Biden: Egyiptom húsz kamiont átenged segélyszállítmányokkal a Gázai övezetbe

2023. október 18. – 06:07

frissítve

Biden: Egyiptom húsz kamiont átenged segélyszállítmányokkal a Gázai övezetbe
Egyiptomi civil szervezetek palesztinoknak szánt humanitárius segélyt szállító teherautói várják az egyiptomi Rafah átkelő megnyitását 2023. október 18-án -Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Izrael szerdán közzétett videót és hangfelvételt is, amelyek szerintük igazolják, hogy a gázai kórházrobbanást az Iszlám Dzsihád terrorszervezet sikertelen rakétaindítása okozta.
  • A Tel-Avivba érkező Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy úgy tűnik, nem Izrael a felelős a robbanásért.
  • A Hamász terrorszervezet korábban azt állította, hogy izraeli légicsapás érte a kórházat, és közel ötszázan is meghalhattak.
  • Jordánia lemondta a Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a kórháznál történtek után, és az amerikai elnök Mahmúd Abbász palesztin elnökkel sem találkozott.
  • Több arab ország is háborús bűnről beszélt a kórházat ért robbanás után, néhány név szerint Izraelt hibáztatta. Jordániában, Libanonban és több országban is tüntettek.
  • Biden látogatásának végén Izrael bejelentette, hogy a civileknek szánt humanitárius segélyek bejutását nem fogja akadályozni az egyiptomi átkelőn keresztül a Gázai övezetbe.
  • Az egyiptomi elnök egyelőre 20 kamionnyi segélyszállítmány előtt nyitja meg az átkelőt, ha azok a rászoruló civilekhez jutnak el.

Joe Biden az Air Force One fedélzetén arról beszélt, hogy Abdel-Fattah esz-Sziszi egyiptomi elnök beleegyezett abba, hogy valamennyi segélyszállítmány előtt megnyissák a Gázai övezet déli részén lévő rafahi átkelőt. Az amerikai elnök telefonon beszélt Sziszivel, szerinte az egyiptomi elnök egyelőre húszkamionnyi segélyszállítmányt enged át, ha azok a civilekhez jutnak el. A szállítmányokat a másik oldalon az ENSZ várja majd.

Viszont arról is beszéltek, hogy ki kell javítani a megrongálódott utat a határátkelőnél, amit csütörtökön végezhetnek el, így Biden úgy vélte, pénteken juthatnak át a kamionok. Azt is hangsúlyozta, hogy az átkelő csak az említett segélyszállítmányok előtt nyílik meg, evakuálásokról nincs szó.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Biden azt mondta, ha a Hamász elkobozza a szállítmányokat vagy nem engedi át azokat, akkor az egész műveletnek vége, „mert nem fogunk humanitárius segélyt küldeni a Hamásznak”.

A Fehér Ház szerint a két vezető arról is egyeztetett, hogyan lehet olyan mechanizmusokat kidolgozni, amelyek biztosítják, hogy a civil lakosság kapja a segélyeket, és a Hamász terrorszervezet ne tehesse rá ezekre a kezét. John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője hozzátette, az Egyesült Államok reméli, hogy idővel még több kamiont átengednek majd.

Biden izraeli látogatásának a végén Benjámin Netanjahu kormányfő hivatala kiadott egy közleményt, amelyben jelezték, hogy Izrael nem fogja megakadályozni, hogy humanitárius segélyek jussanak be Egyiptomból, amíg azok a Gázai övezet déli részén lévő civil lakosságnak szánt élelmiszert, vizet és orvosságot tartalmaznak. Azonban még órákkal az izraeli bejelentés után is azt mondta az ENSZ egyik szóvivője, hogy egyelőre nem tudják, hogy mikor nyílhat meg legalább időlegesen a rafahi átkelő.

(BBC, CNN)

Az amerikai törvényhozás épületénél, a Capitoliumnál lévő Cannon House kongresszusi irodaházban szerda este több mint száz, a háború ellen tiltakozó tüntető jelent meg, és a BBC szerint többek között azt skandálták, hogy „Tűzszünetet most”. A megmozdulást a Jewish Voice for Peace (Zsidó Hang a Békéért) szervezte.

Forrás: Reuters live videó
Forrás: Reuters live videó

A szervezet szerint ők „népirtás-ellenesek”, és azonnali tűzszünetre szólítanak fel. Szerintük a valódi biztonságot csak úgy lehet elérni, ha „ennek a borzasztó erőszaknak a gyökeréig” nyúlnak vissza.

A capitoliumi rendőrség jelezte, hogy a kongresszusi épületekben nem lehet tüntetéseket tartani. Miután a tüntetők nem távoztak, elkezdték őrizetbe venni őket, három embert állítólag hivatalos személy elleni erőszakkal vádolnak. Az Independent szerint az épületen kívül további ezrek demonstráltak. (BBC, Independent)

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese és sürgősségi segélyezési koordinátora szerint a világszervezetnek le kellene folytatnia a saját vizsgálatát a gázai kórháznál történt robbanás ügyében. „Ezt nagyon hamar és nagyon gyorsan kellene elvégezni” – mondta a CNN-nek.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a kedd esti robbanást az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elrontott rakétaindítása okozta. Egy videót és hangfelvételt is közzétettek, amelyek szerintük ezt igazolják. Joe Biden amerikai elnök is azt mondta, hogy az amerikai védelmi minisztérium által vele megosztott információi alapján úgy tűnik, nem Izrael felelős a gázai kórházrobbanásért.

