Nemzetközi botrány lett abból, hogy Lukasenko vadászgépeket küldött a Ryanair egyik gépére

2021. május 23. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették vasárnap Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben, miután a Görögországból Litvániába tartó repülőgép, melyen utazott, nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt kellett leszállnia a gépnek, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben – írja az MTI.

Vadászgéppel kényszerítették földre a gépet

A Vjaszna nevű belarusz jogvédő szervezet szerint a Ryanair légijárata Athénból Vilniusba tartott. A hatóságok hivatalosan azt közölték, hogy a gépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről – emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre. Az államfői sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna úgy tudja,

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra a gépet a fedélzeten állítólag elhelyezett pokolgép miatt, a helyi sajtó szerint, így akarta megmenteni Európát egy esetleges terrorista fenyegetéstől.

A repülőgépet át is vizsgálták, a NEXTA tájékoztatása szerint azonban nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették. A belarusz belügyminisztérium korrupciós ügyekért és szervezett bűnözésért felelős részlege időközben megerősítette a NEXTA egykori főszerkesztőjének őrizetbe vételét, akit akár tizenöt év börtönre is ítélhetik terrorvádak miatt.

Fotó: Andrius Sytas / Reuters
Fotó: Andrius Sytas / Reuters

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében nyilvánította szélsőségesnek a NEXTA nevű Telegram-csatornát és magát a NEXTA logóját is. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezték, és nemzetközi körözést kértek ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.

Pucila és Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely az augusztus 9-i elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált. Az akkori voksolást az országot hosszú ideje irányító Lukasenko nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék szerint viszont ez egyértelműen csak csalással volt lehetséges, Lukasenkót pedig az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás után hosszú ideig hetente tüntettek az országban a választások eredménye ellen, ám ezeket a helyi biztonsági erők rendre leverték. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során.

Nemzetközi botrány lett belőle

A BBC szerint a tavalyi, széles körben elcsaltnak tartott választások óta litvániai száműzetésben élő Szvetlana Tyihanovszkaja Twitteren a férfi szabadon bocsátását, az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) vizsgálatát és Belarusz elleni szankciókat követelt. A litván elnök, Gitanas Nauséda is ugyanerről írt a Twitterén. Nauséda az ellenzéki aktivista haladéktalan elengedését és Vilniusba való továbbengedését követelte, és hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi járatot erővel kényszerítették a földre. Az elnök szerint a nemzetközi közösségnek haladéktalanul lépéseket kell tennie, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé, és elmondta azt is, hogy az incidenst meg fogják vitatni hétfőn az uniós csúcson.

Asta Skaisgiryte litván elnöki tanácsadó szerint egyértelmű, hogy a belarusz hatóságok előre eltervezték a mintegy 170 utast szállító repülőgép leszállásra kényszerítését. Mint mondta, a belarusz biztonsági szolgálatok tudták, hogy a fedélzeten lesz a tavaly november óta Vilniusban élő Prataszevics. A litván külügyi tárca közleményében emellett a repülőgép tucatnyi országból származó utasainak és személyzetének azonnali továbbengedését is követelte. A Ryanair közleménye szerint ez azóta meg is történt, miután a biztonsági ellenőrzés során a helyi hatóságok nem találtak semmit a fedélzeten.

Azt is írták, hogy a belarusz hatóságok lehetséges biztonsági fenyegetésről értesítették a céget, és arra utasították őket, hogy a szóban forgó járatnak a legközelebbi repülőtéren, Minszkben le kell szállnia.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen. Morawiecki azt írta, hogy a legmélyebben elítéli Prataszevics letartóztatását, miután a belarusz hatóságok eltérítették a Ryanair egyik gépét. Morawiecki szerint ez nem más, mint állami terrorizmus, ami nem maradhat megtorlás nélkül.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst, Ausztria és Németország pedig azonnali magyarázatot követelt Minszktől a történtek miatt. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte a fehérorosz hatóságok cselekedetét és az uniós tagállamok határozott és egységet válaszát követelte az ügyben.

Görögország külügyminisztériuma ugyancsak sarkosan fogalmazott, állami gépeltérítésnek nevezte a történteket, és elítélte Prataszevics őrizetbe vételét, aki Görögországban a gazdasági és politikai ügyekkel foglalkozó Delfi Fórum nevű konferencián vett részt egy belarusz ellenzéki küldöttség tagjaként. Dominic Raab brit külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a fehérorosz ellenzéki őrizetbe vételének súlyos következményei lesznek a minszki vezetés számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!