Tűzijátékot dobtak az izraeli konzulátusra Isztambulban

2023. október 18. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Tűzijátékokat dobáltak az Isztambulban lévő izraeli konzulátusra, miközben tüntetések törtek ki Törökország fővárosában a gázai kórházrobbanás miatt. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a tömeg feloszlatására, miután egy csoport megpróbálta megrohamozni az épületet.

A tüntetők közül sokan Izrael-ellenes jelszavakat kiabáltak és imákat mondtak az al-Ahli baptista kórházban meghaltakért. A tüntetések kedd este az egész térségben zajlottak, többek között Ciszjordániában, Libanonban, Jordániában, Iránban és Irakban.

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt sok ember halhatott meg, bár Izrael szerint sokkal kevesebben, mint amennyiről a Hamász beszél. A Hamász és Izrael egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elhibázott rakétaindítása okozta a robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

Az izraeli hadsereg szerdán videót és hangfelvételt tett közzé, amelyek szerintük igazolják, hogy a gázai kórházrobbanást nem az ő légicsapásuk, hanem az Iszlám Dzsihád terrorszervezet sikertelen rakétaindítása okozta. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, úgy tűnik, nem Izrael okozta a kórháznál a robbanást.

(Sky)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!