Palesztin egészségügyi tisztviselők és a Hamász viszont továbbra is Izraelt okolja a kórháznál történt robbanásért, és több arab ország is ezen az állásponton van.

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozattervezetét, mely „humanitárius szünet”-re szólította volna fel a harcoló feleket. Linda Thomas-Greenfield, az USA ENSZ-nagykövete azt kifogásolta, hogy a tervezet szövegében nem szerepel Izrael önvédelemhez való jogának elismerése, pedig ez a magától értetődő állami jog a világszervezet alapító chartájában is szerepel. A diplomata rámutatott, hogy az al-Káida vagy az Iszlám Állam nagyszabású akciói esetében az ENSZ BT mindig megerősítette az agresszió elszenvedőjének önvédelemhez való jogát, a Hamásszal azonban kivételt tettek.

A testület 15 tagja közül 12-en szavaztak a Brazília által kezdeményezett határozattervezetre, az állandó tagok közül Nagy-Britannia és Oroszország tartózkodott, egyedül az USA képviselője szavazott nem-mel (ami az állandó tagok vétójoga miatt a tervezet bukását is jelentette).

A szöveg határozottan elítélt minden erőszakot és ellenséges fellépést a civilek ellen, és a terrorizmus „minden formáját”, és ugyancsak elítélte a „Hamász szörnyűséges terrortámadásait és túszszerző akcióit”, és felszólította a harcoló feleket a nemzetközi jog tiszteletben tartására. Kedden egyébként a testület leszavazta Oroszország határozattervezetét, mely meg sem említette a Hamász konfliktusban játszott szerepét.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök közösségi oldalán hevesen támadta az amerikai döntést:

A Biztonsági Tanács megint nem tudott felelősen dönteni. A szörnyűséges támadás az al-Ahli kórház ellen új szintet jelent a gázai vérfürdőben.

Törökország egyébként ha nem is számít a Hamász olyan direkt pártolójának, mint Katar vagy Irán, jó viszonyt ápol a terrorszervezettel, ezen kívül gyakran lép fel a palesztinok jogainak és sérelmeinek szószólójaként.

(Times of Israel, Sky News)

Több százan tüntettek Ammanban, Jordánia fővárosában, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinokkal, és hogy kiálljanak a Hamász mellett, írja a Sky News. Többen azt skandálták az utcákon, hogy „egész Jordánia a Hamásszal van.”

A tüntetők a gázai kórházat ért rakétatámadás miatt is tiltakoztak, ami több száz ember halálát okozhatta. Izrael szerint nem ők a felelősök a becsapódásért, a Hamász és az arab országok egy része őket hibáztatja. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik elrontott rakétaindítása miatt volt a robbanás a kórháznál, és ezt tartja valószínűnek az Egyesült Államok is.

A jordániai megmozdulás fokozott rendőri készültség mellett zajlott, ugyanakkor a tüntetők egy része az izraeli nagykövetség közelében gyújtogatott és összecsapott a rendőrökkel.

Tüntetés Jordánia fővárosában – Fotó: Alaa Al Sukhni / Reuters
Tüntetés Jordánia fővárosában – Fotó: Alaa Al Sukhni / Reuters
Tüntetés Jordánia fővárosában – Fotó: Alaa Al Sukhni / Reuters
Tüntetés Jordánia fővárosában – Fotó: Alaa Al Sukhni / Reuters

Bejrútban, Libanonban szintén tüntetéseket tartottak a gázai kórházat ért rakétatámadás miatt, írja a BBC. A Hezbollah által szervezett több száz fős megmozduláson Izrael- és Amerika-ellenes beszédek is elhangoztak. A bejrúti az amerikai nagykövetség közelében szintén Palesztina miatt tüntettek, de ott könnygázt is bevetettek a libanoni védelmi erők.

Két magas rangú amerikai tisztviselő is arról beszélt az NBC Newsnak, hogy az Egyesült Államok értékelése szerint az Iszlám Dzsihád egyik eltévedt rakétája csapódhatott a gázai al-Ahli baptista kórházba, ami több mint 400 ember halálát okozta.

Az Al-Ahli Baptista Kórház környéke a Gázavárosban történt támadás után 2023. október 18-án – Fotó: Ali Jadallah / Anadolu / AFP
Az Al-Ahli Baptista Kórház környéke a Gázavárosban történt támadás után 2023. október 18-án – Fotó: Ali Jadallah / Anadolu / AFP

Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szintén azt mondta az NBC Newsnak, hogy a hírszerzési információk és az elérhető felvételek elemzése is arra utal, hogy nem Izrael a felelős a becsapódásért.

Ez egybevág azzal, amit az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állított. Az IDF szerint a robbanást az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elrontott rakétaindítása okozta. Egy videót is közzétettek, ami szerintük ezt igazolja. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az amerikai védelmi minisztérium által vele megosztott információk alapján úgy tűnik, nem Izrael felelős a gázai kórházrobbanásért.

Palesztin egészségügyi tisztviselők és a Hamász viszont továbbra is Izraelt okolja a kórházat ért légicsapásért, és pár arab ország is ezen az állásponton van.

