig lehetnek nyitva. Akinek van védettségi igazolványa, az mehet az éttermek belső tereibe, színházba, moziba, állatkertekbe, uszodába, fitneszterembe, focimeccsekre, a kiskorúak pedig mehetnek a beoltott felnőttekkel, sorolta a miniszterelnök.

A szombati nyitásról itt írunk bővebben.

Aki Pfizert akar, csak pénteken kaphat

A kormány arról is döntött, hogy mivel „felelősségteljesen csak azt vállalhatják”, hogy Pfizerrel oltják be a 16–18 éveseket, az oltás kezdete csak az érettségik után lesz, mert nem akarják, hogy a különféle immunreakciók miatt problémájuk legyen az érettségin.

Így aki rajtuk kívül Pfizert akar kapni, az pénteken még kaphat, „aztán legközelebb majd hetek múlva”, mondta Orbán. Így ma lehet regisztrálni az EESZT-ben a Pfizerre – azt nem tette hozzá a miniszterelnök, hogy az oldal péntek reggel lehalt.

De Orbán szerint most annyi vakcina van Magyarországon, hogy mindenkit be tudnak oltani, aki kér oltást.

A golyóálló mellény

Eddig védekeztünk, de most már támadásban vagyunk, a vakcina egy „golyóálló mellény”, aki kapott oltást, arról lepattan a vírus, mondta Orbán. Ennek ellenére felelősségteljesen kell viselkednünk. „Nem vagyunk túl a járványon, hanem az utolsó, döntő, megnyerhető ütközet közben vagyunk”, a szabályokat pedig be kell tartani, mondta.

A kormány tudta, hogy lesz valamilyen vita arról, hogy a nyitás hogyan legyen, de a nemzeti konzultációban a kitöltők 65 százaléka azt mondta, hogy akinek van védettségi igazolványa, annak legyenek külön engedményei.

A kínai vakcinások is utazhatnak majd

Az egy másik történet Orbán szerint, hogy a védettségi igazolvány hogyan fog működni a határátlépésnél, Szijjártó Péter ezen dolgozik a különböző országokkal, Montenegróval és Szerbiával már megtörtént a megegyezés az átutazásokról.

Orbán szerint „szamárság”, hogy aki kínai vakcinát kapott, az nem tud majd utazni a határokon. Azt mondta, ő is kínait kapott, és ő is fog utazni, de nem azért, mert diplomáciai lehetősége lenne rá, hanem mert joga lesz hozzá.

Uniós igazolvány „vagy lesz, vagy nem”, mondta Orbán, de ő erre nem akar várni, addig a kormány megállapodásokat köt a szomszédos országokkal.

A násznépet nem akarják szétválasztani

Nem akarják kettéválasztani a násznépet, hogy jobbra állnak a védettek, balra azok, akik nem kaptak oltást, ezért nem lehet még lagzikat tartani – mondta Orbán arra, hogy miért lehet sporteseményekre járni, miközben lagzikat nem lehet tartani.

Magyarország sikeres

Orbán nem tudja, hogy a négymilliós fok után a következő 4,5 milliós vagy 5 milliós beoltott lesz a következő lépcsőfok. Ő maga úgy látja, hogy mindenki rohan az elején, mert érzi, hogy baj van, de amikor úgy érzi, hogy jobb a helyzet, az oltásért való roham lelassul. Most pedig már ott van Magyarország, hogy van annyi oltás, ahány ember regisztrált, ilyen nyugaton sincs Orbán szerint.

Ez siker, teljesítmény Orbán szerint.

Az egyetemek nem veszíthetik el nemzeti karakterüket

Miért van szükség az egyetemek átalakítására? – kérdezte a műsorvezető Orbántól arról, hogy a héten több ezermilliárdnyi közvagyon alapítványokba szervezését szavazta meg a Fidesz, és így elkezdődött a hatalomátmentés.

Magyarországon „rendkívül rugalmatlan” felsőoktatási rendszer működik, az egyetem fénye megkopott, a fiatalokban és tanárokban több van, a rendszer nem működik jól, nem elég vonzó, nem honorálja kellően a teljesítményt, így sok mindent kell megváltoztatni, mondta Orbán.

