Gáza: Légicsapás ért egy kórházat, több száz ember meghalt. Izrael: Iszlamista rakéta pusztított.

2023. október 17. – 05:36

frissítve

Gáza: Légicsapás ért egy kórházat, több száz ember meghalt. Izrael: Iszlamista rakéta pusztított.
Egy hozzátartozó búcsúzik egy izraeli katonától egy buszmegállóban a dél-izraeli Askelonban, 2023. október 17-én – Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Robbanás történt egy baptista fenntartású kórházban Gázavárosban. A jelentések szerint több száz ember meghalt.
  • A robbanásért Gáza az izraeli légicsapásokat okolta, az izraeli hadsereg szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétái tévesztettek célt.
  • Egy magas rangú Hamász-tisztviselő az NBC-nek azt mondta: hajlandók azonnal szabadon engedni minden túszt, ha Izrael leállítja a Gázai övezet elleni légicsapásokat.
  • Az Izraeli Védelmi Erők szerint 100 ezer ember maradt Gáza városában.
  • 100 kamion áll a lezárt rafahi határátkelőnél Egyiptomban, hogy segélyt vihessen a Gázai övezetbe.
  • Irán „megelőző akcióval” fenyegette meg Izraelt, ami „pár órán belül” megtörténhet.
  • A CNN értesülései szerint az Egyesült Államok 2000 katonából álló gyorsreagálású erőt küld Izraelhez.
  • Észak-Korea is szállíthatott fegyvereket a Hamásznak – állítja a dél-koreai hadsereg.
  • Az ENSZ szerint nincs tiszta víz Gázában, ezért hamarosan betegségek kezdenek majd terjedni.

A Hamász és Izrael is egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a gázai al-Ahli baptista kórházban történt tragédiával: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elbaltázott rakétaindítása okozta az akár 500 ember halálát okozó robbanást. Ugyan az ilyen esetekben érdemes megvárni az alaposabb vizsgálatokat (a többes szám nem véletlen), azért néhány előzményt érdemes rögzíteni:

  • A Hamász és az Iszlám Dzsihád (ha most a fejéhez kapott, honnan került elő Gáza bugyraiból még egy terrorszervezet, érdemes elolvasni tavalyi cikkünket) egyaránt használt már kórházakat rakétaraktárként vagy a rakétaindítók támadását megnehezítő fedezékként.
  • Az Iszlám Dzsihád főleg iráni eredetű, illetve iráni és helyben készült alkatrészekből összebarkácsolt rakétakészlete legendásan silány minőségű. Izraeli adatok szerint a szervezet 2022-es rakétaoffenzívája során kilőtt sorozatok mintegy 20-30 százaléka a Gázai övezeten belül csapódott be (azaz képtelen volt akár 2-3 kilométert is megtenni). Az Iszlám Dzsihád meghibásodott rakétái olyan sok civil haláláért voltak felelősek, hogy felháborodott gázaiak vizsgálatot követeltek a szervezet ellen.
  • Csakhogy az az izraeli állítás sem áll biztos lábakon, hogy „hadseregünk nem támad kórházakat”. A 2014-es háborúban ugyanis előfordult, hogy izraeli tüzérségi tűz okozott súlyos károkat egy gázai kórházban – a hadsereg akkor azzal magyarázta az incidenst, hogy páncéltörő rakétákat tároltak az intézmény falai között. A mostani háborúban pedig már több egészségügyi intézményt ért találat, a Médecins Sans Frontières nevű humanitárius szervezet már az első napon két darab találatot kapott kórházról számolt be.

Több spontán demonstráció kezdődött a világ több pontján is, miután rakétatámadás érte a gázavárosi Al-Ahli Arabi baptista fenntartású kórházat. A támadásban a Hamász szerint ötszázan haltak meg.

A palesztin nyilatkozók szerint a támadásért Izrael a felelős, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád nevű szervezet, amikor az Izrael felé lőtt rakétái célt téveszthettek.

Ciszjordániában könnygázt is lőttek a hatóságok a tüntetőkre, akik a Palesztin Hatóságot vezető Mahmúd Abbász lemondását követelik – írja a Guardian.