(Sky News)

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint tizenegy nappal a Hamász október 7-i terrortámadásai után még 330 sérültet ápolnak kórházban. Közülük 57 ember állapota súlyos. A Hamász támadásaiban több mint 1400-an haltak meg Izraelben, 4562-en pedig megsérültek. (Sky News)

Véget ért Joe Biden izraeli útja. Az amerikai elnök nagyjából nyolc órát töltött az országban, ahol megbeszéléseket folytatott Benjámin Netanjahu kormányfővel és kabinetjének tagjaival, valamint találkozott áldozatok családtagjaival.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A Sky News szerint Biden távozása után megszólaltak a légvédelmi szirénák, és egy izraeli újságíró által közzétett felvételen azt lehetett látni, ahogy a Vaskupola kivéd a Gázai övezetből indított rakétákat. (Sky News, BBC)

Joe Biden sajtótájékoztatója után Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala kiadott egy közleményt, amelyben jelezték, hogy Izrael nem fogja megakadályozni, hogy humanitárius segélyek jussanak be Egyiptomból, amíg azok a Gázai övezet déli részén lévő civil lakosságnak szánt élelmiszert, vizet és orvosságot tartalmaznak.

Kamionok segélyszállítmányokkal a rafahi átkelő egyiptomi oldalán 2023. október 17-én – Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Kamionok segélyszállítmányokkal a rafahi átkelő egyiptomi oldalán 2023. október 17-én – Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izrael a saját területéről nem fog humanitárius segélyt átengedni a Gázai övezetbe, amíg a túszokat szabadon nem engedik. Azt is kiemelték, hogy a Hamászhoz nem juthat a segélyszállítmányokból.

Az nem világos, hogy pontosan mikortól juthatnak be szállítmányok Egyiptomból a bejelentés után. Biden nem sokkal korábban azt mondta, arra kérte az izraeli kabinetet, hogy egyezzen bele abba, hogy bejuthasson humanitárius segély a Gázai övezetbe, ha ezeket átvizsgálják, és csakis a civilekhez juthatnának el.

(BBC, Sky News)

A Hamász által elkövetett szörnyűségek az ISIS legdurvább pusztítását idézik, mondta Joe Biden Tel-Avivban. Az amerikai elnök kijelentette, hogy a Hamász által elkövetett október 7-i terrortámadások a leghalálosabb napot jelentik a zsidó nép számára a holokauszt óta.

Biden azt mondta, a világ végignézte ezt akkor, de nem tett semmit. Kijelentette, hogy nem fognak csak várni, és tétlenül állni. A támadásokat tizenöt 9/11-hez hasonlította. Azt mondta, hogy a legfontosabb célja, hogy a túszok kiszabaduljanak, és biztonságban hazatérhessenek, erről pedig az izraeli tisztviselőkkel is beszélt.

Arról is beszélt a 9/11-i terrortámadásokra utalva, hogy tudja, az izraeliek milyen dühöt éreznek, de azt kérte, ez ne eméssze fel őket. Arról is beszélt, hogy háborús időkben nem állnak könnyű és egyszerű döntések a vezetők előtt, és „mindennek megvan az ára.” Biden azt mondta, hogy a palesztinok nagy többsége nem a Hamászhoz tartozik, és a terrorszervezet élő pajzsként használja a civileket.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Újból kitért a gázai kórháznál történt robbanásra is, amelyet Izrael szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elrontott rakétaindítása okozott, a Hamász pedig az izraeli erőket vádolta légicsapással végrehajtásával.

„A ma látott információk alapján úgy tűnik, hogy ezt egy eltévedt rakéta okozta, amelyet egy terrorszervezet lőtt ki Gázában”

– mondta Biden. Mint mondta, az Egyesült Államok egyértelműen kiáll a civilek életének megóvása mellett a konfliktusokban.

Biden azt mondta, arra kérte az izraeli háborús kabinetet, hogy egyezzen bele abba, hogy bejuthasson humanitárius segély a Gázai övezetbe, ha ezeket átvizsgálják, és csakis a civilekhez juthatnának el.

Biden kijelentette, hogy a korábban nem látott mértékű védelmi támogatás elfogadását kéri majd Izrael számára az amerikai kongresszustól. Azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok 100 millió dollárt fordítana humanitárius segélyekre a Gázai övezetben és Ciszjordániában. (Sky News)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a hadseregük visszalőtt, miután tüzérségi támadások célozták a katonai ellenőrzőpontjaikat a libanoni határ mentén, Zar'it térségében.

Korábban az izraeli erők egy 4 kilométer széles, zárt katonai övezetet is kihirdettek Libanon déli határán. Itt korábban lövésváltások voltak az izraeliek és a libanoni Hezbollah fegyveres szervezet között. (Sky News)

Az izraeli háborús kabinettel folytatott megbeszélése után Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az amerikai védelmi minisztérium által vele megosztott információk alapján beszélt arról korábban, hogy úgy tűnik, nem Izrael felelős a gázai kórházrobbanásért. „Az alapján, amit láttam, úgy tűnik, hogy a másik csapat tette, nem önök” – mondta Tel-Avivba érkezése után.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, Izrael jogosan célozza a terroristákat, de sajnálatos módon civilek is megsérülhetnek. A kórházrobbanásról viszont azt mondta, hogy „az egész világ jogosan háborodott fel, de ennek a felháborodásnak nem Izrael, hanem a terroristák felé kellene irányulnia.” Megismételte, hogy a becsapódást az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elrontott rakétaindítása okozta.

Netanjahu azt mondta, Izrael továbbra is arra kéri a civileket, hogy menjenek biztonságosabb részekre a Gázai övezeten belül. „A győzelemhez vezető út hosszú és nehéz lesz” – jelentette ki Netanjahu. Biden azt mondta, Izrael nincs egyedül, és az Egyesült Államok továbbra is támogatja őket.