A világ legjobb egyetemei mind alapítványi formában működnek, így a magyar kormány arra jutott, ezt csinálja itthon is, így elkezdték néhány egyetemmel, mondta. És mivel az egyetemek is látták, hogy ez pozitív változást, bejelentkeztek, hogy ők is kérik.

Soha az egyetemek ennyi pénzt, vagyont, támogatást, kiszámítható működési feltételt nem kaptak Magyarországon, mint most

– mondta erről.

Orbán szerint a kormány ezzel az elfogadott törvénnyel közérdekű alapítványokat hoz létre, a nekik adott vagyon és költségvetési támogatás pedig nem használható másra, csak az oktatási célokra, és „még a kormányok sem fogják tudni rángatni ezeket az egyetemeket”.

Az „internacionalista” ellenzék pedig „politikai támadást” indított, ezért támadja a kormánypártokat a törvény elfogadásáért, mondta Orbán. A miniszterelnök nem akarja, hogy az egyetemek a nemzeti karakterüket elveszítsék, és globalista intézményekké váljanak, ezért olyan embereket kérnek majd fel az alapítványok élére kurátoroknak, akik „rendelkeznek nemzeti szemlélettel”, mert Orbán nem tud jó szívvel olyan embereket javasolni, akik internacionalista, globalista szemlélettel rendelkeznek.

A parlament fideszes többsége kedden kétharmaddal megszavazta azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek. A javaslat szövegében a jogalkotó nem is rejtette véka alá, hogy a cél az alapítványok mindenkori kormánytól való függetlenségének biztosítása, amit egy évvel a 2022-es választások előtt nehéz máshogy értelmezni, mint hogy Orbán Viktor arra készül, hogy a Fidesz egy esetleges vereség esetén is megőrizhessen fontos pozíciókat. Erről itt írtunk bővebben.

Aki a baloldalra hallgat, magával tol ki

„A munkának megvan a látszatja, a baloldal oltásellenes” – mondta Orbán arra, hogy a saját kutatásaik szerint a kormánypárti szavazók 71 százaléka, az ellenzékiek 59 százaléka hajlandó magát beoltatni.

Ennek ellenére Orbán a baloldaliakkal is akar beszélni, és azt mondja nekik, „ne hallgassanak a baloldali pártok oltásellenes kampányára”, mert ha nem oltatják be magukat, nem a kormánnyal tolnak ki, hanem maguknak ártanak.

A 2022-es az újraindítás költségvetése lesz

Orbán arról is beszélt, hogy a munkája nagy részét még az oltásra összepontosítja, de a gazdaság újraindításának kérdésével is foglalkozni kell. Hamarosan felállítanak egy gazdaság újraindításért felelős operatív törzset, ennek is hamarosan látható lesz az eredménye. A 2022-es költségvetés az ország újraindításának költségvetése lesz, amiben „mindenféle támogatást adunk”, mondta ehhez.

A magyar ember „lúdbőrös lesz”, ha meghallja azt a szót, hogy válságkezelés, de Orbán szerint az ő nemzeti válságkezelésük arról fog szólni, hogy adnak az embereknek. A 25 évnél fiatalabbak adómentessége és a 13. havi nyugdíj is is megvalósul majd, ezekre Orbán egyébként személyesen is nagyon büszke.

A búcsúpillantás

Orbán nem akarta, hogy élete egy része úgy tűnjön el, hogy „búcsúpillantást sem vet rá”, így csütörtökön feladott egy dísztáviratot az anyjának, „mivel az anyák napja kopogtat az ajtónkon”. Egyébként is úgy gondolja, hogy a válság a nőket, anyákat gyötörte a legjobban, mert hatalmas munkát végeztek, hogy a járvány alatt is működtessék a családot. „A digitális oktatás nem egy leányregény, közben vinni kell a háztartást, hazajön az ember, aki dolgozott, őt el kell látni, ők maguk is dolgoznak. Amit a magyar asszonyok az elmúlt egy évben mutattak, az minden tiszteltet megérdemel” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!