Isztambul, Törökország – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu
Isztambul, Törökország – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu
Rabat, Marokkó – Fotó: Abu Adem Muhammed / Anadolu
Rabat, Marokkó – Fotó: Abu Adem Muhammed / Anadolu
Tunisz, Tunézia – Fotó: Yassine Gaidi / Anadolu
Tunisz, Tunézia – Fotó: Yassine Gaidi / Anadolu
Ramallah, Ciszjordánia – Fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP
Ramallah, Ciszjordánia – Fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP

A Reuters megszólaltatta a palesztin szervezet szóvivőjét. Daoud Shehab szerint hazugság és koholmány, és teljesen inkorrekt feltételezés, hogy bármi közük lenne a Hamász adatai szerint több száz halálos áldozatot követelő gázai kórháztámádáshoz. Shehab szerint Izrael próbálja ezzel fedezni azt a szörnyű támadást, amit civilek ellen követtek el.

Az izraeli védelmi erők szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet Izrael felé kilőtt rakétái okozhatták a robbanásokat, amikben a legfrissebb információk szerint ötszázan is meghalhattak.

Izrael hivatalos Twitterén jelent meg az IDF jelentése, ami szerint a pusztítást a gázai Al-Ahli Arabi baptista kórházban az Iszlám Dzsihád terrorista szervezet okozta, amikor rakétákat lőtt ki Izrael felé, és a rakéták a kórház közelében haladtak el.

Még mindig nem tudni pontosan, hogy mi történt a gázai al-Ahli arab baptista kórház támadásánál, ahol a palesztin egészségügyi minisztérium szerint több száz ember halt meg izraeli légitámadásban, de az izraeli elnök szóvivője szerint

az izraeli védelmi erők nem támad kórházakat.

Tal Heinrich szerint az IDF csak Hamász-erődöket, fegyverraktárokat és terroristákat vesz célba.

Izrael még mindig vizsgálja a támadást. Az i24NEWS információi szerint a robbanást a Hamász egyik rakétája okozhatta, de mint sok minden mást, ezt sem erősítette meg senki.

Mahmúd Abbász palesztin elnök lemondta a Joe Bidennel szerdára tervezett találkozóját – közölték magas rangú palesztin tisztviselők a Sky News szerint.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő az NBC-nek azt mondta, hogy a csoport hajlandó azonnal szabadon engedni minden külföldi és izraeli civil túszt, ha Izrael leállítja a Gázai övezet elleni légicsapásokat.

A Hamász tisztségviselője szerint a túszokat akár egy órán belül szabadon engedhetik, amennyiben Izrael teljesíti a feltételeket. A túszul ejtett izraeli katonák szabadon bocsátásáért cserébe a Hamász tisztségviselője szerint Izraelnek el kell engednie az izraeli börtönökben fogva tartott összes palesztint – írja az NBC.

A Hamász-tisztviselő azt is állította, hogy az Egyesült Államok és Izrael már ismeri a civil túszok szabadon bocsátására vonatkozó feltételeit, mert a militáns csoport több arab ország vezetőjével folytatott beszélgetése során felfedte azokat. De azt is állította, hogy jelenleg nincs biztonságos hely a túszok szabadon bocsátására.

Izrael szerint legalább 199 embert ejtett túszul a terrorszervezet a múlt hétvégi meglepetésszerű támadás során. A túszokról itt olvashatják részletesebb cikkünket. Később a Hamász azt állította, hogy a foglyok közül 13-an meghaltak egy izraeli légicsapásban.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke háromnapos gyászt hirdetett a gázai Al-Ahli Arabi baptista kórházra mért halálos légicsapást követően – jelentette az állami média.

„Ami most történik, az népirtás. Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy azonnal lépjen közbe, hogy megállítsa ezt a mészárlást. A hallgatás többé nem elfogadható” – áll a Palesztin Felszabadítási Szervezet közleményében.

Az izraeli hadsereg még vizsgálja, hogy mi okozta a gázai kórházban történt robbanást.

(Sky News)

A gázai Hamász kormányának médiahivatala „háborús bűncselekménynek” nevezte a Gázai övezetben lévő kórház elleni állítólagos támadást – írja a BBC.

„A kórházban több száz beteg és sebesült, valamint az otthonukból erőszakkal kitelepített emberek százai voltak elszállásolva” – írták a közleményben. A nyilatkozat szerint több száz áldozat még mindig a romok alatt van.

Az izraeli hadsereg még vizsgálja a gázai kórházban történt robbanást, amely a jelentések szerint akár 500 ember halálát is okozhatta – írja a Sky News közel-keleti tudósítója.

Az elmúlt fél órában érkezett gázai nyilatkozatok szerint az al-Ahli arab baptista kórházat Gáza városában izraeli légicsapás érte.