A Hamász egészségügyi minisztériuma az izraeli és amerikai nyilatkozatok után is Izraelt okolta a kórháznál történt robbanásért. Azt mondták, hogy 471-en halhattak meg a robbanásban, 314-en pedig megsérültek. Szerintük eddig összesen már 3478-an halhattak meg, több mint 12 ezren pedig megsérültek a Gázai övezetben. Izrael a Hamász által október 7-én elkövetett, Izraelben közel 1400 halálos áldozatot követelő terrortámadások utána kezdett légicsapásokba az övezetben, ahol a Hamász felszámolása a célja.

(Sky News, BBC)

A BBC-nek sikerült beszélnie néhány palesztin civillel, akik túlélték a gázai kórházrobbanást. Fadel Naim, a kórház ortopédiai sebészetének vezetője arról beszélt, hogy a hatalmas robbanás után a kórház tele lett sebesültekkel és szanaszét heverő testrészekkel. Megpróbálta megmenteni, akit „meg lehetett menteni, de túl sok sebesült volt ahhoz, hogy a kórház csapata meg tudja menteni őket... láttuk őket élve, de nem tudtunk rajtuk segíteni”.

Adnan al-Naqa gázai lakos az AFP-nek azt mondta, hogy „az egész tér lángokban állt, mindenütt holttestek voltak, gyerekek, nők és idős emberek”. Fatima Saed, aki a kórházban volt, amikor a robbanás történt, úgy fogalmazott: érezte a robbanás lángjait.

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt sok ember halhatott meg, bár Izrael szerint sokkal kevesebben, mint amennyiről a Hamász beszél. A Hamász és Izrael egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elhibázott rakétaindítása okozta a robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

Az izraeli hadsereg szerdán videót és hangfelvételt tett közzé, amelyek szerintük igazolják, hogy a gázai kórházrobbanást nem az ő légicsapásuk, hanem az Iszlám Dzsihád terrorszervezet sikertelen rakétaindítása okozta. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, úgy tűnik, nem Izrael okozta a kórháznál a robbanást.

(BBC)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel (aki a ciszjordániai palesztinok politikai vezetője, Gázában a Hamász uralkodik), hogy „részvétét fejezze ki a gázavárosi Al-Ahli kórházban történt robbanásban életüket vesztett civilek miatt”. A miniszter hangsúlyozta, hogy a Hamász terroristái nem képviselik a palesztinokat.

A gázai kórházrobbanás előtt még Joe Biden közel-keleti útjának része lett volna az is, hogy találkozik a palesztin elnökkel, de a robbanás után Abbász lemondta a találkozót.

(CNN)

Tűzijátékokat dobáltak az Isztambulban lévő izraeli konzulátusra, miközben tüntetések törtek ki Törökország fővárosában a gázai kórházrobbanás miatt. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a tömeg feloszlatására, miután egy csoport megpróbálta megrohamozni az épületet.

A tüntetők közül sokan Izrael-ellenes jelszavakat kiabáltak és imákat mondtak az al-Ahli baptista kórházban meghaltakért. A tüntetések kedd este az egész térségben zajlottak, többek között Ciszjordániában, Libanonban, Jordániában, Iránban és Irakban.

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt sok ember halhatott meg, bár Izrael szerint sokkal kevesebben, mint amennyiről a Hamász beszél. A Hamász és Izrael egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elhibázott rakétaindítása okozta a robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

Az izraeli hadsereg szerdán videót és hangfelvételt tett közzé, amelyek szerintük igazolják, hogy a gázai kórházrobbanást nem az ő légicsapásuk, hanem az Iszlám Dzsihád terrorszervezet sikertelen rakétaindítása okozta. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, úgy tűnik, nem Izrael okozta a kórháznál a robbanást.

(Sky)

Joe Biden amerikai elnök Tel-Avivban Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Izrael háborús kabinetjének tagjaival is találkozott. Ezen az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Izraelt.

„Továbbra is együtt fogunk működni önökkel és partnereinkkel az egész régióban, hogy megakadályozzuk az ártatlan civileket ért további tragédiákat” – mondta Biden Netanjahunak és a háborús kabinet tagjainak. „Brutálisnak, embertelennek, hihetetlenül súlyosnak” minősítette a Hamász terrorakcióját.

Joe Biden az izraeli háborús kabinetben – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Joe Biden az izraeli háborús kabinetben – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Netanjahu a Hamászt ostorozta, amiért elkövette „ezt a szörnyű, az emberiség elleni háborús bűntettet”. „Míg Izrael a polgári áldozatok minimalizálására törekszik, addig a Hamász a polgári áldozatok maximalizálására” – mondta.

„A Hamász minél több izraelit akar megölni, és egyáltalán nem törődik a palesztinok életével – minden nap kettős háborús bűntettet követnek el, célba veszik a mi civiljeinket, miközben a saját civiljeik mögé bújnak. Beágyazódnak a civil lakosságba, és élő pajzsként használják őket” – vezette le.

(CNN)

A Hamász október 7-i sokkoló terrortámadásáról, majd az ezt követő izraeli megtorlásról szóló beszámolókban rendszeresen feltűnik egy bizonyos Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet is. A teljes nevén Palesztinai Iszlám Dzsihád Mozgalom akkor került a háborús hírek fókuszába, amikor Izrael bizonyítékokat bemutatva állította, hogy a terrorszervezet egyik rosszul sikerült rakétaindítása volt az oka a gázai al-Ahli baptista kórházban történt, több száz áldozatot követelő robbanásnak (nem pedig egy izraeli légicsapás, ahogy azt a Gázai övezetet vezető Hamász állította).

