IDF: 100 ezer ember maradt Gáza városában

2023. október 17. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

600 ezer gázai lakos hagyta el Gáza városának területét az izraeli hadsereg pénteki figyelmeztetése után – közölte Jonathan Conricus, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

Conricus beszélt arról is, hogy mintegy 100 ezer ember még mindig nem hagyta el a települést. (Gáza városa a Gázai övezet központi települése.)

Izrael figyelmeztette az embereket, hogy hagyják el Gáza városát az elkövetkező napokban várható „fokozott katonai műveletek” előtt. Conricus szerint a Hamász felszámolását célzó hadműveletek akkor kezdődnek majd, „amikor az időzítés megfelel a célnak”.

Az ENSZ palesztin civileket segélyező szervezete (UNRWA) szerint 170 ezer embernek nyújtottak menedéket a Gázai övezet északi részének iskoláiban, miután pénteken kora reggel megérkezett az izraeli távozási parancs. Emellett több mint 40 ezren zsúfolódtak össze a gázai al-Shifa kórház területén és a környező utcákon, remélve, hogy biztonságban lesznek az izraeli bombázásoktól.

Sérült palesztin polgári védelmi tisztet élesztenek újra egy hordágyon a Gázai övezetben lévő Al-Shifa kórházban 2023. október 16-án – Fotó: Ali Jadallah / Anadolu / Getty Images
Sérült palesztin polgári védelmi tisztet élesztenek újra egy hordágyon a Gázai övezetben lévő Al-Shifa kórházban 2023. október 16-án – Fotó: Ali Jadallah / Anadolu / Getty Images

Az UNRWA hétfőn közölte, olyan jelentéseket kapott, amelyek szerint a Hamász vezette Egészségügyi Minisztérium üzemanyagot és orvosi felszerelést vitt el a Gáza városában lévő kiürített épületből.

A Hamász korábban felszólította az embereket, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli evakuálási parancsot, és ne induljanak el a Gázai övezet déli részébe. Az izraeli hadsereg vasárnap fényképeket tett közzé, amin az látszik, hogy a Hamász úttorlasszal akadályozta a Gázai övezet déli részére menekülő civilek útját.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!