„Úgy tudom, hogy az IDF vizsgálja az esetet, azt mondják, lehetséges, hogy egy rakétadepót találtak el, ami sokkal nagyobb robbanást okozott, vagy ez egy tévedésből leadott közvetlen találat volt” – jelenti a tudósító.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szerint a kórház robbanásának oka még ismeretlen, és nem jelentheti ki, hogy Izrael lenne a felelős az állítólagos támadásért. A hadsereg vizsgálja a részleteket, és amint több információ kiderül, nyilvánosságra fogják azt hozni.

Izraeli légicsapás érte a Gázaváros központjában lévő Al-Ahli Arabi Baptista Kórházat – közölték a palesztin hatóságok.

Az első becslések szerint 200-300 ember halt meg a kórházat célzó csapásban– közölte a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője. Később a minisztérium már 500 halálos áldozatról beszélt.

A kórházban családok kaptak menedéket Izrael folyamatos gázai bombázása közepette. A sebesültek között nők és gyerekek is voltak – jelentette az Al Dzsazíra.

(Guardian)

Olaf Scholz német kancellárnak a német nagykövetség óvóhelyére kell vonulnia, mivel a Tel-Avivban tett látogatása során megszólalt a légiriadó – közölték hozzá közel álló források.

Rishi Sunak Izraelbe látogat, valószínűleg már csütörtökön – értesült a Sky News.

A látogatás része lehet egy szélesebb körű, Jordániát és Egyiptomot is érintő körútnak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Olaf Scholz német kancellár az elmúlt napokban szintén tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel Izraelben. Szerdán pedig Joe Biden amerikai elnök megy el a térségbe.

Izrael nagy számú légicsapást fújt le, hogy megelőzze a palesztin civil áldozatok számát – közölte egy magas rangú izraeli tisztviselő a Sky News-zal.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő elmondta, hogy az izraeli hadsereg minden műveletét a legmagasabb szinten hagyják jóvá. Állítása szerint eddig mintegy 5000 Hamász-célpontot támadtak meg.

Legalább hat ember meghalt a Gázai övezet Al Maghazi menekülttáborában egy iskolát ért találat során – közölte az ENSZ.

Többtucatnyian megsebesültek, és úgy vélik, hogy a számok még emelkedni fognak.

„Ez felháborító, és ismét a civilek életének égbekiáltó semmibevételéről tanúskodik. Gázában már sehol sem biztonságos, még az ENSZ létesítményeiben sem”

– áll az ENSZ Közel-keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) közleményében.

Az UNRWA egyik felet sem teszi felelőssé, de a közleményben azt állítja, hogy a találat a Gázai övezet izraeli bombázása során történt.

(BBC)

Olaf Scholz Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Németországnak kötelessége kiállni Izrael állam létezése mellett.

A német kancellár Tel-Avivba látogatott, hogy szolidaritását fejezze ki Izraellel. „Ahogy a múlt héten a parlamentben is mondtam, Németország helye csak Izrael oldalán lehet a nehéz időkben. Izrael és polgárainak biztonsága Németország államérdeke. És a német parlament egyhangúlag támogatja ezt az álláspontot” – mondta.

Scholz megjegyezte, hogy Németországnak a történelméből és szerepéből fakadóan kötelessége kiállni Izrael állam létezése mellett. Emellett elítélte a Hamász támadásait. Berlin mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a konfliktus ne eszkalálódjon az egész térségben – tette hozzá.

„Kifejezetten figyelmeztetek minden szereplőt, hogy tartózkodjon a külső beavatkozástól ebbe a konfliktusba. Ez súlyos, megbocsáthatatlan hiba lenne. Az elmúlt napokban ezt az üzenetet különböző csatornákon keresztül eljuttattuk azokhoz, akiket érint” – mondta Scholz.

A kancellár azt is mondta a sajtótájékoztatón, hogy tárgyaltak Netanjahuval arról, hogyan lehetne a lehető leggyorsabban humanitárius segélyt eljuttatni a Gázai övezetben élő civilekhez.

„Meg akarjuk védeni a civileket és meg akarjuk akadályozni a civil haláleseteket”

mondta.

Gázai egészségügyi tisztviselők közölték, hogy a palesztin terület egyetlen onkológiai kórháza legkésőbb 48 órán belül bezár – írja a Guardian.

