Jött egy telefon, hogy rohanni kell a házból, mert bombázni fognak

2023. október 18. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC Gázában lévő tudósítója megírta, milyen az, amikor menekülni kell a bombázások miatt. Az újságíró akkor indult el Gázavárosból a családjával, amikor az izraeli hadsereg közölte: mindenki hagyja el a Gázai övezet északi részét nagyon rövid időn belül, mert támadni fognak, hogy felszámolják a Hamász terrorszervezet minden ottani tevékenységét.

Az újságíró összepakolta a legszükségesebb holmikat, majd útnak indult a feleségével, gyerekeikkel és az apósával. Több ezer más családhoz hasonlóan ők is az övezet délebbi régiójában lévő Khan Júnisz városába hajtottak. Órákon át keresték, hol tudnának megszállni, ami nem volt könnyű, mert az amúgy is zsúfolt, 400 ezer lakosú város a sok menekült miatt egymillió fősre duzzadt.

Találtak egy házat, ahol a tulajdonosok beleegyeztek, hogy egy másik családdal osztozzanak rajta. Az Al Amal negyed forgalmasnak tűnt, van ott pékség és gyógyszertár, arra gondoltak, ott biztonságban lesznek, mert sok civil lakik ott. Az épületben lakó többi családdal együtt segítettek egymásnak vizet és élelmet találni.

De aztán az épület tulajdonosa egyszer csak azt mondta, kapott egy telefonhívást. A hívó izraeli katonaként azonosította magát, ellenőrizte a tulajdonos nevét, és azt mondta, az épületet sürgősen ki kell üríteni, mert a szomszédos (mindössze egy méterre lévő) épületet el fogják pusztítani.

Mindannyian azonnal távoztak, biztonságos távolságba mentek, sok holmijukat hátrahagyva. Nem lehetett tudni, hogy Izrael mikor fog bombázni, öt perc múlva vagy másnap.

A tudósító a Vöröskereszt mindössze 700 méterre lévő kórházába küldte a családját, majd egy közelben lakó család fogadta be őket ideiglenesen.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!