Na de hogy került a Gázai övezetbe, illetve a háborúba egy újabb terrorszervezet?

Az Iszlám Dzsihád régre visszanyúlik a sokszor tiszavirágéletű iszlamista terrorszervezetek között. A Hamászhoz és sok más hasonló szervezethez hasonlóan az Iszlám Dzsihádot is a hatvanas-hetvenes évek meghatározó – és nem feltétlenül szélsőséges – politikai iszlamista irányzata, a Muszlim Testvériség radikálisai alapították 1979-ben Egyiptomban. Egyik alapítója az al-Kaida amerikai nindzsabombával likvidált emírje, Ajmán az-Zavahiri volt.

Miután 1981-ben a szervezet (pontosabban egyik egyiptomi társszerve) főszerepet játszott Anvar Szadát akkori egyiptomi elnök meggyilkolásában, az Iszlám Dzsihád áttette a székhelyét Gázába, Libanonba, majd Damaszkuszba. Jelenlegi vezetője, Zijád Nakaleh napjainkban is az Aszad-rezsim védelmét élvezi.

Az Iszlám Dzsihád fegyveresei a szervezet alapításának 36. évfordulójára rendezett gázai díszfelvonuláson – két nappal a Hamász által koordinált meglepetésszerű terrortámadás előtt – Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto via AFP
Az Iszlám Dzsihád fegyveresei a szervezet alapításának 36. évfordulójára rendezett gázai díszfelvonuláson – két nappal a Hamász által koordinált meglepetésszerű terrortámadás előtt – Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto via AFP

Annak ellenére, hogy az Iszlám Dzsihád az iszlám szunnita ágához tartozik, a vezetés nem az Iszlám Államot is fűtő vahabita ultraortodox nézeteket, hanem az iráni síita teokratikus forradalmat tekinti követendő mintának, és még a Hamásznál is szorosabban kötődik Teheránhoz: 2019-es becslések szerint évente 70 millió dolláros támogatásban részesül az Iráni Forradalmi Gárdán keresztül.

Az Izrael megsemmisítésén dolgozó Iszlám Dzsihád Gázában is jelentős mértékű autonómiát élvez, erejét – és a Hamásszal való szolid rivalizálását – jelzi, hogy 2022-ben önállóan, a Hamász akkori kvázi-semlegessége mellett indított rakétaoffenzívát Izrael ellen; az izraeli válaszcsapás azonban lényegében elpusztította felhalmozott tartalékait és lefejezte a vezérkarát. Meggyengülése ellenére az Iszlám Dzsihád fegyveresei komoly szerepet játszottak az október 7-i meglepetésszerű terrortámadásban, mely során akár 50 túszt is ejthettek.

Az Iszlám Dzsihád a legkomolyabb befolyással Ciszjordániában rendelkezik, ahol ez a szervezet a felelős az izraeli megszálló erőkkel és a zsidó telepesekkel szemben elkövetett merényletek többségéért. Izrael szerint a terrorszervezet Ciszjordánia több települése – így például az izraeli határhoz közeli, némi joggal „terrorfészeknek” tartott Dzsenin – felett át is vette az ellenőrzést a korrupcióval vádolt és tehetetlen Palesztin Hatóságtól.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán arról beszélt, egyiptomiak milliói utasítják el a palesztinok erőszakos kitelepítésének ötletét az Egyiptom területén lévő Sínai-félszigetre. Hozzátette: minden ilyen lépés a félszigetet az Izrael elleni támadások bázisává tenné. A Gázai övezet és Egyiptom határán napok óta rengeteg palesztin civil várakozik, mert az egyetlen határátkelőt Rafahban lezárták.

„Ami most Gázában történik, az egy kísérlet arra, hogy a civil lakosokat menekülésre és Egyiptomba vándorlásra kényszerítsék, amit nem szabad elfogadni. Egyiptom elutasít minden olyan kísérletet, ami a palesztin kérdést katonai eszközökkel vagy a palesztinok földjükről való erőszakos kitelepítésével próbálja megoldani, ami a térség országainak rovására menne” – mondta.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök – Fotó: Jacquelyn Martin / AFP
Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök – Fotó: Jacquelyn Martin / AFP

Hozzátette, hogy az egyiptomi nép „milliós nagyságrendben” menne ki az utcára, és tiltakozna a palesztinok kitelepítése ellen, ha erre felszólítanák őket. A palesztinok bármilyen áthelyezése a Sínai-félszigetre azt jelentené, hogy „az ellenállás, a harc eszméjét a Gázai övezetből a Sínai-félszigetre helyezzük át, és így a Sínai-félsziget az Izrael elleni hadműveletek kiindulópontjává válna” – mondta Szíszi.

Az egyiptomi elnök azt javasolta, a gázai civileket telepítsék át a Negev-sivatag Izraelen belüli részére, arra az időre, amíg tart a konfliktus.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi hangsúlyozta, hogy országa jelenleg 8,5 millió menekültnek ad otthont, és nem tud több menekültet befogadni. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az Egyiptomba érkező palesztinok potenciális biztonsági kockázatai miatt.

Kedden II. Abdullah jordán király arra figyelmeztetett, hogy a palesztinok Jordániába és Egyiptomba való kitelepítése „vörös vonal” lenne, és kijelentette, hogy Jordániában nem lesznek palesztin menekültek.