Dr. Sobhi Skik, a Török Barátság Kórház főigazgatójának nyilatkozata szerint az üzemanyaghiány miatt az intézmény nem tudja ellátni a betegeket. A kórház leállítja szolgáltatásainak nagy részét, a fennmaradó részlegek pedig legkésőbb 48 órán belül bezárnak, így minden gázai rákbeteg kritikus egészségügyi ellátás nélkül marad – áll a közleményben.

A gázai kórházak „virtuálisan összeomlottak” – közölte kedden a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője.

Az Izraeli Védelmi Erők hírszerzési főnöke kijelentette, hogy ő a hibás azokért a hírszerzési hibákért, amelyek lehetővé tették, hogy a Hamász október 7-én megtámadja Izraelt – írja a BBC.

„A parancsnokságom alá tartozó Katonai Hírszerzési Igazgatóság nem tudott figyelmeztetni a Hamász által végrehajtott terrortámadásra. Legfontosabb küldetésünkben kudarcot vallottunk, és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság vezetőjeként teljes felelősséget vállalok a kudarcért” – mondta Aharon Haliva vezérőrnagy a katonákhoz írt levelében.

Haliva azt is mondta, hogy átfogó vizsgálatot folytatnak majd le, de az IDF-nek most az a feladata, hogy visszavágjon.

Naponta csak 3 deciliter vizet tudnak adni a betegeknek a Hán Júnisz városában lévő kórházban – jelenti a BBC helyi tudósítója.

Az utcán az emberek sorban állnak, hogy vizet és kenyeret kaphassanak. Gáza déli részén a házak kilencven százalékában nincs víz – írja a BBC.

Izrael a Hamász terrortámadásai óta blokkolta az élelmiszer-, víz-, üzemanyag- és áramellátást Gázában, ami az ENSZ szerint humanitárius válsággal fenyeget. Az izraeli hadsereg szerint nincs humanitárius válság, és azt mondják, vannak vízkészletek.

Vízért állnak sorba Hán Júnisz városában – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters
Vízért állnak sorba Hán Júnisz városában – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) légicsapásokat hajtanak végre olyan célpontok ellen, ahol a Hamász terroristái lehetnek. A fegyveresek sokszor civil épületeket, lakóházakat, iskolákat, kórházakat használnak búvóhelyül vagy fegyverek raktáraként.

Október 7. óta mintegy 3000 ember halt meg a Gázai övezetben – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium legújabb jelentésében.

A Sky News szerint az áldozatok közül 1032-an nők, a meghalt gyerekek száma pedig 930-ra emelkedett. A halálos áldozatok mellett 12 500 ember sebesült meg a régióban.

A BBC hozzáteszi, hogy a különálló Ciszjordániában emellett 61 palesztin halt meg, és több mint 1250-en sebesültek meg az elmúlt időszakban.

(BBC)

A német kancellár gépe kedd délután landolt Tel-Avivban, ahol az izraeli külügyminiszter, Eli Cohen fogadta. Scholz látogatását hétfőn jelentették be.

Fotó: Michael Kappeler / AFP
Fotó: Michael Kappeler / AFP

Gázában meghalt a Hamász fegyveres szárnyának, az al-Kasszám Brigádok katonai tanácsának egyik tagja, Ayman Nofal – írja a Reuters.

Nofal felelt a Gázai övezet központi területéért.

Az izraeli hadsereg már készül gázai hadjáratának következő szakaszára, de a tervek nem biztos, hogy megfelelnek a széles körben elterjedt várakozásoknak – mondta az Izraeli Védelmi Erők egyik szóvivője.

Richard Hecht alezredes úgy fogalmazott: „A háború következő szakaszaira készülünk. Nem beszéltünk arról, hogy ezek mik lesznek. Mindenki a szárazföldi offenzíváról beszél. De lehet, hogy valami más lesz.”

(Sky)

A BBC videóinterjút készített az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyik szóvivőjével, Richard Hecht alezredessel, aki tagadta, hogy humanitárius válság lenne az izraeli hadsereg által napok óta hevesen bombázott Gázában.

Hecht az interjúban szó szerint azt mondta: „nincs humanitárius válság a Gázai övezetben”. Mire a BBC riportere visszakérdezett: „Nincs humanitárius válság Gázában?” Erre Hecht azt felelte: „Helyes”.

