Irán „megelőző akcióval” fenyegette meg Izraelt, ami „pár órán belül” megtörténhet

2023. október 17. – 07:57

Másolás

Vágólapra másolva

Irán arra figyelmeztetett, hogy „megelőző akció” várható az elkövetkező órákban, és hogy következményei lesznek Izrael gázai műveleteinek – jelentette az iráni állami televízió.

„Minden lehetőség nyitva áll” az úgynevezett ellenállási front előtt, hogy válaszoljon Izrael „háborús bűneire” – mondta Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter. „Az ellenállási front képes hosszú távú háborút vívni az ellenséggel... az elkövetkező órákban az ellenállási front megelőző akciójára számíthatunk. (…) Az ellenállás vezetői nem fogják megengedni, hogy a cionista rezsim bármilyen akciót tegyen Gázában” – mondta az iráni külügyminiszter.

Az iráni tárcavezető nem fejtette ki bővebben, hogy mit ért ellenállási front alatt, de a kifejezés utalhat egy laza szövetségre Irán, palesztin militáns csoportok, Szíria, a libanoni Hezbollah és más elemek között.

Irán legfőbb vezetője, a 84 éves Ali Hamanei ajatollah korábban azt mondta, Irán nem vett részt a Hamász Izrael elleni támadásaiban, de üdvözölte Izrael katonai és hírszerzési vereségét. A Hamász egyik szóvivője korábban viszont azt mondta, hogy szövetségesétől, Irántól kapott támogatást az Izrael elleni meglepetésszerű támadásokhoz.

Az izraeli külügyminisztérium vasárnap arról is beszélt, hogy szerintük Irán új frontot tervez nyitni a háborúban, és ennek megakadályozására is bombáztak szíriai reptereket. A szíriai repülőtereket Irán gyakran használja arra, hogy fegyvereket, felszereléseket és ügynököket szállítson a térségbeli szövetségeseinek, köztük a Hezbollah libanoni terrorszervezetnek.

(Sky)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!