Izrael bemutatott egy hangfelvételt, amin szerinte a palesztin Iszlám Dzsihád terroristái arról beszélnek, hogy a saját, balul elsült rakétakilövésük okozta a gázai kórháztragédiát

2023. október 18. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg már órákkal ezelőtt azt állította, hogy birtokában van egy hangfelvétel, amin szerintük palesztin terroristák beszélnek, és azt igazolja, hogy nem Izrael felelős a gázai kórházrobbanásért. Szerda délelőtt be is mutatták a felvételeket.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy a hangfelvételen a palesztin Iszlám Dzsihád terroristái arról beszélnek, hogy a saját, balul elsült rakétakilövésük okozta a gázai kórháztragédiát.

Két ember beszélget a felvételen. „Azt mondják, hogy az Iszlám Dzsihádé” – mondja az egyikük, mire a másik azt kérdezi: „Ez tőlünk van?” erre azt válaszolja a másik, hogy „A kórház mögötti temetőből lőtték ki”. „Micsoda?!” – fakad ki a másik, mire a társa úgy válaszol: „A kórház mögötti temetőből lőtték ki, de rosszul lőttek, és rájuk esett.”

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari azt mondta: „Ezt a lehallgatott üzenetet más hírszerzési forrásokkal is összevetettük, hogy megerősítsük az érvényességét”. Nyugati médiumok egyelőre nem tudták ellenőrizni, hogy hitelesek-e a felvételek.

Az IDF által nyilvánosságra hozott felvétel:

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt sok ember halhatott meg, bár Izrael szerint sokkal kevesebben, mint amennyiről a Hamász beszél. A Hamász és Izrael egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elbaltázott rakétaindítása okozta a robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!