(Guardian / CNN)

Vlagyimir Putyin szerint az Izrael-Hamász konfliktus nem fog szélesebb háborúvá eszkalálódni, mivel az a benyomása, hogy „gyakorlatilag nincsenek olyan szereplők, akik a konfliktus továbbfejlesztését és nagyszabású háborúvá alakítását akarnák.”

Az orosz elnök Pekingben úgy fogalmazott: “Ami a kórház elleni csapást illeti, az ott történt tragédia szörnyű esemény. Nagyon remélem, hogy ez jelzés lesz arra, hogy minél hamarabb véget kell vetnünk ennek a konfliktusnak.

Putyin az Egy övezet, egy út fórumon Pekingben – Fotó: Ichiro Ohara / Yomiuri / AFP
Putyin az Egy övezet, egy út fórumon Pekingben – Fotó: Ichiro Ohara / Yomiuri / AFP

(Guardian)

A kínai külügyminisztérium közölte, elítéli a gázai kórház elleni kedd esti támadást, de nem nevesítették felelősként sem Izraelt sem a palesztin fegyvereseket.

„Kína megdöbbent és határozottan elítéli a gázai kórház elleni támadást, amely tömeges áldozatokat követelt. Gyászoljuk az áldozatokat és együttérzünk a sérültekkel” – közölték.

Peking azonnali tűzszünetre és az ellenségeskedés beszüntetésére szólította fel az érintetteket.

(BBC)

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium állítja, hogy a kedd este kigyulladt al-Ahli kórház igazgatóját már vasárnap figyelmeztette az izraeli hadsereg, hogy ki kellene ürítenie az intézményt. A helyi hatóság elmondása szerint a kórházat szombaton két tüzérségilövedék találta el, másnap pedig az izraeli hadseregtől felhívták Dr. Maher Ajad kórházigazgatót, és gyakorlatilag letolták, miért nem ürítette már ki az egész létesítményt az előző napi figyelmeztető lövések után.

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, az intézményt ellepő lángokban több száz ember halhatott meg. Az áldozatok számáról egymástól eltérő becsléseket közölt Izrael és a Gáza, és a felelős kiléte is vita tárgyát képezi. Palesztin szervezetek az izraeli légierőt okolják, Izrael viszont a birtokában lévő videófelvételek alapján azt állította, hogy a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik elhibázott rakétaindítása okozta a felvétel alapján nem magában az épületben, hanem a kórház parkolójában történt robbanást. Az Izrael által bemutatott bizonyítékok (és nyilván az amerikai hírszerzés adatai) alapján a Tel-Avivba látogató Joe Biden elnök is azt mondta:

Az alapján, amit láttam, úgy tűnik, hogy a másik csapat tette, nem önök. De sokan vannak, akik nem biztosak benne, úgyhogy sok mindenen túl kell lépnünk.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

A katasztrófa után több közel-keleti országban is a palesztinokat ért atrocitások ellen tiltakozó emberek vonultak utcára, az események pont Joe Biden izraeli látogatása idején kavartak komoly diplomáciai vihart.

(CNN)

Két Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára a német fővárosban. A Kahal Adass Jisroel közösség tájékoztatása szerint Berlin Mitte negyedében lévő zsinagógájukat szerdán kora reggel támadták meg.

Olaf Scholz német kancellár az eset után közölte: „A zsidó intézmények elleni támadások és az utcáinkon elkövetett erőszakos cselekmények megvetendőek és nem tolerálhatók. Az antiszemitizmusnak nincs helye Németországban.”

Rendőrségi helyszínelés a zsinagógánél Berlinben – Fotó: Tobias Schlie / Reuters
Rendőrségi helyszínelés a zsinagógánél Berlinben – Fotó: Tobias Schlie / Reuters

A rendőrség szerint két csuklyás férfi dobta a gyújtószerkezeteket a zsidó vallási épület felé, de a Molotov-koktélok az épület előtt landoltak, és még azelőtt kiégtek, hogy komolyabb kárt okoztak volna.

A német rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki antiszemita jelszavakat kiabált a helyszínen.

(Sky)

Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott nyilvános heti imáján azt mondta, csak a „béke oldalára” lehet állni. A katolikus egyházfő a „kétségbeejtő” gázai helyzetről is beszélt.

Bár nem említette a gázai kórházrobbanást, azt mondta, el kell kerülni „a humanitárius katasztrófát”. Arra buzdította a híveket, hogy a konfliktusban „csak egy oldalra” álljanak: „a béke oldalára”. Bejelentette azt is, október 27-én különleges imát fog mondani a békéért.

(Sky)

Miután Joe Biden amerikai elnök megérkezett Izraelbe, közös sajtótájékoztatót tartott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.

Netanjahu megköszönte Biden támogatását, valamint az „erkölcsi tisztánlátását”. „Ön helyesen húzott világos vonalat a civilizáció erői és a barbárság erői között” – mondta Bidennek. Netanjahu a Hamász október 7-i támadását al-Kaida 2001. szeptember 11-i New York-i terrorakciójához hasonlította.

Netanjahu szerint a „civilizált világnak össze kell fognia, hogy legyőzze a Hamászt”, ugyanúgy, ahogyan az ISIS ellen tette.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, azért látogatott Izraelbe, hogy megmutassa, az Egyesült Államok hol áll a konfliktusban. Beszélt a Hamász által elfogott izraeli túszokról is, akik között gyerekek is vannak. „Képzeljék el, mit gondolhattak azok a Hamász elől bujkáló gyerekek? Ez meghaladja az én felfogóképességemet.”

Biden és Netanjahu Tel-Avivban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Biden és Netanjahu Tel-Avivban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Szerinte az izraeli emberek „bátorsága, elkötelezettsége és bátorsága lenyűgöző”, és hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek.”

