Több arab ország is háborús bűnnek tartja a gázai al-Ahli baptista kórház elleni támadást, néhány Izraelt hibáztatja érte

2023. október 18. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt több száz ember halt meg. A Hamász és Izrael is egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elbaltázott rakétaindítása okozta az akár 500 ember halálát okozó robbanást.

Egy sérültet visznek a Shifa kórházban, a gázai Al-Ahli kórházban történt robbanást követően 2023. október 17-én – Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters
Egy sérültet visznek a Shifa kórházban, a gázai Al-Ahli kórházban történt robbanást követően 2023. október 17-én – Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters

Egyelőre nem tudni biztosan, melyik fél felelős a tragédiáért, itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor csapódtak be gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

A térség arab országai közül több is háborús bűnnek tartja a történteket, és közülük több állam is Izraelt hibáztatja érte.

  • Szaúd-Arábia „kategorikusan elutasítja a brutális támadást, amely minden nemzetközi törvény és norma kirívó megsértése, beleértve a nemzetközi humanitárius jogot is” – áll a királyság külügyminisztériumának keddi közleményében. (Nem nevesítik Izraelt.)
  • Jordánia és személyesen Abdullah jordán király „borzalmas háborús bűnnek tartja, amely elviselhetetlen”, hozzátéve, hogy „Izraelnek azonnal le kell állítania brutális agresszióját Gáza ellen”.
  • Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök „a leghatározottabban” elítélte a robbantást, mint „a nemzetközi jog, valamint az emberiesség előírásainak egyértelmű megsértését.” (Nem nevesítik Izraelt.)
  • Az Egyesült Arab Emírségek elítélte az általuk „izraeli támadásnak” nevezett történést, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „fokozzák erőfeszítéseiket az azonnali tűzszünet elérése érdekében, hogy megakadályozzák a további emberéleteket, ne szítsák tovább a helyzetet a megszállt palesztin területen, és tegyenek meg minden erőfeszítést egy átfogó és igazságos béke elérése érdekében, valamint akadályozzák meg, hogy a régió az erőszak, a feszültség és az instabilitás új szintjére kerüljön”.
  • Basszem al-Avadi iraki kormányszóvivő kedden kiadott közleményében „háborús bűnnek” nevezte a kórházi robbantást, azt állítva, hogy az izraeli erők „minden határt átléptek”.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!