Nem volt bomba a Ryanair-gépen, amit májusban a belarusz vadászgépek leszállásra kényszerítettek

2021. december 9. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

Nem volt bombaveszély a Ryanair május 23-i járatán, amit Belarusz vadászgépekkel kényszerített leszállásra, hogy a reptéren őrizetbe tudják venni a gép egyik utasát, Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságírót és barátnőjét – írja az ügy lengyelországi vizsgálatát folytató hatóságok közleménye alapján az MTI. Az állami szintű légi kalózkodásról és a tüntetések erejéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A minszki kényszerleszállást végrehajtott, Athénból Vilniusba tartó repülőgép a Ryanair Sun légitársaságé volt. A Ryanair ír légitársaságnak ez a leányvállalata Varsóban van bejegyezve, a lengyel hatóságok ezért indították el az eset vizsgálatát.

A lengyel állami ügyészség sajtóosztálya csütörtökön a PAP lengyel hírügynökségnek azt mondta, hogy a nyomozás során tanúként kihallgatták az utasok, valamint a légitársaság képviselőinek egy részét, és átvizsgálták a repülőgépet is. Azonosították a minszki irányítótoronyban május 23-án zajló események közvetlen szemtanúját is.

Az ügyészek szerint aznap az irányítótoronyban a belarusz Állambiztonsági Bizottság (KGB) tisztje tartózkodott, és utasításokat adott a Ryanair-gép pilótájával kommunikáló légiforgalmi irányítónak. Megállapításuk szerint éppen a KGB-tiszt döntött a gép minszki leszállásáról.

Az eseményeket hasonló módon értelmezte csütörtökön Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője. Közleményében úgy fogalmazott, hogy a Lukasenko-rezsim műveletéről volt szó, amellyel „zsarolás és a pilóta terrorizálása révén leszállásra kényszerítették a civil gépet azért, hogy letartóztassák a fedélzetén utazó ellenzékit”.

Raman Prataszevics a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője. Letartóztatása után többször lépett fel a belarusz állami médiában, önkritikát gyakorolva, és vádolva korábbi ellenzéki társait. Jelenlegi tartózkodási helyéről a minszki hatóságok nem közöltek információt.

Prataszevics barátnője, az orosz Szofija Szapega ellen szerdán hivatalosan vádat emeltek társadalmi gyűlöletkeltés miatt. Az Izvesztyija című orosz napilap szerint az enyhébb ítélet reményében ő is úgy döntött, hogy együttműködik a hatóságokkal.

A Ryanair-gép leszállásra kényszerítése és a pár őrizetbe vétele nemzetközi felháborodást váltott ki, az Európai Unió és több ország is szankciókkal sújtotta a minszki vezetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!