Richard Hecht – Fotó: Thomas Coex / AFP
Richard Hecht – Fotó: Thomas Coex / AFP

Az október 7-i embertelen Hamász terrortámadások óta Izrael nagyrészt blokkolja a Gázai övezet áram-, üzemanyag- és vízellátását, valamint légicsapásokat hajt végre olyan célpontok ellen, ahol a Hamász terroristái lehetnek. A szélsőséges harcosok sokszor civil épületeket, lakóházakat, iskolákat, kórházakat használnak búvóhelyül vagy fegyverek raktáraként, így akár ilyen épületeket is célba vehet az izraeli légierő.

Ma reggel az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége arra figyelmeztetett, hogy fel kell készülni a tisztítatlan víz által terjedő betegségek megjelenésére, mert „Gáza nagy részén” nincs ivóvíz.

(BBC)

II. Abdullah jordán király kedden arra figyelmeztetett, hogy a palesztinok Jordániába és Egyiptomba telepítése „vörös vonalnak” tekinthető, és kijelentette, hogy sem Jordániában sem Egyiptomban nem lesznek menekültek. (Jordánia keleti irányban szomszédja Izraelnek és Ciszjordániának.) A berlini sajtótájékoztatón Olaf Scholz német kancellár mellett felszólaló király óva intett minden kényszermigrációtól.

Az uralkodó úgy véli, a kialakult helyzetet Gázában és Ciszjordániában kell kezelni, nem pedig más országokra hárítani a probléma kezelését. Mélységes aggodalmának adott hangot a palesztin és izraeli áldozatok nagy száma, valamint a gázai súlyos humanitárius helyzet miatt, amelyet „elfogadhatatlannak” minősített.

A berlini sajtótájékoztatón a jordán király mellett megszólaló német kancellár figyelmeztette a Hezbollahot és Iránt, hogy ne avatkozzanak be a konfliktusba. Olaf Scholz szerint a német kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon tovább, és arra törekszik, hogy a segélyek bejussanak Gázába, „hogy enyhítsük a polgári lakosság szenvedését”.

Úgy véli, a Hamász emberi pajzsként használja a gázai civil lakosságot. „A Hamász és a palesztinok között nem lehet egyenlőségjelet tenni, és a Hamásznak nincs joga beszélni a palesztin nép helyett. A palesztin nép Gázában a Hamasz áldozata” – mondta.

(CNN)

A magyar nyilvánosság kormányközeli körök által uralt részén folyamatosan arról próbálják informálni az embereket, hogy a Nyugaton élő muszlimok egységesen imádják az erőszakot, a Hamászt támogatják, halálba küldenék a zsidókat, és egyébként is az egész nyugati civilizációt porig akarják rombolni.

Pedig ez nyilvánvalóan nincs így. Bár jó pár helyen voltak olyan demonstrációk, amik a Hamász-féle terrorral szimpatizáltak és súlyosan antiszemita hangvételűek voltak, de természetesen a nyugati muszlimok sem alkotnak egy teljesen homogén masszát, ahogy semmilyen más vallás vagy kisebbség köreiben sincs ilyen.

Nyugati muszlim politikai és vallási vezetők közül nem kevesen elítélték a Hamász tömegmészárlását, és nem örülnek annak, hogy a szélsőségesek miatt az egész muszlim közösségre rossz fény vetül.

A BBC tudósítása szerint kedden Londonban a canterburyi érsek összehívta a muszlim és a zsidó közösségek vallási vezetőit, hogy szót emeljenek “a gyűlölet és erőszak minden formája ellen”.

Az eseményen Ibrahim Mogra sejk, leicesteri kutató és imám úgy fogalmazott: "A brit muszlimoknak és zsidóknak sok közös vonásuk van – és sok személyes kapcsolat is van közöttünk. Voltunk és leszünk néha ellentétes oldalon – de szomszédokként békében és harmóniában élünk együtt anélkül, hogy gyűlölethez vagy erőszakhoz folyamodnánk. Sajnálatos és helytelen, hogy az itteni zsidó közösségünk gyűlölet-bűncselekmények célpontja lett. Imádkozom, hogy legyen vége ennek a háborúnak – és az ártatlanokért, akiket ez a káosz elkapott.

