Egymást vádolják a felek a baptista kórház felrobbantásával, eddig Izrael és a palesztin terroristák sem kímélték az egészségügyet

2023. október 17. – 23:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász és Izrael is egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a gázai al-Ahli baptista kórházban történt tragédiával: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elbaltázott rakétaindítása okozta az akár 500 ember halálát okozó robbanást. Ugyan az ilyen esetekben érdemes megvárni az alaposabb vizsgálatokat (a többes szám nem véletlen), azért néhány előzményt érdemes rögzíteni:

  • A Hamász és az Iszlám Dzsihád (ha most a fejéhez kapott, honnan került elő Gáza bugyraiból még egy terrorszervezet, érdemes elolvasni tavalyi cikkünket) egyaránt használt már kórházakat rakétaraktárként vagy a rakétaindítók támadását megnehezítő fedezékként.
  • Az Iszlám Dzsihád főleg iráni eredetű, illetve iráni és helyben készült alkatrészekből összebarkácsolt rakétakészlete legendásan silány minőségű. Izraeli adatok szerint a szervezet 2022-es rakétaoffenzívája során kilőtt sorozatok mintegy 20-30 százaléka a Gázai övezeten belül csapódott be (azaz képtelen volt akár 2-3 kilométert is megtenni). Az Iszlám Dzsihád meghibásodott rakétái olyan sok civil haláláért voltak felelősek, hogy felháborodott gázaiak vizsgálatot követeltek a szervezet ellen.
  • Csakhogy az az izraeli állítás sem áll biztos lábakon, hogy „hadseregünk nem támad kórházakat”. A 2014-es háborúban ugyanis előfordult, hogy izraeli tüzérségi tűz okozott súlyos károkat egy gázai kórházban – a hadsereg akkor azzal magyarázta az incidenst, hogy páncéltörő rakétákat tároltak az intézmény falai között. A mostani háborúban pedig már több egészségügyi intézményt ért találat, a Médecins Sans Frontières nevű humanitárius szervezet már az első napon két darab találatot kapott kórházról számolt be.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!