Minden lángokban állt, mindenhol holttestek voltak – túlélők beszámolói a gázai kórházrobbanásról

2023. október 18. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC-nek sikerült beszélnie néhány palesztin civillel, akik túlélték a gázai kórházrobbanást. Fadel Naim, a kórház ortopédiai sebészetének vezetője arról beszélt, hogy a hatalmas robbanás után a kórház tele lett sebesültekkel és szanaszét heverő testrészekkel. Megpróbálta megmenteni, akit „meg lehetett menteni, de túl sok sebesült volt ahhoz, hogy a kórház csapata meg tudja menteni őket... láttuk őket élve, de nem tudtunk rajtuk segíteni”.

Adnan al-Naqa gázai lakos az AFP-nek azt mondta, hogy „az egész tér lángokban állt, mindenütt holttestek voltak, gyerekek, nők és idős emberek”. Fatima Saed, aki a kórházban volt, amikor a robbanás történt, úgy fogalmazott: érezte a robbanás lángjait.

Kedd este támadás érte a gázai al-Ahli baptista kórházat, ahol emiatt sok ember halhatott meg, bár Izrael szerint sokkal kevesebben, mint amennyiről a Hamász beszél. A Hamász és Izrael egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérletként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elhibázott rakétaindítása okozta a robbanást.

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

Az izraeli hadsereg szerdán videót és hangfelvételt tett közzé, amelyek szerintük igazolják, hogy a gázai kórházrobbanást nem az ő légicsapásuk, hanem az Iszlám Dzsihád terrorszervezet sikertelen rakétaindítása okozta. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, úgy tűnik, nem Izrael okozta a kórháznál a robbanást.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!