Biden szerint úgy tűnik, nem Izrael felelős a gázai kórházrobbanásért

2023. október 18. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Joe Biden amerikai elnök megérkezett Izraelbe, közös sajtótájékoztatót tartott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.

Netanjahu megköszönte Biden támogatását, valamint az „erkölcsi tisztánlátását”. „Ön helyesen húzott világos vonalat a civilizáció erői és a barbárság erői között” – mondta Bidennek. Netanjahu a Hamász október 7-i támadását al-Kaida 2001. szeptember 11-i New York-i terrorakciójához hasonlította.

Netanjahu szerint a „civilizált világnak össze kell fognia, hogy legyőzze a Hamászt”, ugyanúgy, ahogyan az ISIS ellen tette.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, azért látogatott Izraelbe, hogy megmutassa, az Egyesült Államok hol áll a konfliktusban. Beszélt a Hamász által elfogott izraeli túszokról is, akik között gyerekek is vannak. „Képzeljék el, mit gondolhattak azok a Hamász elől bujkáló gyerekek? Ez meghaladja az én felfogóképességemet.”

Biden és Netanjahu Tel-Avivban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Biden és Netanjahu Tel-Avivban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Szerinte az izraeli emberek „bátorsága, elkötelezettsége és bátorsága lenyűgöző”, és hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek.”

A kedd esti gázai kórházrobbantással kapcsolatban Biden azt mondta az izraeli miniszterelnöknek, hogy „úgy tűnik, a másik csapat tette”. Úgy fogalmazott: „mélyen elszomorította és felháborította” az incidens.

„Az alapján, amit láttam, úgy tűnik, hogy a másik csapat tette, nem önök. De sokan vannak, akik nem biztosak benne, úgyhogy sok mindenen túl kell lépnünk” – mondta.

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt sok ember halhatott meg, bár Izrael szerint sokkal kevesebben, mint amennyiről a Hamász beszél. A Hamász és Izrael egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elhibázott rakétaindítása okozta a robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!