A kedd esti gázai kórházrobbantással kapcsolatban Biden azt mondta az izraeli miniszterelnöknek, hogy „úgy tűnik, a másik csapat tette”. Úgy fogalmazott: „mélyen elszomorította és felháborította” az incidens.

„Az alapján, amit láttam, úgy tűnik, hogy a másik csapat tette, nem önök. De sokan vannak, akik nem biztosak benne, úgyhogy sok mindenen túl kell lépnünk” – mondta.

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt sok ember halhatott meg, bár Izrael szerint sokkal kevesebben, mint amennyiről a Hamász beszél. A Hamász és Izrael egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elhibázott rakétaindítása okozta a robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

(BBC)

Az izraeli hadsereg már órákkal ezelőtt azt állította, hogy birtokában van egy hangfelvétel, amin szerintük palesztin terroristák beszélnek, és azt igazolja, hogy nem Izrael felelős a gázai kórházrobbanásért. Szerda délelőtt be is mutatták a felvételeket.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy a hangfelvételen a palesztin Iszlám Dzsihád terroristái arról beszélnek, hogy a saját, balul elsült rakétakilövésük okozta a gázai kórháztragédiát.

Két ember beszélget a felvételen. „Azt mondják, hogy az Iszlám Dzsihádé” – mondja az egyikük, mire a másik azt kérdezi: „Ez tőlünk van?” erre azt válaszolja a másik, hogy „A kórház mögötti temetőből lőtték ki”. „Micsoda?!” – fakad ki a másik, mire a társa úgy válaszol: „A kórház mögötti temetőből lőtték ki, de rosszul lőttek, és rájuk esett.”

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari azt mondta: „Ezt a lehallgatott üzenetet más hírszerzési forrásokkal is összevetettük, hogy megerősítsük az érvényességét”. Nyugati médiumok egyelőre nem tudták ellenőrizni, hogy hitelesek-e a felvételek.

Az IDF által nyilvánosságra hozott felvétel:

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt sok ember halhatott meg, bár Izrael szerint sokkal kevesebben, mint amennyiről a Hamász beszél. A Hamász és Izrael egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elbaltázott rakétaindítása okozta a robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

(BBC)

A BBC Gázában lévő tudósítója megírta, milyen az, amikor menekülni kell a bombázások miatt. Az újságíró akkor indult el Gázavárosból a családjával, amikor az izraeli hadsereg közölte: mindenki hagyja el a Gázai övezet északi részét nagyon rövid időn belül, mert támadni fognak, hogy felszámolják a Hamász terrorszervezet minden ottani tevékenységét.

Az újságíró összepakolta a legszükségesebb holmikat, majd útnak indult a feleségével, gyerekeikkel és az apósával. Több ezer más családhoz hasonlóan ők is az övezet délebbi régiójában lévő Khan Júnisz városába hajtottak. Órákon át keresték, hol tudnának megszállni, ami nem volt könnyű, mert az amúgy is zsúfolt, 400 ezer lakosú város a sok menekült miatt egymillió fősre duzzadt.

Találtak egy házat, ahol a tulajdonosok beleegyeztek, hogy egy másik családdal osztozzanak rajta. Az Al Amal negyed forgalmasnak tűnt, van ott pékség és gyógyszertár, arra gondoltak, ott biztonságban lesznek, mert sok civil lakik ott. Az épületben lakó többi családdal együtt segítettek egymásnak vizet és élelmet találni.

De aztán az épület tulajdonosa egyszer csak azt mondta, kapott egy telefonhívást. A hívó izraeli katonaként azonosította magát, ellenőrizte a tulajdonos nevét, és azt mondta, az épületet sürgősen ki kell üríteni, mert a szomszédos (mindössze egy méterre lévő) épületet el fogják pusztítani.

Mindannyian azonnal távoztak, biztonságos távolságba mentek, sok holmijukat hátrahagyva. Nem lehetett tudni, hogy Izrael mikor fog bombázni, öt perc múlva vagy másnap.

A tudósító a Vöröskereszt mindössze 700 méterre lévő kórházába küldte a családját, majd egy közelben lakó család fogadta be őket ideiglenesen.

(BBC)

Megérkezett Izraelbe Joe Biden amerikai elnök, hogy találkozzon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Mint arról korábban beszámoltunk, a gázai kórházrobbanás után jó pár az arab vezető lemondta a Bidennel tervezett találkozókat.

Netanjahu üdvözli Joe Biden elnököt 2023. október 18-án a tel-avivi repülőtéren – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters
Netanjahu üdvözli Joe Biden elnököt 2023. október 18-án a tel-avivi repülőtéren – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Az amerikai elnök érkezése miatt Tel-Aviv központját lezárták az izraeli fegyveres erők. Több száz katona áll készenlétben, és barikádokat is emeltek az izraeli biztonsági erők a köré a helyszín köré, ahol Biden találkozik Netanjahuval.

(BBC)

Az izraeli hadsereg arra a következtetésre jutott, hogy a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet felelős az gázai Al Ahli baptista kórházban történt robbanásért – közölte Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

„Azonnali felülvizsgálatot végeztünk az IDF minden érintett részlegével” – mondta. A Hamász helyi idő szerint kedden 18:15-kor – a kórházi robbanás előtt – rakétatüzet lőtt ki Izraelre – folytatta. Majd 18:59-kor szerinte az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet mintegy 10 rakétából álló sortüzet lőtt ki egy a kórházhoz közeli temetőből. Ezzel egy időben a gázai kórháznál történt robbanásról érkeztek jelentések – vezette le.

