Egy régi-új szereplő a háborúban: az Iszlám Dzsihád

2023. október 18. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász október 7-i sokkoló terrortámadásáról, majd az ezt követő izraeli megtorlásról szóló beszámolókban rendszeresen feltűnik egy bizonyos Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet is. A teljes nevén Palesztinai Iszlám Dzsihád Mozgalom akkor került a háborús hírek fókuszába, amikor Izrael bizonyítékokat bemutatva állította, hogy a terrorszervezet egyik rosszul sikerült rakétaindítása volt az oka a gázai al-Ahli baptista kórházban történt, több száz áldozatot követelő robbanásnak (nem pedig egy izraeli légicsapás, ahogy azt a Gázai övezetet vezető Hamász állította).

Na de hogy került a Gázai övezetbe, illetve a háborúba egy újabb terrorszervezet?

Az Iszlám Dzsihád régre visszanyúlik a sokszor tiszavirágéletű iszlamista terrorszervezetek között. A Hamászhoz és sok más hasonló szervezethez hasonlóan az Iszlám Dzsihádot is a hatvanas-hetvenes évek meghatározó – és nem feltétlenül szélsőséges – politikai iszlamista irányzata, a Muszlim Testvériség radikálisai alapították 1979-ben Egyiptomban. Egyik alapítója az al-Kaida amerikai nindzsabombával likvidált emírje, Ajmán az-Zavahiri volt.

Miután 1981-ben a szervezet (pontosabban egyik egyiptomi társszerve) főszerepet játszott Anvar Szadát akkori egyiptomi elnök meggyilkolásában, az Iszlám Dzsihád áttette a székhelyét Gázába, Libanonba, majd Damaszkuszba. Jelenlegi vezetője, Zijád Nakaleh napjainkban is az Aszad-rezsim védelmét élvezi.

Az Iszlám Dzsihád fegyveresei a szervezet alapításának 36. évfordulójára rendezett gázai díszfelvonuláson – két nappal a Hamász által koordinált meglepetésszerű terrortámadás előtt – Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto via AFP
Az Iszlám Dzsihád fegyveresei a szervezet alapításának 36. évfordulójára rendezett gázai díszfelvonuláson – két nappal a Hamász által koordinált meglepetésszerű terrortámadás előtt – Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto via AFP

Annak ellenére, hogy az Iszlám Dzsihád az iszlám szunnita ágához tartozik, a vezetés nem az Iszlám Államot is fűtő vahabita ultraortodox nézeteket, hanem az iráni síita teokratikus forradalmat tekinti követendő mintának, és még a Hamásznál is szorosabban kötődik Teheránhoz: 2019-es becslések szerint évente 70 millió dolláros támogatásban részesül az Iráni Forradalmi Gárdán keresztül.

Az Izrael megsemmisítésén dolgozó Iszlám Dzsihád Gázában is jelentős mértékű autonómiát élvez, erejét – és a Hamásszal való szolid rivalizálását – jelzi, hogy 2022-ben önállóan, a Hamász akkori kvázi-semlegessége mellett indított rakétaoffenzívát Izrael ellen; az izraeli válaszcsapás azonban lényegében elpusztította felhalmozott tartalékait és lefejezte a vezérkarát. Meggyengülése ellenére az Iszlám Dzsihád fegyveresei komoly szerepet játszottak az október 7-i meglepetésszerű terrortámadásban, mely során akár 50 túszt is ejthettek.

Az Iszlám Dzsihád a legkomolyabb befolyással Ciszjordániában rendelkezik, ahol ez a szervezet a felelős az izraeli megszálló erőkkel és a zsidó telepesekkel szemben elkövetett merényletek többségéért. Izrael szerint a terrorszervezet Ciszjordánia több települése – így például az izraeli határhoz közeli, némi joggal „terrorfészeknek” tartott Dzsenin – felett át is vette az ellenőrzést a korrupcióval vádolt és tehetetlen Palesztin Hatóságtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!