Biden: Egyiptom húsz kamiont átenged segélyszállítmányokkal a Gázai övezetbe

2023. október 18. – 06:07

frissítve

Biden: Egyiptom húsz kamiont átenged segélyszállítmányokkal a Gázai övezetbe
Egyiptomi civil szervezetek palesztinoknak szánt humanitárius segélyt szállító teherautói várják az egyiptomi Rafah átkelő megnyitását 2023. október 18-án -Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Izrael szerdán közzétett videót és hangfelvételt is, amelyek szerintük igazolják, hogy a gázai kórházrobbanást az Iszlám Dzsihád terrorszervezet sikertelen rakétaindítása okozta.
  • A Tel-Avivba érkező Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy úgy tűnik, nem Izrael a felelős a robbanásért.
  • A Hamász terrorszervezet korábban azt állította, hogy izraeli légicsapás érte a kórházat, és közel ötszázan is meghalhattak.
  • Jordánia lemondta a Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a kórháznál történtek után, és az amerikai elnök Mahmúd Abbász palesztin elnökkel sem találkozott.
  • Több arab ország is háborús bűnről beszélt a kórházat ért robbanás után, néhány név szerint Izraelt hibáztatta. Jordániában, Libanonban és több országban is tüntettek.
  • Biden látogatásának végén Izrael bejelentette, hogy a civileknek szánt humanitárius segélyek bejutását nem fogja akadályozni az egyiptomi átkelőn keresztül a Gázai övezetbe.
  • Az egyiptomi elnök egyelőre 20 kamionnyi segélyszállítmány előtt nyitja meg az átkelőt, ha azok a rászoruló civilekhez jutnak el.

Az amerikai hadsereg meghiúsított egy támadást, ami Irakban állomásozó erőit célozta szerda hajnalban. Az al-Aszad légitámaszpont ellen irányuló két támadó drónt elfogták, mielőtt azok lecsaphattak volna – közölte két amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökséggel.

A nyilatkozók nem akarták vagy nem tudták megmondani, gyanúsítanak-e valakit a merényletkísérlettel, de Washington fokozott készültségben van az Irán által támogatott iraki militáns csoportok tevékenysége miatt, mert a térségben az izraeli-Hamász konfliktus miatt hatalmas a feszültség. Az Irak nyugati, Anbár tartományában található támaszpontot az elmúlt években jó pár rakéta- és dróntámadási kísérlet érte már, többnyire iráni hátterű csoportok részéről.

(Guardian)

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt több száz ember halt meg. A Hamász és Izrael is egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elbaltázott rakétaindítása okozta az akár 500 ember halálát okozó robbanást.

Egy sérültet visznek a Shifa kórházban, a gázai Al-Ahli kórházban történt robbanást követően 2023. október 17-én – Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters
Egy sérültet visznek a Shifa kórházban, a gázai Al-Ahli kórházban történt robbanást követően 2023. október 17-én – Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters

Egyelőre nem tudni biztosan, melyik fél felelős a tragédiáért, itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor csapódtak be gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

A térség arab országai közül több is háborús bűnnek tartja a történteket, és közülük több állam is Izraelt hibáztatja érte.

  • Szaúd-Arábia „kategorikusan elutasítja a brutális támadást, amely minden nemzetközi törvény és norma kirívó megsértése, beleértve a nemzetközi humanitárius jogot is” – áll a királyság külügyminisztériumának keddi közleményében. (Nem nevesítik Izraelt.)
  • Jordánia és személyesen Abdullah jordán király „borzalmas háborús bűnnek tartja, amely elviselhetetlen”, hozzátéve, hogy „Izraelnek azonnal le kell állítania brutális agresszióját Gáza ellen”.
  • Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök „a leghatározottabban” elítélte a robbantást, mint „a nemzetközi jog, valamint az emberiesség előírásainak egyértelmű megsértését.” (Nem nevesítik Izraelt.)
  • Az Egyesült Arab Emírségek elítélte az általuk „izraeli támadásnak” nevezett történést, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „fokozzák erőfeszítéseiket az azonnali tűzszünet elérése érdekében, hogy megakadályozzák a további emberéleteket, ne szítsák tovább a helyzetet a megszállt palesztin területen, és tegyenek meg minden erőfeszítést egy átfogó és igazságos béke elérése érdekében, valamint akadályozzák meg, hogy a régió az erőszak, a feszültség és az instabilitás új szintjére kerüljön”.
  • Basszem al-Avadi iraki kormányszóvivő kedden kiadott közleményében „háborús bűnnek” nevezte a kórházi robbantást, azt állítva, hogy az izraeli erők „minden határt átléptek”.

(CNN)

Nem utazik Jordániába az amerikai elnök, miután Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a Gázai-övezet egyik kórházát érő rakétatámadás után.

A Gázai-övezetben működő baptista kórházat érő rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg. A Hamász az izraeli hadsereget okolja, míg Izrael az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétatámadását okolja.

A Fehér Ház kedden jelentette be, hogy Joe Biden szerdára tervezett rövid közel-keleti látogatása során régiós vezetőkkel tárgyal Izraelben, valamint Jordániában. Az eredeti tervek szerint az amerikai elnök Ammánban Abdullah jordán királlyal és Abdel Fattáh asz-Sziszi egyiptomi elnökkel és Mahmud Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével egyeztetett volna.

A palesztin vezető volt az első, aki bejelentette, nem vesz részt a találkozón a kórháztámadás után elrendelt háromnapos gyász miatt, ezt követte a jordán visszalépés.