Hagari azzal folytatta, hogy a Hamász tisztában van azzal, hogy a robbanást egy félresikerült Iszlám Dzsihád rakéta okozta, de „globális médiakampányt” indított, hogy Izraelt hibáztassa. Úgy véli, a Hamász az áldozatok számában is valótlanságokat állít, igazából kevesebben haltak meg a tragédiában. Szerinte a légi felvételek megerősítik, hogy magát a kórházat nem érte közvetlen találat, és a közeli épületekben sem keletkezett kár.

Az egyetlen sérült helyszín a kórház előtti parkoló – mondta Hagari, aki a sajtótájékoztatón a történteket dokumentáló fotókat tartott a kezében.

Azt is mondta, ha az IDF lenne felelős a robbanásért, akkor lenne egy „kráter” vagy valamilyen jelentősebb „szerkezeti kár” az épületben, de a képek alapján szerinte a kórház falai sértetlenek. Úgy véli, ez azért van, mert a robbanást az Iszlám Dzsihád rakétája okozta, amely „nem indult be” megfelelően. Izrael radarrendszere követte a Gázából kilőtt rakétákat – szerinte két videó is van, amely a rakétakilövés sikertelenségét mutatja.

Ráadásul az IDF szóvivője szerint az eset után az izraeli hírszerzés birtokába jutottak olyan információk, amik arra utalnak, hogy a terrorszervezet tagjainak egymás közti kommunikációja is arról tanúskodik, hogy a saját sikertelen rakétakilövésüknek tulajdonítják a kórházrobbanást.

Hagari szerint október 7-e óta 450 olyan Gázából indított rakéta volt, ami Gázában landolt mert rosszul lőtték ki őket.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari az esetről készült felvételeket mutat – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP
Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari az esetről készült felvételeket mutat – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád, sok esetben házilag összebarkácsolt rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

(BBC)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán délelőtt egy 30 másodperces videót tett közzé, amely szerintük azt mutatja, hogy a Gázavárosban történt tragikus kórházrobbanás nem lehetett izraeli légicsapás eredménye.

Palesztin tisztviselők Izraelt okolják a robbantásért, amely feltehetően több száz ember halálát okozta, míg izraeli tisztviselők szerint az Iszlám Dzsihád által kilőtt rakéta okozta a robbanást.

Az IDF által bemutatott montázs a kórház parkolójában több járművet ért tűzkárokat mutató képek alapján azt sugallja, hogy a kórházban az Iszlám Dzsihád csoport által indított sikertelen rakétaindítás következtében keletkezett tűz. Az IDF hozzátette, hogy nem voltak látható nyomai krátereknek vagy az épületekben keletkezett jelentős károknak, amelyek egy légicsapás következményei lennének.

Az első információcsomag „olyan bizonyíték, amely egyértelműen alátámasztja, hogy nem lehetett izraeli bomba” – mondta Jonathan Conricus, az IDF szóvivője szerdán a CNN-nek. „Nem volt járulékos vagy jelentős kár a körülötte lévő épületekben. Nincs kráter, és semmi olyan, ami hasonlítana olyan helyszínekre, ahol izraeli bombák csapódtak be” – mondta Conricus. Szerinte az IDF lassan adott ki információkat, mert az izraeli hadseregnek órákba telt, amíg „kivizsgálta a történteket és a végére járt a helyzetnek”.

Az izraeli hadsereg videója:

Az IDF egy másik videót is közzétett, amin állításuk szerint egy az Iszlám Dzsihád által gázai területekről kilőtt lassú rakéta látható, ami a levegőben elkezd rosszul működni, szikrázni, majd vélhetően több darabra szakad, és úgy csapódik a földbe, pontosan a gázai kórháznál, nagy robbanást okozva:

(Egyelőre ennek a videónak a hitelességét sem sikerült még teljeskörűen igazolni.)

Az Iszlám Dzsihád mozgalom tagadta Izrael állításait, miszerint egy sikertelen rakétaindítás volt a felelős, azt állítva, hogy nem használ katonai célokra közintézményeket, például kórházakat – áll a szerdán közzétett írásbeli nyilatkozatukban, amely „hamisnak és alaptalannak” minősítette az izraeli vádakat.

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahiol emiatt több száz ember halt meg. A Hamász és Izrael is egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elbaltázott rakétaindítása okozta az akár 500 ember halálát okozó robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

(CNN)

Szerda reggeli Facebook-posztjában a magyar külgazdasági és külügyminiszter arról írt, hogy magyar diplomaták kapcsolatban vannak a Gázai övezetben lévő 15 magyar állampolgárral, akik a nehéz körülmények ellenére is épségben vannak.

„A Gázai övezetben jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik, akikkel továbbra is folyamatosan kapcsolatban vagyunk, kollégáink naponta többször beszélnek velük és családtagjaikkal telefonon. Diplomatáink legutóbb ma reggel alig egy órája győződtek meg arról, hogy valamennyien épségben vannak, még a rendkívül nehéz körülmények ellenére is. A tel-avivi és kairói nagykövetségeink szorosan együttműködnek, és valamennyi nemzetközi partnerünkkel folyamatos kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy az állampolgárainknak lehetősége nyíljon biztonságban elhagyni az övezetet. Ennek feltételei azonban jelenleg nem adottak” – írta Szijjártó.

A hírfolyamunkat itt tudja elérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!