Egyiptomi elnök: Elutasítjuk a palesztinok földjükről való erőszakos kitelepítését

2023. október 18. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán arról beszélt, egyiptomiak milliói utasítják el a palesztinok erőszakos kitelepítésének ötletét az Egyiptom területén lévő Sínai-félszigetre. Hozzátette: minden ilyen lépés a félszigetet az Izrael elleni támadások bázisává tenné. A Gázai övezet és Egyiptom határán napok óta rengeteg palesztin civil várakozik, mert az egyetlen határátkelőt Rafahban lezárták.

„Ami most Gázában történik, az egy kísérlet arra, hogy a civil lakosokat menekülésre és Egyiptomba vándorlásra kényszerítsék, amit nem szabad elfogadni. Egyiptom elutasít minden olyan kísérletet, ami a palesztin kérdést katonai eszközökkel vagy a palesztinok földjükről való erőszakos kitelepítésével próbálja megoldani, ami a térség országainak rovására menne” – mondta.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök – Fotó: Jacquelyn Martin / AFP
Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök – Fotó: Jacquelyn Martin / AFP

Hozzátette, hogy az egyiptomi nép „milliós nagyságrendben” menne ki az utcára, és tiltakozna a palesztinok kitelepítése ellen, ha erre felszólítanák őket. A palesztinok bármilyen áthelyezése a Sínai-félszigetre azt jelentené, hogy „az ellenállás, a harc eszméjét a Gázai övezetből a Sínai-félszigetre helyezzük át, és így a Sínai-félsziget az Izrael elleni hadműveletek kiindulópontjává válna” – mondta Szíszi.

Az egyiptomi elnök azt javasolta, a gázai civileket telepítsék át a Negev-sivatag Izraelen belüli részére, arra az időre, amíg tart a konfliktus.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi hangsúlyozta, hogy országa jelenleg 8,5 millió menekültnek ad otthont, és nem tud több menekültet befogadni. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az Egyiptomba érkező palesztinok potenciális biztonsági kockázatai miatt.

Kedden II. Abdullah jordán király arra figyelmeztetett, hogy a palesztinok Jordániába és Egyiptomba való kitelepítése „vörös vonal” lenne, és kijelentette, hogy Jordániában nem lesznek palesztin menekültek.

(Guardian / CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!