Amerikai beszámolók szerint Ajman Safadi, Jordánia külügyminisztere helyi idő szerint szerda hajnalban az Al-Jazeera arab nyelvű adásának úgy fogalmazott, hogy „jelen pillanatban nincs értelme másnak, mint megállítani ezt a háborút. Semmi haszonnal nem jár egy ilyen csúcstalálkozó jelenleg”.

A Fehér Ház szóvivője kedden azt mondta, teljesen érthető a palesztin vezető visszalépése, de attól függetlenül, hogy a jordániai látogatás most meghiúsul, Joe Biden nem mondja le a szerdára tervezett izraeli útját.

(MTI, CNN)

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője kedd este azt mondta, a Fehér Ház elismeri, hogy Izrael „nagyon határozottan úgy érzi”, hogy a gázai kórházban történt hatalmas robbanást nem ők okozták.

„Az izraeliek kategorikusan és nagyon határozottan tagadták, hogy bármi közük lenne hozzá” – fogalmazott Kirby. A szóvivő szerint Joe Biden utasította az amerikai nemzetbiztonságot, hogy gyűjtsenek minél több információt a támadásról, hogy „többet tudjunk meg a történtekről”.

Kedden rakétatámadás érte a gázavárosi Al-Ahli Arabi baptista fenntartású kórházat, a támadásban a Hamász szerint ötszázan haltak meg. Palesztina szerint a támadásért Izrael a felelős, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád nevű szervezet, amikor azok Izrael felé lőtt rakétái célt téveszthettek.

Biden várhatóan szerda délután érkezik meg Izraelbe. Biden a szintén szerdára tervezett jordániai látogatását is lemondta, Kirby szerint ez a jordán hatóságok és az amerikai tisztviselők „közös döntése” volt. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a gázai kórháztámadás után lemondta a szerdára tervezett jordánai találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel – a Fehér Ház szerint a háromnapos gyász elrendelése miatt döntött így.

Emberek vizsgálják az al-Ahli kórház területét 2023. október 18-án – Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters
Emberek vizsgálják az al-Ahli kórház területét 2023. október 18-án – Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters

Arra a kérdésre, hogy az amerikai elnök miért nem halasztotta el az útját a háromnapos gyász utánra, Kirby azt válaszolta, az, hogy érthető okokból a jordániai látogatás most meghiúsul, „nem semmisíti meg az utazás okát”, Joe Biden „barátként, de kemény kérdéseket fog feltenni” Tel Avivban. Biden először Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozik majd egy zártt kétoldalú megbeszélésen, később pedig más amerikai tisztviselőkkel együtt az izraeli háborús kabinettel is találkozik.

Kirby szerint az amerikai elnök ezeken a találkozókon „képet fog kapni az izraeliektől a helyszíni helyzetről, és ami még fontosabb, a céljaikról, a terveikről és a szándékaikról az elkövetkező napokban és hetekben”. Biden „kemény kérdéseket fog feltenni. Barátként fogja feltenni őket – Izrael igazi barátjaként, de fel fog tenni nekik néhány kérdést” – tette hozzá.

(CNN)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt ígéri, hogy a korábban nyilvánosságra hozott műholdfelvételek után további bizonyítékokkal fogja alátámasztani, hogy nem Izrael a felelős a gázai al-Ahli baptista kórház elleni támadásért. Az IDF szóvivője kedd este azt mondta, rögzítettek egy lehallgatott telefonbeszélgetést palesztin fegyveresek között, és azt tervezik, hogy nyilvánosságra hozzák a felvételt, amin állítólag a fegyveresek arról beszélnek, hogy célt tévesztett egy rakéta.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az IDF belső vizsgálata is arra jutott, hogy az izraeli hadsereg nem lőtt a kórházra, és nem lőttek ki olyan rakétát sem, ami célt tévesztett.

Izrael már kedden közölte, hogy nincs köze a támadáshoz, az akár 500 ember halálát okozó robbanást az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet egyik elbaltázott rakétaindítása okozta. A szervezet szerint „hazugság és koholmány, és teljesen inkorrekt feltételezés”, hogy bármi közük lenne a gázai kórháztámadáshoz, és Izraelt vádolta meg a támadással.

(CNN)

  • Robbanások történtek az Al-Ahli Arabi baptista fenntartású kórházban Gázavárosban. A jelentések szerint több száz, a Hamász szerint ötszáz ember meghalt.
  • A robbanásért Gáza az izraeli légicsapásokat okolta, az izraeli hadsereg szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétái tévesztettek célt. A terrorszervezet tagadta, hogy ez történt.
  • A támadás után demonstrációk kezdődtek Ciszjordániában, a tömeg Mahmúd Abbász lemondását követelte. Abbász szerdán találkozott volna Joe Biden amerikai elnökkel, de lemondta a találkozót a kórházt ért támadás után.
  • Az Izraeli Védelmi Erők szerint 100 ezer ember maradt Gáza városában.
  • Egy magas rangú Hamász-tisztviselő az NBC-nek azt mondta: hajlandók azonnal szabadon engedni minden túszt, ha Izrael leállítja a Gázai övezet elleni légicsapásokat.
  • 100 kamion áll Egyiptomban, a lezárt rafahi határátkelőnél, hogy segélyt vihessen a Gázai övezetbe.
  • Irán „megelőző akcióval” fenyegette meg Izraelt, ami „pár órán belül” megtörténhet. Nem történt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!