A jordán király óva int a palesztinok kényszerű migrációjától Jordániába és Egyiptomba

2023. október 17. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

II. Abdullah jordán király kedden arra figyelmeztetett, hogy a palesztinok Jordániába és Egyiptomba telepítése „vörös vonalnak” tekinthető, és kijelentette, hogy sem Jordániában sem Egyiptomban nem lesznek menekültek. (Jordánia keleti irányban szomszédja Izraelnek és Ciszjordániának.) A berlini sajtótájékoztatón Olaf Scholz német kancellár mellett felszólaló király óva intett minden kényszermigrációtól.

Az uralkodó úgy véli, a kialakult helyzetet Gázában és Ciszjordániában kell kezelni, nem pedig más országokra hárítani a probléma kezelését. Mélységes aggodalmának adott hangot a palesztin és izraeli áldozatok nagy száma, valamint a gázai súlyos humanitárius helyzet miatt, amelyet „elfogadhatatlannak” minősített.

A berlini sajtótájékoztatón a jordán király mellett megszólaló német kancellár figyelmeztette a Hezbollahot és Iránt, hogy ne avatkozzanak be a konfliktusba. Olaf Scholz szerint a német kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon tovább, és arra törekszik, hogy a segélyek bejussanak Gázába, „hogy enyhítsük a polgári lakosság szenvedését”.

Úgy véli, a Hamász emberi pajzsként használja a gázai civil lakosságot. „A Hamász és a palesztinok között nem lehet egyenlőségjelet tenni, és a Hamásznak nincs joga beszélni a palesztin nép helyett. A palesztin nép Gázában a Hamasz áldozata” – mondta.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!