Biden: A Hamász által elkövetett szörnyűségek az ISIS pusztítását idézik

2023. október 18. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász által elkövetett szörnyűségek az ISIS legdurvább pusztítását idézik, mondta Joe Biden Tel-Avivban. Az amerikai elnök kijelentette, hogy a Hamász által elkövetett október 7-i terrortámadások a leghalálosabb napot jelentik a zsidó nép számára a holokauszt óta.

Biden azt mondta, a világ végignézte ezt akkor, de nem tett semmit. Kijelentette, hogy nem fognak csak várni, és tétlenül állni. A támadásokat tizenöt 9/11-hez hasonlította. Azt mondta, hogy a legfontosabb célja, hogy a túszok kiszabaduljanak, és biztonságban hazatérhessenek, erről pedig az izraeli tisztviselőkkel is beszélt.

Arról is beszélt a 9/11-i terrortámadásokra utalva, hogy tudja, az izraeliek milyen dühöt éreznek, de azt kérte, ez ne eméssze fel őket. Arról is beszélt, hogy háborús időkben nem állnak könnyű és egyszerű döntések a vezetők előtt, és „mindennek megvan az ára.” Biden azt mondta, hogy a palesztinok nagy többsége nem a Hamászhoz tartozik, és a terrorszervezet élő pajzsként használja a civileket.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Újból kitért a gázai kórháznál történt robbanásra is, amelyet Izrael szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elrontott rakétaindítása okozott, a Hamász pedig az izraeli erőket vádolta légicsapással végrehajtásával.

„A ma látott információk alapján úgy tűnik, hogy ezt egy eltévedt rakéta okozta, amelyet egy terrorszervezet lőtt ki Gázában”

– mondta Biden. Mint mondta, az Egyesült Államok egyértelműen kiáll a civilek életének megóvása mellett a konfliktusokban.

Biden azt mondta, arra kérte az izraeli háborús kabinetet, hogy egyezzen bele abba, hogy bejuthasson humanitárius segély a Gázai övezetbe, ha ezeket átvizsgálják, és csakis a civilekhez juthatnának el.

Biden kijelentette, hogy a korábban nem látott mértékű védelmi támogatás elfogadását kéri majd Izrael számára az amerikai kongresszustól. Azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok 100 millió dollárt fordítana humanitárius segélyekre a Gázai övezetben és Ciszjordániában. (Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!