Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ BT állásfoglalását, mert nem volt benne Izrael önvédelemhez való jogának megerősítése

2023. október 18. – 20:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozattervezetét, mely „humanitárius szünet”-re szólította volna fel a harcoló feleket. Linda Thomas-Greenfield, az USA ENSZ-nagykövete azt kifogásolta, hogy a tervezet szövegében nem szerepel Izrael önvédelemhez való jogának elismerése, pedig ez a magától értetődő állami jog a világszervezet alapító chartájában is szerepel. A diplomata rámutatott, hogy az al-Káida vagy az Iszlám Állam nagyszabású akciói esetében az ENSZ BT mindig megerősítette az agresszió elszenvedőjének önvédelemhez való jogát, a Hamásszal azonban kivételt tettek.

A testület 15 tagja közül 12-en szavaztak a Brazília által kezdeményezett határozattervezetre, az állandó tagok közül Nagy-Britannia és Oroszország tartózkodott, egyedül az USA képviselője szavazott nem-mel (ami az állandó tagok vétójoga miatt a tervezet bukását is jelentette).

A szöveg határozottan elítélt minden erőszakot és ellenséges fellépést a civilek ellen, és a terrorizmus „minden formáját”, és ugyancsak elítélte a „Hamász szörnyűséges terrortámadásait és túszszerző akcióit”, és felszólította a harcoló feleket a nemzetközi jog tiszteletben tartására. Kedden egyébként a testület leszavazta Oroszország határozattervezetét, mely meg sem említette a Hamász konfliktusban játszott szerepét.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök közösségi oldalán hevesen támadta az amerikai döntést:

A Biztonsági Tanács megint nem tudott felelősen dönteni. A szörnyűséges támadás az al-Ahli kórház ellen új szintet jelent a gázai vérfürdőben.

Törökország egyébként ha nem is számít a Hamász olyan direkt pártolójának, mint Katar vagy Irán, jó viszonyt ápol a terrorszervezettel, ezen kívül gyakran lép fel a palesztinok jogainak és sérelmeinek szószólójaként.

(Times of Israel, Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!