Justin Welby, canterburyi érsek, Ibrahim Mogra és Jonathan Wittenberg tart sajtótájékoztatót Londonban a megbeszélés után 2023. október 17-én – Fotó: Doug Peters – Pa Images / Getty Images
Justin Welby, canterburyi érsek, Ibrahim Mogra és Jonathan Wittenberg tart sajtótájékoztatót Londonban a megbeszélés után 2023. október 17-én – Fotó: Doug Peters – Pa Images / Getty Images

Őt követte Jonathan Wittenberg, a maszorti zsidóság vezető rabbija, akit az előtte felszólaló Mogra "kedves barátként" jellemzett. Wittenberg úgy fogalmazott: A zsidó közösség régóta elítéli és továbbra is elítéli a muszlimok ellen irányuló rasszizmus minden formáját, bármilyen forrásból is származzon az. A brit zsidó és muszlim közösségek vezetőiként megerősítjük kapcsolataink fenntartásának fontosságát, még a különösen nehéz időkben is. Alapvető fontosságú, hogy az Egyesült Királyságban szomszédokként és polgártársként békében és tisztelettel éljünk együtt. Az én imáim is azokért az ártatlan emberekért vannak, akiket ez a borzalom érintett. Mindketten az élet oldalán állunk... és imádkozunk egy jobb jövőért mindenki számára.

(BBC)

A gázai egészségügyi minisztérium tisztviselői a katari állami, palesztinbarát médiumnak, az al-Dzsazírának arról beszéltek, hogy az éjszakai izraeli légicsapásokban legalább 71 ember halt meg. De további halálos áldozatok lehetnek még a találatok miatt összeomlott épületek romjai alatt.

A médium szerint a legsúlyosabb bombázások Gáza déli részén három területen történtek: Hán Júnisz, Rafah és Deir el-Balah környékén, és a halottak között sok olyan család van, akik Gáza városból menekültek ezekre a déli területekre.

Az Egészségügyi Világszervezet egyik tisztségviselője szerint legalább 2800 ember halt meg eddig Gázában, és további 11 ezren megsebesültek. Ezeknek a számoknak körülbelül a fele nő és gyerek – mondta Richard Peeperkorn, aki úgy tudja, a területen 115 támadás ért egészségügyi létesítményeket.

Peeperkorn beszélt arról is, hogy a WHO tárgyalásokat folytat Egyiptommal, hogy a lehető leghamarabb engedjék át a segélyeket a továbbra is lezárt rafahi határátkelőn.

(Guardian / Sky)

A felvételen Mia Shem, akinek sérült karját egy ismeretlen egészségügyi dolgozó látja el, azt kéri, hogy minél hamarabb juttassák vissza a családjához.

A nő családjának képviselője, aki a múlt héten Emmanuel Macron francia elnökhöz fordult, hogy segítsen kiszabadítani eltűnt hozzátartozójukat, megerősítette a Reutersnek a nő személyazonosságát.

Az izraeli hadsereg közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll Shem családjával, és elítélte a Hamászt, mint „gyilkos terrorszervezetet”. Közölte, hogy „minden hírszerzési és operatív intézkedést” felhasznál a foglyok hazatérése érdekében.

Keren Shem, az elrabolt Mia Shem édesanyja nyilatkozik a sajtónak a Hamász által közzétett videó megjelenése után – Fotó: Ilia Yefimovich / Picture Alliance / Getty Images
Keren Shem, az elrabolt Mia Shem édesanyja nyilatkozik a sajtónak a Hamász által közzétett videó megjelenése után – Fotó: Ilia Yefimovich / Picture Alliance / Getty Images

„A videóban a Hamász humánus szervezetként próbálja feltüntetni magát, miközben csecsemők, nők, gyermekek és idősek meggyilkolásáért és elrablásáért felelős” – áll az izraeli közleményben.

A 78 másodperces videóban, amelyet a Hamász Telegram-csatornáján tettek közzé, Mia Shem azt mondja, hogy Gázában van, kap gyógyszert, de haza akar menni. Nem világos, hogy mikor készült a felvétel.

(Guardian)

Egy izraeli katonai szóvivő kedden azt mondta, hogy a Gázai övezet státusza az Izrael által tervezett szárazföldi támadás után „globális kérdés” lesz, amit izraeli politikusok és más országok vezetői megvitatnak majd.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivőjét, Daniel Hagarit megkérdezték, hogy az izraeli hadsereg tervezi-e, hogy a szárazföldi invázió után Gázában marad és kormányozza az övezetet. „Mindenféle kimenetelt lejátszottunk” – mondta.

Úgy fogalmazott: „Globális kérdés, hogyan fog kinézni a helyzet ebben a régióban.” Az izraeli hadsereg „bemutatott egy operatív tervet” az izraeli háborús kabinetnek, de erről részleteket nem árult el. „Politikai és katonai” elvek alapján határoznak majd az övezet sorsáról, mondta.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!