Az izraeli hadsereg videót tett közzé, ami szerintük azt igazolja, hogy a gázai kórházrobbanást nem légicsapás, hanem az Iszlám Dzsihád terrorszervezet sikertelen rakétaindítása okozta

2023. október 18. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán délelőtt egy 30 másodperces videót tett közzé, amely szerintük azt mutatja, hogy a Gázavárosban történt tragikus kórházrobbanás nem lehetett izraeli légicsapás eredménye.

Palesztin tisztviselők Izraelt okolják a robbantásért, amely feltehetően több száz ember halálát okozta, míg izraeli tisztviselők szerint az Iszlám Dzsihád által kilőtt rakéta okozta a robbanást.

Az IDF által bemutatott montázs a kórház parkolójában több járművet ért tűzkárokat mutató képek alapján azt sugallja, hogy a kórházban az Iszlám Dzsihád csoport által indított sikertelen rakétaindítás következtében keletkezett tűz. Az IDF hozzátette, hogy nem voltak látható nyomai krátereknek vagy az épületekben keletkezett jelentős károknak, amelyek egy légicsapás következményei lennének.

Az első információcsomag „olyan bizonyíték, amely egyértelműen alátámasztja, hogy nem lehetett izraeli bomba” – mondta Jonathan Conricus, az IDF szóvivője szerdán a CNN-nek. „Nem volt járulékos vagy jelentős kár a körülötte lévő épületekben. Nincs kráter, és semmi olyan, ami hasonlítana olyan helyszínekre, ahol izraeli bombák csapódtak be” – mondta Conricus. Szerinte az IDF lassan adott ki információkat, mert az izraeli hadseregnek órákba telt, amíg „kivizsgálta a történteket és a végére járt a helyzetnek”.

Az izraeli hadsereg videója:

Az IDF egy másik videót is közzétett, amin állításuk szerint egy az Iszlám Dzsihád által gázai területekről kilőtt lassú rakéta látható, ami a levegőben elkezd rosszul működni, szikrázni, majd vélhetően több darabra szakad, és úgy csapódik a földbe, pontosan a gázai kórháznál, nagy robbanást okozva:

(Egyelőre ennek a videónak a hitelességét sem sikerült még teljeskörűen igazolni.)

Az Iszlám Dzsihád mozgalom tagadta Izrael állításait, miszerint egy sikertelen rakétaindítás volt a felelős, azt állítva, hogy nem használ katonai célokra közintézményeket, például kórházakat – áll a szerdán közzétett írásbeli nyilatkozatukban, amely „hamisnak és alaptalannak” minősítette az izraeli vádakat.

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahiol emiatt több száz ember halt meg. A Hamász és Izrael is egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elbaltázott rakétaindítása okozta az akár 500 ember halálát okozó robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!